2011. január 6., csütörtök

R. Várkonyi Ágnes: Európa Zrínyije

R. Várkonyi Ágnes: Európa Zrínyije. Argumentum, 2010. pp. 229-268.

„Zrínyi az, akire a Gondviselés Európa sorsát bízta!” – a The Conduct and The Character of Count Nicholas Serini c. kötet bevezetője, ami 1664-ben jelent meg, Z. M. angol életrajza. Szerzője monogramja O. C.
Érdekességei:
  • Z. M. protestáns benne és nem akkor született, amikor
  • Csáktornyán a puritánok szokásait követik
Gömöri György vitte tovább a kutatást angol nyelvterületen, és kiderült, h O. C: nem magányos rajongó volt, hanem komoly kultusza volt Angliában Z. M.-nak. 19 könyv, ami az 1663-64es török háborúról szólt, elismerően írt róla.

Koordináták

Az említett írás imprimatúráját 1664. febr. 24-én állították ki.
Lepanto+ zsitvatoroki béke nyilvánvalóvá tette, h a tör bir meggyengült, erre hidegzuhany Európának, h 1645ben a törökök elfoglalják Krétát.
A téli hadjárat körüli bonyodalmak.
O. C. a törököknek tulajdonítja az eszéki híd felgyújtását.
Londonba 3-4 hét alatt érkeznek Bécsből a hírek.
A kötetet lázas gyorsasággal állították össze, bizonyos fejezeteket Regensburgban, másokat Hollandiában, közös koncepció jegyében.
A Zrínyi születése és műveltsége c fejezet szerint Z. M. személye kapcsolja össze a kontinens NYi és Ki területeit.

Hírek és információk

Eu. tájékozódási és tájékoztatási rendszere a 15 és a 30 éves háborúban fejlődött ki-> hálózat fogja egybe egész Eu-t Konstantinápolytól Párizsig. Hírközlés intézményesülése.
Comenius az új hírközlő rendszerekről: „baj van nélkülük és baj van miattuk”. J
Isztambul, Velence és Amszterdam a 3 legfontosabb csomópont Z. M. korában. Isztambulban nincsenek nyomdák! -> onnan eleve el kell küldeni a híreket kéziratban, h nyomtatásba kerüljenek.
Kettévált a populáris és az elit tájékoztatás. Képes röplapok az írástudatlanoknak.
Z. M. angol életrajzára sem a hírlevelek, sem a röplapok frazeológiája nem jellemző, a szerző(k) nem használ(nak) közismert toposzokat, a jövőre utaló megfogalmazásokat viszont annál inkább.
Mo. nemzközi megítélése kedvezőtlen az 1650-es és 60-as években. Visszatérő témák, amikről a NYi diplomaták tájékoztatják uralkodóikat:
  • A magyarok és a németek gyűlölik egymást
  • Megoldhatatlanok itt a vallási ellentétek
  • A magy pol elitet csoportharcok kötik le
  • A protestánsok könnyen engednek a vallásuk szab gyakorlását biztosító törökök csábításainak
  • Gazdag rézbányák
  • Halakkal teli folyók,
  • Juhok sokasága
Alvise Molin, Velence bécsi követe: ha azt mondanánk a magyarokról, h szívesen eresztenék a törököket a császár előszobájáig, még nem a legőszintébb és legvakmerőbb gondolataikat közölnénk.
Montecuccoli röpirata az 1662es hadjárata kudarcát a magyarok rendetlenségével és gyávaságával magyarázza. A francia propaganda persze a Habsburg kormányzatot okolja.
Érsekújvár ostroma és feladása-> óriási nemzköz visszhang, a magyarok lesznek a bűnbakok.
Z. M. : Aforizmusok.
  • „Fama geruntur bella.”
A szigeti hős Zrínyi neve is simert volt Európában.
Az 1655ös pozsonyi ogy-en Z. M. beszédet mondott a király és a főméltóságok viszonyáról, nagy feltűnést kelthetett, mert a Bécsben dolgozó diplomaták mind említést tettek róla híreikben.
II. Rákóczi György török háborúja, Várad eleste nagy visszhangot váltott ki, nyilvánvaló lett, h Z. M. komoly tényező a török háborúban.
Hamar nyilvánvaló a nemzetközi „közvélemény” számára, h Új-Zrínyivár felépítése casus belli.
1663 Lipót kinevezi Z-t a felkelő magyar csapatok főgenerálisává-> minőségi változás Z népszerűségében

János Fülöp

A Rajnai Szövetség elnöke.
1664. jan. 22-én írt levelében Kasztrióta Györgyhöz hasonlította Z-t, valszeg ő tette ezt először, talán ő tulajdonított először európai jelentőséget Z-nek.
1664 telén Regensburg a világ közepe.
Üstökös tűnt fel Ausztriában és Morvaországban, Csáktornya felett is lehetett látni.
A Téli Hadjárat több mint fél évszázada az első szföldi győztes keresztény vállalkozás a törökök ellen, a győzelem angy hatást vált ki, még XIV. Lajos is hajlandó pénzt adni.
R. Várkonyi szerint nem valószínű, h János Fülöpnek közvetlen befolyása lett volna az Európa Zrínyije kép kialakulására, annak egy a mindennapi pol harcoktól távolságtartásban élő szuverén személyiségtől v egyéntől kellett kiindulnia.

A regensburgi hírnök/ The Herauld of Regensburg

C. H. L. P. J. G. monogramú szerző kézirata. A Kelet sáskái (a törökök) közé egy nagy madár, Zrínyi fog lecsapni. Utalás a Jelenések könyvére. 1664ben jelent meg. Misztika és konkrétumok keveréke. Pl. benne van a 3 morvaországi látnok revelációjának leírása, amiket Comenius is kiadott.
Meglepően jól értesült az erdélyi eseményekről, kifejti, h II. Rákóczi György magára vonta a török haragját, mert engedélye nélkül kezdett háborút, és bírálja a császárt, amiért nem mentette meg Erdélyt a törökök erre következő bosszújától.
Német nyomtatott példányát  Németh S. Katalin tárta fel, a monogram feloldása Christian Hoburg.
Különös egyezések a Regensburgi hírnök és az angol Z életrajz között. Az ang életrajz kiemeli, h Z a kül vallásúak összefogását hirdeti.

Comenius

Redinger Jakab, a cseh-morva testvérek püspöke, Comeniusnál tanult Amszterdamban. Szükségesnek tartotta a Biblia törökre fordítását, kulcsszemélyisége a törökök megtérítésére törekvő mozgalomnak. A Biblia fordítás meg is indult a Royal Society támogatásával.
1663as röpirata szerint a török támadás Isten büntetése a bűnökbe merült világ számára, felszólítja a kereszténységet, h reformokkal javítsa meg magát.
Baconian Reformer-ek köre.
Comenius kapcsolatban volt Angliában tanulü magyarokkal, de nem lehet tudni, h Zrínyivel is lett volna kapcsolata.
De progressibus Zerinianus adversus Turcas in Hungaria inferiori c műve dokumentálja gyors értesülését a téli hadjáratról, mert 1664 januárjában és februárjában írta. Eszerint II. Rákóczi György méltatlannak bizonyult az idők beteljesítésére, ezért Z lett rá elhivatva. Z karizmatikus személyiség, országok feletti jelentőséggel.

Európa csillaga

Eu Z-je a biztonságot nyújtó hadvezér, aki nem csak a háború mestere, hanem a béke szabályait is ismeri, államférfi, aki áthidalja az ellentéteket. -> antik uralkodóeszmény, megfelelések a Mátyás király életéről való elmélkedések gondolataival. -> biztosan a népek egységében gondolkodó Comenius köreiben alakult ki az Eu-t Atlaszként vállán hordozó Z képe.
Jászberényi Pál: Lacrymae Hungaricae egyik versében Orbis Europaei Jubar-nak, az európai földrész csillagának nevezi Z-t. Jászberényinek is Comenius volt a mestere.
A csillag hasonlat felbukkan Kéry János gyászbeszédében is, tehát lehet, h ismerték Mo-n O. C. művét.
Legenda: Z nem halt meg, vki találkozott vele Párizsban, egy szolgáját ölték meg helyette. 

Nincsenek megjegyzések: