2009. november 22., vasárnap

Egy sima szombat este

A kettes számú lényeges különbség Budapest és Róma között az, hogy november utolsó harmadában éjfélkor is vidáman lehet flangálni az utcán a fagyhalál kockázata nélkül, ezért nem kell mindenáron beülni valahova, hanem lehet a mászkálás is esti program (meg az utcán ivás etc.), ennek megfelelően olyan tömeg van a Trasteverén és a Campo-Navona környéken, hogy a kisebb utcákban gyalogos dugó keletkezik=) Na, éjfélkor azért már elkezdek fázni, de a tömeg, a tolongás és a hangulat változatlan. Pont szegény Giordano Bruno szobra alatt van a római éjszakai élet központja a Campo dei Fiorin, ami olyan gyülekezőhely szerepét tölti be, mint a Moszkva tér a Rendszerváltás körüli években.

Az egyes számú lényeges különbség a két város között az, hogy Rómában nem masíroznak az utcán egyenruhás gárdisták kirekesztő jelképekkel. Azért az olaszok sem mennek a szomszédba egy kis rasszista propagandáért és szegregációért, csak a gárda "hiányzik".

4 megjegyzés:

Péter írta...

:D Azon a Moszkva teres részen azért röhögtem egy jót. Mint aki nosztalgiából ír. Pedig hát... :):P Mindenesetre jól hangzik az ottani éjszakai élet. :)

Ági írta...

Azért jutott eszembe a Moszkva tér, mert nemsokára vetítik itt Rómában, és elhatároztam, hogy elmegyek rá=)

Ági írta...

Ma meg felfedeztem, hogy létezik Rómában is egy Moszkva nevű tér=)

Péter írta...

:) Kíváncsi vagyok, mennyire fogják az olaszok érteni a filmet. Egyrészt nagyon kult, másrészt nagyon ismerni kell hozzá, mit jelentett az előző rendszer. Majd figyeld egy kicsit a többiek reakcióit, és majd számolj be róla...
A római Moszkva térről meg csinálj képet és tedd közé, kíváncsi vagyok, milyen ott a Moszkva tér... :)