2010. november 30., kedd

Zsidó vallás és kultúra 11. nov. 30.


Dec. 14. ZH, 20 perces, óra után.

Kasrut

Kaser (szefárd)/kóser (askenáz)=megfelelő, alkalmas, tiszta. Elsősorban élelmiszer, de másra is vonatkozik. „Ez nem kóser.”
Az Ószöv-ben 3x szerepel a kifejezés.
(teudát) Hekser: kóserságot bizonyító pecsét. Bét din adhatja ki. A Badác (Bét Din Tzedek) a legszigorúbb, az izraeli rabbinátus pecsétje, gyakorlatilag mindenki elfogadja kósernek. Étterem, cukrászda is kaphat heksert, óriási üzlet, Izraelben piac is. A kóserságba beleszámít az étel készítőinek és felszolgálóinak vallási megbízhatósága is, Izraelben ált. csak az ennek megfelelő helyek kapnak heksert. (Máshol ez nem nagyon érvényesül.) Magyarországon 1 ortodox bét din van, ami kiad heksert, nagyon keveset. Informális listák is keringenek fogyasztható ételekről, amiknek nincs hekserük, de megengedettek (pl. pirospaprika, paradicsompüré.

Növényi eredetű ételek kritériumai

 • Elvették-e a növényből azt a részt, amit hagyományosan a Szentély számára el kell különíteni. A termény egy részének elválasztásaקדש)- ami szent, az el van különítve!
 • Nem szombat-évben termelték. (Ha abban az évben nem zsidó birtokában van a föld, akkor fogyasztható a terménye).
 • Bor. Probléma: ne bálványimádásra (más vallások szertartásaira) használt bor legyen. -> mevusal: főzött bor (rituális használatra alkalmatlanná tétel szertartásán átesett). Az iszlám nem minősül bálványimádásnak, a kereszténység igen! Az ábrázolás miatt. A szobor a legsúlyosabb. Minden szőlőből készült italra érvényesek (borpárlatokra is) a borra vonatkozó szabályok. A sima borból készült forralt bor a törvények alapján rendben van, de a gyakorlatban egy ortodox nem inná meg. Marit ayin: a szem megtévesztése: olyas vmit csinálok, ami halachikusan nem tilos, de úgy tűnhet, h tiltott dolgot csinálok. Pl. pisilni sem megy szombaton egy ortodox a McDonaldsba, mert azt fogják gondolni, h vásárolni ment be, és akaratlanul rossz példát mutat a tudatlanoknak.
 • A nem szőlőből készült alkoholokra nem vonatkoznak a bor szabályai. Ne legyen köze bogárhoz. Ha nem átvizsgált gyümölcsből készült a pálinka, akkor nem megengedhető az adott pálinka fogyasztása.
 • Lisztet, lencsét, babot, salátát, káposztát, gyümölcsöt figyelmesen meg kell vizsgálni, h nincs-e benne bogár. Szitálás. Ha kiszedték a zsiszsikeket, már használható a kaja. A salátát levélről levélre kell átnézni. Petrezselyemnél és pici leveleknél ecetbe áztatás az eljárás, v tűzben megpörkölés (gáztűzhelyen is lehet).
 • A növényi ételek parvék.

Állati eredetű ételek kritériumai

 • Felosztásuk nem felel meg a biológiai felosztásnak.
 • Emlősök: tahor (tiszta) <-> tame (tisztátalan, jiddisesen tüme)
 • Egy állat akkor tiszta, ha a Tóra annak tekinti (ökör, bárány, kecske, gazella, antilop, őz, bölény) Deuteronomium 14:6. A többi állat tisztaságát analóg módszerrel határozzák meg. A Deuteronomium szerint az tiszta, ami teljesen kettéhasadt patájú, kérődző” (páros ujjú patás és kérődző), kérődzőnek minősül minden állat, amelyik csócsálja az ételt, pl. teve.
 • Madarak: Leviticus 11:13-19, 20. Deuteronomium 14:12-18. Tisztátalan madarak felsorolása. Sas, keselyű, sólyom, héja, kányafélék, strucc, bagoly, sirály, kuvik, bölömbika, vöcsök, denevér. Tiszta madarakat nem sorol fel. Tisztátalan madárnak a tojása is tisztátalan. Megtermékenyített tojás akkor is tilos, ha tiszta madáré (meg kell vizsgálni a sárgáját, ha vérpötty van benne, ha sikerül eltávolítani a sárgája megsértése nélkül, akkor ehető, ha nem, akkor nem).
 • Minden húsból és hússzármazékból el kell távolítani a vért-> sózás. Ha kóser hentesnél vettük, akkor már mindent megcsináltak vele, biztosan meg lehet enni.
 • Hal: pikkelyes és uszonyos halak ehetők a Leviticus 11,9-12 alapján. Kaviárból a piros kóser. Nem kóser hal ikrája sem kóser.
 • Rovarok. Leviticus 11.21-22.: a sáska bizonyos fajtái tiszták, de mivel nehéz megkülönböztetni más, tisztátalan fajtáktól, ezért az askenázok nem eszik egyik fajta sáskát sem. Szárnyas bogarak tisztátalanok. A méh tisztátalan, de a méz kóser!
 • Kóservágás (schita-> sakter végzi): a kés hibátlan, éles, egyenes kell, h legyen, h egyetlen vágással meg lehessen ölni szegény állatot. A magyarországi kóser húsokat ingázó bécsi sakter vágja. A megölt állatot meg kell vizsgálni (bediká): ne legyen hibás. Tréfli (hibás): vmi miatt 1 éven belül elpusztult volna az állat (ezt a belső szervek alapján állapítják meg). Ilyenkor ki kell dobni a húsát. Akkor is, ha a tüdejébe vér került. Ha átment a vizsgán a hús-> vértelenítés (sózás, sütés nyílt lángon). A szökőínt is el kell távolítani, mert az angyal megérintette Jákob derekát, amikor az Izrael nevet adta neki.
 • Az állatból kivett faggyút (chelev) és beleket nem lehet megenni.
 • Minden dög tréfli. A levadászott állat sem kóser, mert a vadászat nem kóser állatölés.
 • Glatt kóser: abszolút tökéletes. Szafek: kétség. Ha kétség merült fel, akkor kétségesen kóser, de elmegy, megeszik.

Tejes és húsos elválasztása

 • Baszari: húsos. Chalavi: tejes.
 • Parve: tojás, növényi ételek, hal.
 • „Ne főzd meg a gödölyét anyja tejében!” Exodus 23:19, Deut. 14:21. Kiterjesztő jellegű tilalom. Keverésnek minősül: idő, íz, hő. Együtt evés, együtt főzés, nem szabad hasznot húzni ilyen ételekből. Ha ugyanabban a mosogatóban csak mosogatóhálóval elválasztva mosogatjuk a húsos és tejes edényeket, akkor nem szabad forró vizet használni, mert a hővel együtt a húsosság is átkerülne a tejes edényekre és fordítva (taam).  A hideg hús nem tisztátalanítja a tejes edényt.
 • Evőeszközök, edények, konyhai berendezések szétválasztása. Színnel jelölik, h mit melyikre használnak. Van ahol parve szett is van külön.
 • Mosogatásnál az egyik mosogató tálban csak húsos edényeket, a másikban csak tejeset, a parvét a kettő fölött mosogatják. Külön szivacs.
 • A két hűtő hiedelem hülyeség! Lehet egy hűtőben tárolni a tejes dolgokat húsosokkal.
 • Bizonyos idő el kell, h teljen a kétféle dolog fogyasztása között, mert az emésztésünkben sem szabad keveredniük. 6 óra a legelterjedtebb (Németo.-ban 3 óra, Hollandiában 1 óra). Tejes után lehet egyből húst enni. Hús után kell órákat várni. 

  Gazdaság- és társadalomtudományok történészek számára 11. nov. 30.

  Központi helyek

  Christaller D-Németországban vizsgálta a városhálózatot: méhkasok közepén vannak a városok. Mint a sörösüvegek a rekeszben-> egyenlő távolságban vannak egymástól, egyenletesen lefedik a területet. A különböző méretű városok a városhierarchia különböző szintjein vannak.
  Mitől központi hely egy központi hely?
  • Földrajzosok szerint: központi funkciókat lát el. -> Mitől központi egy funkció? Pl. a falvakban nincs több száz főt befogadó kórház, központi funkció-> a városban van. A különböző központi funkciók vonzzák egymást, ahol van egy csomó ilyen, odavonzódik egy csomó más is. Ahol volt templom, ott lett piac is. A holt idő/holt teher minimalizálása miatt optimális, ha közel vannak egymáshoz a központi funkciót betöltő dolgok.
  P1=elsődleges város, a terület elsődleges központi helyének népessége.
  Pn (a rangsorban az n-edik helyen álló város népessége)=P1/n
  [Szép is számszerűsíteni a társadalomtudományokat!]
  Történeti okoknál fogva általában nem teljesül ez az egyenlet. Pl. London lakossága sokkal nagyobb, mint a környező terület indokolná, a gyarmatbirodalom miatt. Budapest is túl nagy az országhoz képest, mert sokkal kisebb lett az ország.
  Grafikon: Angol rank size 1500-ban, 1650-ben, 1750-ben, 1800-ban és 1850-ben. (Carter & Lewis).
  Egy sajátos eset: Szászország.
  Bácskai Vera, Beluszky Pál, Győri Róbert.

  Társadalom földrajzi esettanulmány Carter & Lewis

  Az európai városhálózat központja ÉNY-ra tolódott az idők során.
  ?Átrendeződés v kontinuitás a jellemző az európai városhálózatra?
  • 16. sz. többcentrumú, 17. sz-ban törés, ÉNY-i hegemónia jön létre (Jan de Vries szerint)
  • Iparosodás hatása: beleilleszkedett a városrendszerbe, nem alakította azt át.
  Agglomerálódás kérdése (város-hátország)
  • Alen Pred amerikai példája alapján a városfejlődésben megfigyelhető egy pozitív visszacsatolás, kumulatív hatás: mértani haladvány szerint nő. Malthus, stb. „Akinek van, annak adatik.” (a nagyobb tömeg növekedése arányosan nagyobb) [az kap bankkölcsönt, akinek van elég vagyona fedezetre]
  • Alfred Marshall: externáliák: nem szándékosan, de egy cselekedet következményeként megtörténő dolog. Vannak pozitív és negatív externáliák.
  Grafikon: egyenes vonalak: olyan városok, amelyek népessége stagnál, miközben a többieké nő, emiatt egyre hátrébb sorolódnak a rangsorban.
  A tanulmány következtetései:
  • A városrendszer a kkorban keletkezett, a kora újkori változások átalakítják, aztán forradalmi változások miatt teljesen átalakul a városok belső struktúrája is, ez megmutatkozik a népességnövekedésükben.
  • A kkori európai városszerkezet lényegében megmaradt. Még ha új nagyvárosok is jöttek is létre.
  Mentális térképek: belső térképek az ember fejében, amik nincsenek fogalmakba öntve, nehéz kifejezni őket. Például:
  • Prágát K-ebbre képzeljük el, mint ahol van a térképen, a vasfüggönyről alkotott képzetünk miatt.
  • Los Angeles tudat alatti térképe a városlakók szavazatai alapján: a zölddel jelölt magaslati részt tartják biztonságosnak, a pirossal jelölt lapos részt veszélyesnek.
  • A kkori tipikus világtérképek, ahol Jeruzsálem volt a világ közepén és a három kontinens köré csoportosult, mint 3 virágszirom. Vagy lóherelevél.
  • Amit egyenesnek gondolunk: Pécs és Szeged között nem a legegyenesebb út a legrövidebb, hanem az, ha É-ra kerülünk, Baja felé.

  A Föld éjszakai megvilágítottsága (fényszennyezettségi térkép): É-Amerika, Európa és Japán a legkivilágítottabbak. Ez is Cartert és Lewist igazolja, Európában ma is azok a legközpontibb városok, amik a kkorban (éjszaka a legmegvilágítottabbak).

  Térszerveződés

  Föci, közgazdaságtan, történelem.
  Adam Smith: Vizsgálódások a nemzetek gazdagságáról
  • Mibe kerülne Edinburgh-ból Londonba szföldön elszállítani vmit és mennyibe part menti hajózással
  • érvelés: egy nagy ország úgy működik, mint egy család, az ember semmit nem készít otthon, aminek a készítése drágább, mint a megvásárlása. Mindenki arra specializálódik, amiben neki van előnye, h megszerezhessen olyan dolgokat, amikben a másiknak van előnye.
  David Ricardo
  • komparatív előnyök: ha egy ország mindenben bénább, mint a másik, akkor is lehet értelme kereskedniük [hát igen, itt nem teljesen voltam képben]
  • nem csak a természetes előnyök számítanak
  • -> táblázat: A és B ország P1 és P2 a termékeik. Pl. A országnak kell 100 db P1, ha 10 Ft-os egységköltséggel állítja elő, akkor 1000 Ftba kerül neki azt előállítani. B ország is 10 Ft-os egységköltséggel bírja előállítani P1-et, de 20 kell neki-> 2000 Ft-ba kerülne a szükségletét előállítani. Folyt. Köv.

  2010. november 29., hétfő

  Könyvtári és levéltári ismeretek nov. 23.

  Bán Marina jegyzete

  Társadalomföldrajz és történelem
  Történeti földrajz
  földrajz és történelem közös gyökerei
  -         leírások
  történeti események, tájleírások, népszokások keveredése
  Bél Mátyás: Notitia…
  -         természettörténeti szemlélet
  felvilágosodással alakul ki: humán és term. tud.-ok egysége
  emberi cselekvéseket ált. természeti események határozzák meg (pl. házasság)
  időbeli események és térbeli történések nem választhatók el egymástól (Herder)
  tér=szinte mozdulatlan történelem, lassan változik (F. Braudel)

  klasszikus elképzelés: világ szférákból áll (égi: minden változatlan v. kiszámítható pl. csillagok, Nap, Hold)
  megdőlt, amikor új csillagok jelennek meg: kozmológiai zavarújfajta gondolkodás, világkép kialakulása
  geológia leválik a földrajzról
  földtörténeti idő: a leülepedett, fölhalmozott kronológia
  az idő kitágulása: 18. sz. közepétől 19. sz. közepéig nagy változás (millió években mérik a földtörténeti időt): Linné, Buffon, Cuvier, Lyell, Darwin: evolúciós elmélet
  pozitivizmus: földrajzi determinizmus

  földrajz és történelem viszonya:
  -         földrajz a tört. alárendelt segédeszköze
                  feladata: a történelem tényeit helyhez rögzítse, hátteret adjon neki
  -         földrajz=term. tud.
  földfelszín jelenségeit vizsgálja
  -         földrajz felismeri az emberi jelenségek és a földfelszíni jelenségek kapcsolatát
  tárgykör bővülése: nagy viták kísérik
  kifelé: más tudományokkal küzdés
  befelé: ember és környezet viszonya
  Teleki Pál (Vidal de la Blache): földrajz sokáig a geológia és tört. között ingadozott

  humán földrajz képviselői
  -         Franciao.
  o       Paul Vidal de la Blache (1845-1918)
  táj (paysages), régió, környezet (milieux), életmód (genres de vie), sűrűség fogalmak bevezetése
  posszibilizmus: földrajzi tényezők korlátokat szabnak, lehetőségeket kínálnak az emberi életmódban
  geopolitika
  o       Lucien Febvre (1878-1956)
  histoire total: a tört. integrálja a földrajzot, történelem földrajzi kontextusban
  művei: Franche Comté, Rajna
  o       Fernand Braudel (1902-1985)
  milliő és hosszú időtartam
  a tér eszköz, amivel az elhanyagolt idő (hosszú időtartam) a tört.-be integrálható
  -         Németo.
  o       Friedrich Ratzel (1844-1904)
  anthropo-geográfia: az emberiség története
  geostratégia: az állam organizmus, aminek tér kell
  szárazföldi és tengeri hatalom különbsége: szárazföldi fogyasztja az erőforrásokat, a tengeri önfenntartó (tengeri kereskedelem miatt)
  o       Wilhelm Heinrich Riehl (1823-1897)
  néprajz és földrajz: népföldrajz, népek és formák összekötése
  o       Karl Haushofer (1869-1946)
  geopolitika: autarchia, nagytér-elmélet (nácik felhasználták: Lebensraum elmélet)
  -         Nagy Britannia
  o       Halford John Mackinder (1861-1947)
  a század elején földrajzi értelemben világos egyensúly/geopolitikai patthelyzet állt fenn a tengeri és szárazföldi hatalmak közt
  Északi/Jeges-tenger miatt az eurázsiai kulcsövezet (pivot area) a tengeri hatalom számára elérhetetlen, de az utóbbi bázisául szolgáló, külső óceáni gyűrűt v. külső peremívet (outer crescent) a szárazföldi hatalom nem tudja megközelíteni
  -         USA (társ. földrajz)
  o       Frederick Jackson Turner (1861-1932)
  1893 The significance of the frontier in American history
  a vadnyugat szerepe az amerikai történelemben
  másfajta szellemiségű embertípus jön létre a nagy tér miatt (felszabadultabb gondolkodás)
  eltűnésének következményeit, lehetséges megoldásait vizsgálja
  -         Magyaro.
  20. sz. : a tört. földrajz a társ./gazdaság földrajz része, nem önálló diszciplína
  o       Teleki Pál
  o       Mendöl Tibor
  o       Prinz Gyula: városmorfológiával foglalkozott
  o       Fodor Ferenc
  o       Cholnoky Jenő
  o       Czirbusz Géza: Ratzel gondolatait adaptálta Mo.-ra
  ma:
  o       regionális kutatások: Beluszky Pál, Győri Róbert (Mo. városhierarchiája: fontos és kevésbé fontos települések)
  o       történeti földrajz: Györffy György, Bak Borbála, Rácz Lajos (meteorológiai viszonyok), Tímár Lajos
  o       várostörténet: Bácskai Vera, Nagy Lajos, Kubinyi András (városhálózat történeti azonosítása)

  helyek
  térszerveződés:
  -         gazdasági járadék elmélete (17. sz.): a népesség bővülésével újabb földek kellenek az ellátásához, lakosság mindig a legjobban művelhető földeket műveli, de néha a kevésbé jó földeket is bevonják a művelésbe, ekkor legrosszabb termelőnek a termelés folytatásának érdekében kell fizetni, de van, aki olcsóbban termel, de ugyanannyit pénzt kap érte (járadékhoz jutnak)
  -         telephelyelméletek
  Johann Heinrich von Thünen
  a járadék a földek és a felhasználási hely távolságától függ: minél távolabbi földeket művelnek, annál több lesz a közelebbiekben a járadék (kevesebbet termel, szállít, de ugyanannyiért adja el), bizonyos távolságtól más növényeket lehet előnyben részesíteni a járadék szempontjából (szállítási költség, raktározás miatt)
  termelési övezetek (város- kert/tehenészet- fa/erdő- szántóföld- rétgazdálkodás- extenzív állattartás)
  szállítás útja: kis folyó (sokkal olcsóbb, mint a szárazföldi- a vasút előtt/kivéve élőállat)
                  Heinrich Ditz: A magyar mezőgazdaság
  alig van rendszeres trágyázás (csak a közeli földeken), nagyon jól kirajzolódnak a termelési övezetek+rossz utak (szállítás nehézsége)
  -         centralitás
  -         Rank size
  -         központi helyek
  települések lehelyezése az erőforrások távolsága és a szállítási költség szerint
  szelektálódás: települések próba-szerencse alapon alakulnak ki, a legjobb viszonyokhoz igazodva
  gazdasági központok:
  gazdálkodási szempontból legjobb a négyzet alakú farm közepén, főútról leágazó kis utakkal összekötve
  szociális viszonyok alapján a legjobb a telekhatáron, szomszédságban, egy főút mentén
  téglalap alakú parcellázás: 2 út, szomszédságban
  szalagszerű parcellázás: utat a legjobb földre kell helyezni
  erőterek
  szemlélet

  Könyvtári és levéltári ismeretek nov. 16.

  Bán Marina jegyzete
  kötelezők: Közgyűjteményi ismeretek/Levéltári ismeretek kézikönyve

  MOL: kb. 72-75 km anyagot őriz
  10 főosztály, nyitott gyűjtőkörű levéltár
  intézményhálózat:
  -         hiteles hely (locus credibilis)
  olyan egyházi testület, amely a közép/újkori Mo.-n a közhitelű írásbeliség centruma volt
  közjegyzői intézmény még nem alakult ki
  3 intézmény lehetett ilyen:
  székeskáptalan (capitulum cathedrale): püspöki, érseki székhelyen van
                 társaskáptalan: nem érseki, püspöki székhelyen van
  káptalan=püspök mellett működő tanácsadó testület (tagjai:kanonokok, 4 oszlopos kanonok: prépost, lektor, kántor, custos=őrkanonok)
                 szerzetesrendi konvent (kolostor): bencés, premontreiek, johanniták
                  levéltári anyag nagy része itt maradt meg
                  hiteles hely funkciói:
                                 a, állami/közigazgatási (relációs tevékenység)
  az ország vezetői által kapott feladatok (pl. birtokadományozás: nem lehet-e másé az adandó föld, leírják a birtok határait, beiktatják a családot a birtokba, jelentést írnak róla)
  hiteles helyi országos levéltár
  b, magánjogi, közhitelű írásbeliség (passio, testatio)
  magánember megbízásából járnak el (pl. adományozás, végrendelkezés, zálogba adás)
  hiteles helyi magánlevéltár
  c, saját működéssel kapcsolatos dolgok
  hiteles helyi egyházi levéltár
                  mindig vannak letéti anyagok: kisnemesek számára fontos magándokumentumokat őrzik
  Mo.: kb. 20 székeskáptalan (annyi, mint a püspökségek száma), max. 15 társaskáptalan (pl. Pozsony, Székesfehérvár, Vasvár, Titel, Szepes stb.), kb. 8 bencés (pl. Pannonhalma, Zalavár, Garamszentbenedek, Kolozsmonostor), 5 premontrei (pl. Jászó, Csorna, Lelesz), 3 johannita (Székesfehérvár) konvent
  iratok típusai: ált. jogbiztosító (birtokadományozás, csere, zálogba adás): nagy biztonságba helyezték őket, ezért sok maradt meg
  török elől sokat elmenekítettek (pl. Óbudáról Pozsonyba)
  Mohács előtti források nagy része hiteles helyről származik
  Hódoltság alatt sok hiteles hely megszűnt, utána a székeskáptalanok alakultak újjá, társaskáptalanból kevés volt, bencés, premontrei konvent működött csak
  1867-ig létezett
  1872 teljesen megszűnt
  utána közjegyzők vették át a tevékenységeit
  -         egyéb magyarországi levéltárak
  o       közlevéltárak:
  ·        országos
  ·        önkormányzati (megyei+városi levéltárak): minden megyében, van ahol több is- sok anyagot őriznek és a trianoni határokkal sok megyeszékhelyet elvettek, aztán összevontak (pl. Sátoraljaújhely, Miskolc: Borsod/Zemplén anyaga; Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár)
  5 városi levéltár van: Budapest, Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Vác
  nyitott gyűjtemények, változó mennyiségű
  ·        állami szaklevéltár
  §       hadtörténelmi levéltár
  1918-ban hozzák létre
  magyar hadtörténet dokumentumai
  Generalkommando iratai (Habsburg katonai parancsnokság Budán)
  §        vízügyi levéltár
  vízi építkezés, folyószabályozás stb. anyagai
  §        állambiztonsági szolgálatok történeti levéltára
  1996-ban jött létre
  volt pártállam nemzetbiztonsági szolgálatainak iratait őrzi
  kezelése: teljesen nyitott (állam megszűnése esetén pl. Németo.) v. korlátozásokkal, részben kutatható (megmaradt az állam pl. többi szocialista ország)
  ·        egyéb szaklevéltárak
  §       egyetemi szaklevéltárak
  13 egyetemnek van: legnagyobb az ELTE levéltára, SOTE, BME, Soproni Egyetem, Állatorvosi Egyetem, Pécsi, Szegedi, Miskolci Egyetem, Képzőművészeti, Iparművészeti Egyetem rendelkezik levéltárral
  tudományos tevékenység, szervezeti működés, tanárok és diákok iratai
  ·        orvostörténeti levéltár
  o       köztestületi levéltár: MTA levéltára
  o       magánlevéltár
  ·        nyilvános
  §       többsége egyházi
  legtöbb katolikus: érseki/püspöki levéltár (4+8=12 egyházmegye pl. Esztergomi Prímási Levéltár), szerzetesrendek levéltárai (Pannonhalma: bencés- legtöbb 11. sz.-i anyag, ferences, piarista: Budapest- 17-19. sz.-i anyag, jezsuita: Budapest, premontrei: Csorna, cisztercita: Kismaros)
  református : 5 levéltár (Református Zsinati Levéltár 1880-as évek óta, Debrecen, Sárospatak, Pápa, Ráday Levéltár)
  evangélikus: 1 levéltár (Budapest, Üllői út)- egyházkerületek+magánhagyatékok őrzése
  zsidó: Magyar Zsidó Levéltár (Dohány utca)
  unitárius: Budapest
  baptista: Budapest
  szerb ortodox egyház: Szentendre
  román ortodox egyház: Gyula
  sok van a határokon kívül is: szlovák püspökségek, Erdély (katolikus: Gyulafehérvár+kihelyezett részlegek: Szamosújvár, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy; református: Kolozsvár; unitárius: Kolozsvár; evangélikus: Nagyszeben), Vajdaság, Ausztria: Kismarton
  Vatikáni levéltár
  §       egyesületi: pártok levéltárai (MSZP)
  magánhagyatékok, interjúk, visszaemlékezések, szakszervezetek anyagai
  §       Mindszenty alapítvány
  hagyatékát kezeli
  §       magánlevéltár: OSA
  20. sz. második feléből származó anyagok
  §       média levéltárak
  Magyar Filmarchívum, Magyar Távirati Iroda Archívuma, Magyar Rádió Archívuma, Magyar Televízió Archívuma
  máshol ezek a levéltári rendszer részei
  ·        nem nyilvános

  levéltári anyag tagolási rendszere
  több száz km iratanyag
  2 elv:
  proveniencia: keletkezés rendjében történő megőrzés (történeti események menetét lehet követni)
  19. sz. vége óta alkalmazzák Európa levéltáraiban
  pl. OMM levéltárának egyes anyagait nem bontották szét
  1926 badeni egyezmény: Ausztria és Mo. megegyezett, hogy a tisztán magyar vonatkozású iratok visszakerülnek Mo.-ra (pl. 1848 lefoglalt katonai iratai), a közös anyagok Bécsben maradtak, de 3 magyar kutató osztrák közalkalmazottként szabadon bemehet az 1526-1918 közti anyagokba és informálhatja a magyar kutatókat
  pertinencia: valamilyen külső szempont alapján szétosztott egységekbe rendezési folyamat (pl. kronológia, tematika, földrajz, személyek stb.)


  Könyvtári és levéltári ismeretek nov. 9.

  Bán Marina jegyzete

  történelem forrásai:
  -         tárgyi
  -         írott
  -         íratlan

  múzeumok:
  közgyűjteménytípus
  -          állandó kiállítás
  gyűjteményleltáruk töredékét mutatják be
  -         időszaki kiállítás
  ált. egy nagy tematikus kiállítás/év: összes nagy jelentőségű anyagot akarják összegyűjteni különböző múzeumokból
  2 fajta kiadvány készül róla: katalógus, tanulmánykötet (adott téma szakértői írják)
  tárgyi források a gyűjtemény leltárakban, adattárakban vannak (írott források, amik egy tárgy mellékleteként kerülnek a múzeumba): katalógus, elektronikus katalógus
  magyar és kárpát-medencei múzeumhálózat
  Történeti Képcsarnok, Éremtár

  Egyetemi Könyvtár
  1561 nagyszombati jezsuita rendház könyvtáraként jött létre
  1561-1616 alapgyűjtemény kiépülése
  fokozatosan nőtt az anyaga az egyetem bővülésével: jezsuiták cserélték a kiadványaikat, begyűjtötték a protestáns anyagokat, tudatosan vásároltak
  1777 Budára költözik
  1780 kötelespéldány jogot kapott
  1784-85 II. József feloszlatta a szerzetesrendeket: teljes anyaguk bekerül a könyvtárba
  1867 könyvtár épülete megépül
  1945 után gyűjtőköre kialakult, arisztokrata családok könyvtárait az OSZK-ból szétosztották: 16-17. sz.-i munkákat kapta
  1950 szakkönyvtár lesz, gyűjtőkör: egyház és vallástörténet, vallásfilozófia, középkor, kora újkor egyetemes története (magyar és nemzetközi anyagok is), művelődéstörténet, egyetemtörténet, pszichológia (ma már nem)

  könyvtári rendszer:
  kb. 1,6 millió dokumentum (ELTE: összesen 3,6 millió: Egyetemi Könyvtár+ kari könyvtárak, kivéve bölcsészkar: kari olvasó, intézeti könyvtárak)
  60 évnél fiatalabb dokumentumokat lehet kölcsönözni
  külön gyűjtemények:
  -         kéziratok és régi nyomtatványok
  kódexek (130 egész+300 töredék: latin, magyar, német, görög): 12 Corvina, Dante-kódex, 36 középkori (török szultán visszaadta 1878-ban)
  ősnyomtatványok (incunabulum): 10300 db (antikvák-16. sz.), 15000 (17. sz.), 55-60000 (18.sz.)
  metszettár, térképtár, aprónyomtatvány tár, tudós hagyatékok (Pray György, Hevenesi Gábor, Kaprinay György: régi oklevelek másolatai)
  -         folyóirat állomány
  külföldi, belföldi folyóiratok (18-19. sz. : nagyon gazdag gyűjtemény)

  egyéb könyvtárak:
  -         egyházi
  katolikus egyház érseki és püspöki székhelyein, szerzetesrendek gyűjteményei (Pannonhalma: bencés, Budapesti: piarista, Zirc: cisztercita, Gyöngyös: ferences, Ráday-Budapest, Debrecen, Sárospatak, Pápa: református, Budapest: evangélikus)
  -         főúri
  Festetics (Keszthely)
  -         határon túli
  Szlovákia: Túrócszentmárton (Szlovák Nemzeti Könyvtár), Pozsonyi Egyetemi könyvtár, Nyitra, Szepes, Kassa, Rozsnyó
  Kárpátalja: Ungvár
  Erdély: Gyulafehérvári Batthyányium (1781- Batthyány Ignác), Kolozsvári Akadémiai Könyvtár, Egyetemi Könyvtár, Marosvásárhelyi Teleki-téka, Nagyszeben
  Vajdaság: tartományi könyvtár
  Ausztria: Kismarton, Németújvár, Bécs
  Horvátország: Zágráb

  levéltárak:
  legkevésbé ismert közgyűjteménytípus
  írott források gyűjtemény típusai:
  -         kézirattár
  csak a szerzők által készített kéziratok
  -         levéltár
  hivatali működés során keletkezett, maradandó értékű iratok
  -         irattár
  hivatali működés során, napi ügyvitelhez kapcsolódó anyagok
  -         adattár
  múzeumokban lévő a tárgyat kiegészítő írott forrásanyag
  magánjellegű működésből keletkező irat bárhova bekerülhet
  a hivatalos iratok egy része sem ott van, ahol lennie kellene (pl. elmenekítették máshova)

  történet:
  1181 magyar hivatali írásbeliség
  III. Béla oklevele: elrendelik a hivatali ügyek írásba foglalását
  már előtte is volt írásbeliség, államalapítás óta (kezdetben csak egyházi)
  Királyi Kancellária mellett volt levéltár az iratok őrzésére (Királyi Archívum/Archivum Regni)
  középkor: mindig a király székhelyén őrizték: külföldi oklevelek, küldemények, kiadott oklevelek, nyilvántartások
  14. sz. királyi könyvbe bevezetik az oklevél rendelkezéseit
  1526 Mária királynő elvitte a levéltár egy részét, elviszi Hollandiába, Spanyolországba
  Hódoltság: császári követek láthatják a Mátyás-kori iratokat
  1868 vár felgyújtásakor elpusztult
  ma: 130000 oklevél+150000 oklevél fénykép (1526 előttről)
  Habsburg Birodalom: nincs központi levéltár (nádori, országbírói, családi gyűjtemények)
  18. sz. eleje levéltár gondolata felmerül
  1749 Habsburg Birodalom Központi Levéltár
  1756 Magyar Központi Levéltár létrejön (Magyar Országos Levéltár)
  kezdetben csak rendi, később központi lesz
  1874 magyar közgyűjtemény, nevét megkapja
  kormányhatóságok anyagait begyűjti
  1848 Erdélyből elhozzák
  1923 épülete megépül
  1945 után államosítások után főúri családok+egyházi intézmények egy részének levéltárait megkapja
  1956 nov. 5. forradalom alatt sok anyag elégett
  2 országos levéltár volt:
  1970-től 1945 előtti és utáni anyagok (45 előtti: lezárt levéltár, 45 utáni: Új Magyar Központi Levéltár)
  1992 egyesültek a levéltárak, MSZMP/MDP adatai is ide kerültek (államosítás, pártlistákat nem)

  Könyvtári és levéltári ismeretek nov. 2.

  Bán Marina jegyzete


  Nov. 2.

  egyetem: káptalani iskolákból alakult ki
  első: Salerno
  legfontosabb központ: Bologna (tanárok és diákok közössége), Párizs (tudományok közössége)
  jellemzők:
  uralkodó erősíti meg a létét
  általánosan elismert tudományos fokozatot lehet szerezni (fokozatok: baccalaureus, magister, doktor)
  felépítés:
  élén a rektor (választott), nem mindig a legfontosabb
  karok élén a dékán
  vezetője jogilag a kancellár (egyházi hatóság vezetője pl. püspök): csak felügyelet
  -         előkészítő: facultas artium (bölcsészkar) 1848-ig: további karokra léphetnek át belőle, kötelező mindenkinek elvégezni, 7 szabad művészetet tanítja
  karok:
  -         jog (juridica)
  -         orvos (medica)
  -         teológia

  belső szerkezet:
  egyetemi náció (natio academica): 19. sz. közepéig, földrajzilag meghatározott terület, ahonnan jövő diákok közösséget alkotnak, függ attól, hol van az egyetem
  élén a procurator (tagok választják, részt vesz a vezetésben)
  migráció: alapítás egy formája
                  egy közösség elválik az egyetemtől és máshol alapítanal egyetemet (pl. Cambridge, Lipcse)
  peregrináció: ma is létezik, külföldön való tanulás
  Mohács előtt 12000 beiratkozó külföldön (főleg Krakkó, Bécs)
  bursa: kollégium típusú intézmény, ahol a hallgatók élnek

  15. sz. második fele skolasztikus egyetemek válsága
  reformáció megjelenése
  felekezeti egyetemek jönnek létre: felekezetek saját egyetemei, ahol a saját filozófiájukat tanítják (pl. Wittenberg, Heidelberg)
  verseny jön létre közöttük: saját értelmiségüket minél magasabb szinten képzik
  kezdetben protestánsok előnyben, majd jezsuita egyetemek magalakulása (2 kar: bölcsészet, teológia)

  16-17. sz. egyetemalapítási hullám Európában
  18. sz. utolsó harmada felvilágosult abszolutizmus időszaka
                  állam beleszól az egyetemi képzésbe (pl. jezsuita rendet feloszlatják), állam tartja fenn őket
                  okok:
  racionális kultúrpolitika (állam számára hasznos ismeretekkel bíró emberek)
  szakfelsőoktatási intézmények kialakulása
  francia forradalom: összes egyetemet megszüntetik
  helyettük szakfőiskolák alapítása: szakembereket oktatnak
  1810 Napoleon egyetemreformja: a Francia Egyetem kihelyezett részlegei minden városban
  közben Poroszország, Berlin: Wilhelm von Humboldt- egyetemalapítás: kutató és oktató egyetem (nem lehet elválasztani őket), más módszerek bevezetése (szemináriumi rendszer: tömegképzés és elitképzés összehangolása, 20-30 ember egy tudományterületen belül szemináriumokat alkot, vezető professzorokkal évekig tanulnak, kutatnak; Lehr und Lernfreiheit: tanítás és tanulás szabadsága- professzor a szakterületén bármit szabadon előadhat, diákok szabadon választhatják, hogy kitől, mit tanulnak)
  bölcsészeten, jogon működik a legjobban
  Európa legjobb egyeteme lesz 19. sz. végére

  20. sz. közepétől
  Magyarország, Kelet/Közép Európa
  szovjet egyetemmodell: centralizált, állami egyetemek
  nehezen lehet bejutni (származás szerinti kategorizálás 1963-ig, de utána is erős felvételi)
  többségében a legjobbak jutottak be, felvettek 95%-a diplomát is szerzett
  átalakítás után bárki szabadon bekerülhet, de kevesen végzik el

  alma mater=éltető anya
  egyetem az identitás egy formája
  életre szóló élményt ad
  magyar egyetemek:
  1367 Pécs
  1395 Óbuda
  1465 Pozsony
  1485 Buda
  nem maradtak meg sokáig a középkori egyetemek
  nagy peregrináció (kb. 27000 diák 1526-1800)
  jezsuiták hoztak létre egyetemeket:
  1581 Kolozsvár
  Báthori István alapította, 1603-ig működik, 1698-ban újjáalakul és működik a 19. sz. –ig
  1635 máj. 12. Nagyszombat
  Pázmány Péter alapítja
  bölcsészet, teológia (1638-tól): 2 karú
  császári jóváhagyást kap
  1667 jogi kar
  1769 orvosi kar
  első teljes szerkezetű egyetem
  átköltözik a Budai Várba
  1784 Pestre költözik
  1844-ig oktatás nyelve latin: neutrális nyelv
  1848 reformok
  1850 modern egyetemi struktúra, egyenrangú lesz a bölcsészkar
  1921 Pázmány Péter Tudományegyetem (előtte Magyar Királyi Egyetem)
  1949 természettudományi kar (addig a bölcsészkaron belül volt)
  1950 Eötvös Lóránd Tudományegyetem
                  leválasztották a hittudományi kart
  1951 febr. orvoskar önállósítása (SOTE létrejötte)
  1953-56 önálló történettudományi kar is volt (dékán: I. Tóth Zoltán)
  ma 8 karból áll az egyetem

  Könyvtári és levéltári ismeretek okt. 19.

  Bán Marina jegyzete


  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
  1902 Budapesti Közgyűlés határozata: 2 könyvtár egyesítése (Budapest Székes Könyvtára: hivatalnokok számára+Fővárosi Statisztikai Könyvtár)
  városházán volt
  1903 vezető: Szabó Ervin
  1905 gyűjtőkör: társ. tud. +szociológia is
  1910 Sz. Ervin kezdeményezésére átalakulás: angol-amerikai mintára public library létrehozása
                  szellemi igények kielégítése
                  1000 korona állami, később több (54000 korona)
                  Szűri Dénes,      hagyatéka
                  Zichy Jenő gyűjteménye
  felvetődik a helyváltoztatás kérdése (Lajta Béla terve): Köztársaság majd Kálvin térre tervezték
  1912 speciális gyűjtemény: Budapest gyűjtemény
  1913 módosítják a feladatait: jog és államtudományi könyvek gyűjtése+fiókkönyvtárak létrehozása
                  ismeretterjesztő, szórakozató irodalom
  1914 Ferencz István utcába tették át
  I.vh hálózat kiépítése akadozik, de új épületet is akartak (nem sikerült)
  1925 szervezeti és működési szabályzat megváltozik
  pénzügyi nehézségek, kevés új könyv
  1927 új épület: mai helyére kerül
  1931-ben nyílik meg
  II.vh megsérül a könyvtár, állománya egy része megsemmisül
  1946 Szabó Ervin nevét megkapja (Székes Fővárosi Sz. E. Könyvtár)
  1950 több feladat (nagyobb lett Budapest): 23 új fiók
  1955 legmagasabb szintű közművelődési könyvtár: társ. tud.
  1964 kialakítják a különgyűjteményeket (Szűri gyűjtemény)
  1968 szociológia is
  1998-2001 rekonstrukció

  különgyűjtemények:
  -          ritkaságok és kéziratok
  1911 Z. Jenő hagyatéka az alapja
  -         Szűri gyűjtemény
  ő adományozta, magyar vonatkozású irodalmak első kiadásai 1700-1900
  -         ponyvafüzet gyűjtemény
  -         Ballagi Géza hagyatéka
  1910 politikai röpiratok
  -         pamfletgyűjtemény
  -         kisnyomtatványok
  Mo. 18-20. sz. anyagok

  Akadémiai Könyvtár
  1826 márc. 17 alapítás
                  Teleki József felajánlása (apja, nagybátyja gyűjteménye)
                                 magyar vonatkozású anyagok
                                 tudományos gyűjtemény (nyugati tudós társaságok): 24000 kötet
                  nyilvános, tudományos közkönyvtárat akart
                  együttműködés az Egyetemi, Nemzeti Múzeum könyvtárával
                  helye: Teleki palota
  1834 nyelvész gyűjteménye, Batthyány család adománya (30000 kötet), Batthyány Kázmér magánkönyvtára (klasszikus, francia művek)
  1836 kötelespéldányjogot megkapja
  1838 Petőfi utcába teszik át (Károlyi ház): katalogizálás
  1840 törvény: 100-300 forintos állami támogatás a beszerzésekre+Teleki támogatta
  1844 nagyközönségnek átadják
                  50000 kötet (2 rész: Teleki-féle adományt külön kezelik)
  bizottság felügyeli: Toldy Ferenc- tudományáganként 3 csoportra osztják az anyagot (külföldi, magyar, kézirat/ősnyomtatvány)
  1849 elmenekítették
  1850 Teleki saját könyvtárát felajánlotta
                                 Pál főkönyvtáros
                  Reviczki János alkönyvtáros
  működési szabályzat: Toldy F.- akadémiai tagok, tudósok számára
  korlátozták a működését
  60-as évek Akadémia alaptőkéje 900000 forint
                  600000 forint új székházra
                  15000 forint állami adomány a könyvtárnak
  1865-67 átszállítás, új szakrend: Teleki könyvtárat nem kezelik külön
  1867 átköltözik az Akadémiára
  1868 nyilvánosságnak megnyílik
  kiadványcserék külföldi intézményekkel
  érsekújvári kódex
  könyvtár feladatköre: magyar nyelvemlékek, külföldön található magyar könyvek felderítése, más tudós társaságok tanulmányainak gyűjtése
  összeírásokat kezdenek
  kéziratok feldolgozatlanok
  kevés beszerzés, fejlesztés
  vezetés: Akadémia tagjai közül, Teleki család jóváhagyása
  gyűjtőkör: tört., állam és jogtud., magyar nyelvészet és irodalom
  1869 Jakab Elek: állományt feldolgozzák
  1880 Sz. István kéziratai
  1890-es évek megvalósul a kötelespéldányjog
  1904 állomány újrafeldolgozása
  1905 Rády György gyűjteménye
  1906      Dávid hagyatéka
  2 vh. közt visszaesik a gyarapodás, cserekapcsolatok megszűnnek (kötelespéldány, hagyaték)
  Vigyázó hagyaték (kódex, ősnyomt., régi magyar)
  1928 Szinyei József főkönyvtáros
                  be nem szerzett könyvek pótlása, hiányok pótlása
  2.vh. épület megrongálódik, állomány nagy része megmenekül
  1947 gyarapodás: Nemzeti Kaszinó kötetei
  1948      Dezső főkönyvtáros
  1953 változások: feladata- tudományos kutatás támogatása, kutatások eredményeinek cseréje, intézeti könyvtárak támogatása

  gyűjtemények:
  -         keleti gyűjt. (1951 óta)
  keleti vonatkozású anyagok
  Szilágyi D. gyűjteménye (perzsa, arab), Kőrösi Csoma S. hagyatéka, Kaufman Dávid (héber),  Áron (török),    Sándor (perzsa), mongol gyűjt.,                             levelezése
  -         kézirattár
  régi könyvek, Teleki család gyűjteménye az alapja
  Akadémiai Levéltár anyagai, kéziratok, doktori értekezések, ősnyomtatványok
  -         mikrofilmtár (1953)
  több könyvtár anyagából van nekik, francia forr. története

  Országgyűlési Könyvtár
  olvasókörök: kaszinók olvasószobái (1848-ig)
  1832-36 ogy. társalkodási egyesület+könyvtár a képviselőknek (politikai művek tanulmányozása)
  1848-49 Képviselőház alelnöke Vasvári Istvánt nevezi ki az élére
  1866/68 alapítás
                  1000 forintot adnak a beszerzésre
  1867 kormány megalakulása
                  márc. 18 könyvtári bizottság: könyvek meghatározása
  1868 nov.6. házszabály tervezet: tagoknak kell egy könyvtár
  1869 dec. megint felvetik az alapítást
                  Nemzeti Múzeum épületébe akarják vinni a gyűjteményt
  1870 Képviselőházi Könyvtár
                  havi 500 forint könyvekre
  1873 képviselőházi társalgóteremben lesz a könyvtár
  1896 márc. Országházban könyvtár: bizottság kell
  1902 Apponyi Albert: helyszíni szemle- átadják az épületet, földszinten
                  képviselőházi olvasószoba
  2 vh. közt újabb helységek
  2. vh. áthelyezték a könyveket
  1949 újra átadják, visszateszik a könyveket (Duna felőli oldal)
  1950 16 személyes nyilvános, 13 személyes képviselői olvasóterem
  1952 könyvtár hivatal a Parlamentben
  1953 változás: Tanácsközt. különgyűjtemény,
  60-as évek ENSZ gyűjtemény
  1962 Magyar Parlamenti különgyűjt.
  1992 Európa Tanács info.+dok. központ
  ogy. naplók, mutatók: digitalizálva

  Könyvtári és levéltári ismeretek okt. 12.

  Bán Marina jegyzete


  Országos Széchényi Könyvtár

  Magyar könyvtárosok kézikönyve (3.kötet)

  története: 
  alapító- Széchényi Ferenc
  Theresianumban tanul Bécsben, II. József politikájával ellentétbe kerül  és visszavonul
  1787-88 európai körút
  hungarikumot akar kialakítani, 2000 darabos könyvanyag+katalógus
  1802 gyűjteményét felajánlja a haza javára (11800 nyomtatvány, 1500 kézirat, 147 térkép)
                  József nádor segít jóváhagyni
                  megalapítja a Nemzeti Múzeumot
  1803 első tárlat megnyílása
  1804 rendelet: kötelespéldány bevezetése
  Pesti pálos kolostor épületében helyezik el
  1805
  1807 törvény a közgyűjteményekről, fönntartására pénzügyi alap
  első igazgató:   Ferdinánd (magyar nemzeti gyűjtemény kiadása)
  1810 Festetics Júlia ásványgyűjteményéből kialakított gyűjtemény
  1812 magyar jogok érvényesítése a bécsi gyűjteményekkel szemben
  1816 előválasztási lehetőség a Nemzeti Múzeumban
  Grassalkovich Antal egy telket ajánl fel a gyűjteménynek (mai Nemzeti Múzeum helye)
  1837 Pollack Mihály irányítja az építkezést
  1847 átadják
  Széchényi tovább gyarapítja a gyűjteményt (ősnyomtatványok, családi könyvtárából 9200 kötet+anyagi támogatás)
  pozsonyi káptalan, József nádor adományai
  Széchényi halála után a fiai gondozzák a gyűjteményt
  Nemzeti Múzeum: 3 egység
                  könyvtár, régiségtár, ásványgyűjtemény
  Széchényi Lajos 10000 forint értékű adománya
  1830 József nádor jelentése
  1832-36 ogy. jelentős könyvvásárlás (Jankovich Miklós)
                  63000 kötet, 200 érme, 177 fegyver, 500000 forintos adomány
  1836      László adománya, kézirattár létrehozása
  1838 árvíz kárt tesz a gyűjteményekben
  1843 József nádor: új igazgatót nevez ki
  törekvés arra, hogy egy helyen tárolják a gyűjteményt (átköltöztetés)
  szabadságharc: rendszertelen javítások, kevés kötelespéldány
  1849 rendszerezés, katalogizálás, nagyközönség nem jöhet be
  1861 újra ogy. királyi biztos áll az élére
  50000 forintos kegyadomány az uralkodótól, rendszeres állami támogatás
  1866 megnyitás, nyilvános olvasóterem
  kevés van még feldolgozva
  Kölcsey Ferenc, Sándor Lőrinc gyűjteményei odakerülnek
  1867 minisztérium felállítás: Eötvös József
  1868 tanulmányok a könyvtárról, a Nemzeti Múzeum megtervezése, rendezés, katalogizálás
  feladatkörének kjelölése: nemzeti könyvtár lesz, magyar nemzeti bibliográfia
  nem túl jó anyagi háttér, nehéz betartani a feladatokat
  állománygyarapodás a kötelespéldányokból
  1870-es évek 4 osztály tartozik a könyvtárhoz: kézirattár, levéltár
  I.vh. után: gyűjtőköre nagyobb jelentőséget kap
  1920 Országos Széchényi Könyvtárnak nevezik
  1922 Klebelsberg Kunó: közös szervezeti egység
  1929 megrősítik, könyvtárosok ellenőrzik a nyilvántartásokat
  könyvtár 4 egysége: könyvtár, kézirattár,
  Horváth               régi magyar könyvek
  Apponyi Sándor hungarika könyvtár
  1937 velencei egyezmény: kódexek visszakerülnek
  Hóman Bálint: igazgató, szakosodás, megnövelik az alapterületét, új helyre költözik
  1882 levéltár létrehozása
  1926 Magyar Országos Levéltár
  1934 különválik, Magyar Nemzeti Múzeum önálló
                  József könyvtáros: újfajta katalogizálás, nem nagyon lehet kölcsönözni
  1947 véglegesen önálló lesz, de a Nemzeti Múzeum épületében van
                  háborús károk miatt
                  gyűjteményeket nem választják szét
  1946-tól nemzeti bibliográfiák
  1952 központi katalógus
                  kötelespéldány: 2 példányt kell kapnia
  1985 mai helyére költözik

  állomány rendezése: 1860-as évek
  könyvek, kéziratok stb.
  minden dikumentum beletartozik

  nyilvántartás:

  gyűjtemény: Horthy beszéd, 35 Corvina, Biblia, kódexek, Kossuth, Pulszky Ferenc hagyatéka, 20. századi irodalmárok, politikusok hagyatéka (Hóman Bálint, Jászi Oszkár)
  képes levelezőlapok, kisnyomtatványok, gyászjelentések, összeírások
  fotók, filmek gyűjtése (2007-től valósul meg)

  ősnyomtatványok, régi magyar könyvtár
  színháztörténeti tár (1949)
  4 egység: grafikai gyűjtemény, színházi szórólapok
  térképtár (1939)
  adomány, kötelespéldány
  2 egység