2010. január 30., szombat

Nekropolisz a Vatikán alatt

Azt hiszem, egy csomó Rómát és a Vatikánt átrohanó turista életéből kimarad a Vatikán alatti Nekropolisz, mert elég macerás bejutni. De megéri próbálkozni, attól függetlenül, hogy Péter csontjait nem lehet látni saját mivoltukban, de a római temetőből egy csomó sírkamrát igen. Ezt a temetőt fel kellett tölteni a 4. században Constantinus bazilikájához, ezért Péter csontjait (amik addig egy egyszerű földsírban voltak terrakottalapokkal lefedve) befalazták. Ahonnan kivették a földi maradványait, azon a helyen viszont egy lyuk maradt, ami felé irányították a környező koporsókat, mert egy hiedelem szerint azok korábban feltámadnak majd és kiváltságosak lesznek a Feltámadáskor, akik egy mártír közelében voltak eltemetve. Szóval az 1. század óta tisztelték a keresztények azt a bizonyos földsírt, mint emlékhelyet. A fal mögé, amiben most vannak a csontok, egy kápolnát építettek (a barokk korban ezt felújították). Eléggé meglepett, hogy amint kilépünk ebből a kápolnából, XII. Pius sírját látjuk. Miért pont ő van ennyire előkelő helyen eltemetve? Na de ezen a ponton kiderült valami, amivel szerintem XVI. Benedek indokolhatná egy kicsit Pius venerabilis címét: ő engedélyezte, hogy egyáltalán lehessenek régészeti ásatások Vatikánban. Ez tényleg nagy dolog, miért nem hozza fel ezt az egyház?
A temető, aminek a szélére temették el Pétert, az 1. században alakult ki a Vatikáni dombon, mert szokás volt domboldalra építeni sírkamrákat. A sírkamrák aztán egyre többen lesznek, utcák is lesznek közöttük, így keletkezik a nekropolisz. A temető mellett, a völgyben volt a Vatikán-völgyi cirkusz, ahol a legtöbb keresztényt végezték ki Róma leégése után.
A nekropolisz látogatható részében speciális villanykörték vannak, mert az itteni magas páratartalom miatt ha egyszerűen világítanák meg, bepenészedne az egész. Rómában emiatt nem nyitnak meg egy csomó föld alatti helyet a turistáknak. A sírkamrák közül egy csomónak a falát vörös-sárgára festették, lehet, hogy a Lazio szurkolóknak ezek nem tetszenek annyira (a vörös-sárga a Roma focicsapat színe). :) Az is kiderült az idegenvezetésből, hogy a római katakombákat azért kellett befalaztatni a középkorban, mert a zarándokok lopkodták a szentek csontjait. Így jó sok munkát adtak a 20. századi régészeknek.

Nincsenek megjegyzések: