2011. augusztus 6., szombat

Németország II.

Hét közben nagyon besűrűsödött a nyári egyetem programja, minden nap forrásolvasás, előadások, amikre elvileg előre kell olvasni (rájöttem, hogy érdekes is, mert az irodalom sokszor érdekesebb is, mint maga az előadás), és utazgatás is majdnem minden nap adódik.
Kedden bejártunk két bajor fürdővárost Bad Kissingent, és Bad Brockletet. Helyes kis biedermeier üdülőhelyek, tiszta 19. század feeling. Bad Kissingenben érdekes módon nagyban reklámoztak épp egy Rákóczyfestet, szobor is van róla és forrást is neveztek el róla. Kicsit kétségbeesetm, hogy hogyhogy nem hallottam soha arról, hogy közel lett volna ehhez a helyhez (annak ellenére, hogy magyar is vagyok meg töri szakos is), de mint megtudtam az idegenvezetőtől, nem gáz, mert semmi köze nem volt hozzá, egyszerűen elneveztek róla egy gyógyforrást, mert annyira temperamentumosan bugyogott elő a földből, h Rákóczira emlékeztette az embereket. J

Mindezek után elutaztunk Giessenbe, ahol az egyetem kastélyszállójában lakunk. Tiszta Roxfort, gyönörű régi épület, design szempontjából kár hogy németek rendezték be és nem olaszok. J Meg szerintem egy lift sem tenné tönkre a romantikát. Szerdán és csütörtökön végig ott is maradtunk. Ezalatt az idő alatt sem sikerült teljesen megtanulnom, hogy hogyan találjam meg az órák helyszínét egy elvarázsolt kastélyban. Péntek reggel átmentünk a giesseni egyetemi könyvtárba, ami kétségbejtően ronda az egytem kastély-vendégházához képest. Viszont Németország 5. legnagyobb papirusz gyűjtmeényét őrzik ott és meg is néztünk egyet közelről, ami a Constitutio Antoniana-t tartalmazza.Giessenből egy örökkévalóságnak tűnő buszúttal visszatértünk Fürthbe és este a lakótársaimmal bementónk Nürnbergbe mozizni. Teljesen beleszerettem a Metropolis nevű moziba, Szimplakert jellegű hely, csak kisebb és bensőségesebb, sajnálom is, hogy nem Pesten van. Amit az ember a kocsmában vesz, beviheti a terembe, ahol asztalok is vannak. A nézőtér emeletes, úgyhogy az icipici teremben is egész sok néző elfér. És az egész régi német némafilmekből vett jelenetekkel és plakátokkal van díszítve.

Nincsenek megjegyzések: