2010. március 4., csütörtök

Szent Ágnes a falakon túl

Egy egész komplexum a Via Nomentana-n, jó messze a "centro storico"-tól (mivel katakombák fölött van, és ugye a római temetőknek jó messze kellett lenniük a várostól). Nagy Konstantin lánya, Konstanca 342-ben emeltette a templomot Szent Ágnes sírja fölé. Bizánciasan néz ki belülről, az apszisban szép aranyszínű hátterű mozaik, Ágnest ábrázolja császárnői díszekben, és elvileg az égből Isten keze nyúl le hozzá (azért írom, hogy elvileg, mert csak az útikönyv felnagyított képén látszik egy ici-pici kéz, magán a mozaikon szabad szemmel szerintem lehetetlen észrevenni). Az előtér tele van görög feliratú táblákkal és női karzat is van. Se görög, se latin kereszt alakja nincs a templomnak, csak téglalap.
A templomból le lehet ereszkedni a katakombába, egy idegenvezetővel, aki nagyon jó fej és jól is tud angolul (a csoport többi tagja olaszul nem tudó külföldi volt). 6 kilométernyi katakomba van itt a föld alatt, kis "loculusokba" ("helyecskék") tették a holttesteket a falba, a felső szinten, amit bejártunk, szinte mindegyik üres, mert az ellenreformáció idején az egyház elvitetett egy csomó keresztény csontvázat ereklyének különböző templomokba, hogy felmutathassák a mártírokat bizonyítandó az egyház erényeit. De közben a fekete piac is tele lett az ezekből a sírokból származó csontokkal...úgyhogy később a pápák bezárták az összes katakombát. Addigra már kb. minden római templomba jutott csontereklye.Két csontváz azért van mutatóban itt is a turistáknak.
Az idegenvezetőnő először is kicikizte a Quo vadis-t, és a katakombák romantikus sötétjében összejött keresztény gyülekezetekről szóló legendákat, mert a hullabűzös és sötét föld alatti járatoknál azért találtak jobb gyülekezőhelyet. Itt csak temetkeztek, mivel nagyon gazdaságos volt: a tufába könnyű vájatokat ásni, és kicsi földtulajdon alá is rengeteg sírt el lehet helyezni, mert lefelé sokáig bővíthető a katakomba újabb szintekkel (levegőre kerülve a tufa megszilárdul).
A templom és a  katakombák mellett a komplexum része Szt. Konstancia mauzóleuma is, ami kör alakú, a közepén lévő oltárban őrzik Konstancia földi maradványait, a falon pedig nagyon szép falfestmények vannak, növényi-állati ornamentika váltakozik emberek (szentek?) képeivel.
Béna, mobillal készült kép, de a mozaik színei egész jól látszanak, úgyhogy feltettem.

Nincsenek megjegyzések: