2009. június 8., hétfő

Szent László törvényei - torzó

Nem volt időm befejezni a könyvtárban, de hátha így is jól jön, végülis elég jellegzetes ahhoz, hogy ezek alapján a többi rszét is felismerjük...

Két 15 és öt 16. századi kódexben maradt fenn a szöv.

Lehet, h Salamon és I. Géza alatt keletkezett tv-el László kori egybeszerkesztése.

1. A századosokról és a tizedesekről

A kir hírnöke menjen el az összes várba, ahol lopás volt, ott istenítélet ,minden 10.en, ha ártatlannak bizonyult, akkor a többi 9 is az, ha nem, akkor mindenkin egyenként istenítélet. A falvakba is menjen el a hírnök, aha a lopással gyanúsított személy már lopott korábban, nem kaphat istenítéletet, ah még nem, akkor kaphat. A tolvaj bújtatásáért bírság.

2. Azokról, akik mások szolgáit maguknál tartják

Szűz Mária mennybemenetele napján kell minden szolgát visszaszolgáltatni, aki nem teszi meg-> bírság.

3. A nádorispánról

A pecsétje mindig az udvarban legyen, tehát, ha hazamegy a nádorispán, adja át a pecsétet egy helyettesnek, addig a nádorispán csak az udvarnic-ok felett ítélkezhet, ha ezt megszegi-> bírság. Az udvarnic kir birtokon élő szolgai jogállású paraszt.

4. Bármely tolvajról, aki templomba menekül

A templom szolgája lesz. Ha a pap felszabadítja, akkor a pap lesz helyette szolga! Ha elfogják a tolvajokat, adják el másik országba, ha visszatér, tolják ki a szemeit…

5. A szolgáról, v szabadról, aki ugyanezen bűn miatt templomba menekül

A templomba menekült szolgát adják vissza urának.

6. A lopáson ért asszonyról

Orrát veszítse el, adják el, vesszen el minden vagyonával együtt, ne legyen mivel újraházasodnia férje halála után. Ha özvegyasszony lop, fél szemét veszítse el, és fiai örökrésze kivételével pusztuljon a vagyonával együtt.

7. A lopást elkövető leányról

Adják le, sose nyerje vissza szabadságát, aki felszabadítja, azt az árával bírságolják meg, a leányt meg vezessék a kir udvarába.

8. A 10 v 6 denáe értékűt lopó tolvajokról

Ha szabad veszszen minden vagyonával együtt, ha kevesebbet lop, fél szemét tolják ki és István tvkönyvei szerint ítéljék el. Ha szolga, 6 dénárnál már szemkitolás, ha kevesebbet lop, „csak” az egyik szemét tolják ki, és ura duplán megfizeti annak az értékét.

Nincsenek megjegyzések: