2010. december 7., kedd

Zsidó vallás és kultúra 12. dec. 7.

Ha véletlenül tej kerül húsos ételbe, akkor tréfli lesz, ha a tej magának az ételnek több mint 1/60 része.
A szójatejes dolgok húsos étkezéskor fogyaszthatósága vitatható a marit ayin szempontjából, de elég elfogadott.
A húsos szendvicsnél oda kell figyelni, h vizes zsemlét használjunk, és ne tejes zsemlét.
A hal parve, tehát a kasrut szempontjából ehető együtt hússal, de nagyon sok helyen nem esznek halat hússal.
Masgiach: megfigyekő, pl. végignézi a tehénfejést, hogy biztos lehessen benne a zsidó közösség, h a nem zsidó helyről jövő tej kóser (nem tesznek hozzá állati eredetű adalékanyagot, v tartósítószert). A Masgiach bizalmas állás, elismert, jámbor embernek adják. Hitelesnek kell lennie minden embernek, aki rést vesz az ételek előállításában!
Az amerikai konzervatív zsidók jó része kiemelten fontosnak tartja azt a micvát, h ne okozzunk szenvedést az állatoknak, tehát nem tekintik kósernek a libamájat sem, mert a libatömés állatkínzás.

Hagyományos életút

Azért születünk meg, hogy tanuljunk. (Legalábbis a férfiak mindenképpen.)
5 évesen Tórát, 10 évesen Misnát, 13 évesen a parancsolatokat, 15 évesen a Talmudot kellene tanulni és 18 évesen az esküvői sátor alá állni, 20 éves kortól keresni (a Talmud szerint).
Az esküvő után 1-2 évig szokás a lány szüleinél lakni, azalatt lehet szakmát tanulni.
A tanulás alapvetően ismétlés, olvassák a gyereknek a héber szöveget és lefordítják, a gyerek elismétli. Hamarosan hozzátanítják nekik a kommentárokat, minden azonnal egymásra épül. 
Elvileg 120 év a kiszabott emberöltő, arra limitálta Isten az özönvíz után. Innen a „Bis hundertundzwanzig!”.
Apa kötelességei:
  • Reprodukció. A nőnek opcionális a halakha szerint, hiszem őt veszélyezteti.
  • Körülmetéltetés 8 napos korban: a fiú felvétele Izrael népének tagjai közé, részese lesz a szövetségnek. Brisz v brít mila. Genezis 17: Ábrahám körülmetéli magát és a 8 napos fiát. Amúgy majhél (jiddis) v móhél (szeférd) hajtja végre. Szandek tartja a gyereket az ölében, keresztapa szerű funkciója van. Nem mindenhol van szandek, sok helyen egyszerűen felteszik a bimára a babát. Szefárd, valamint orosz, örmény, grúz területeken el szokták tenni az előbőrt termékenységi amulettnek. A mojhél a művelet után hagyományosan bort vesz a szájába és kiszívja a vért a gyerek sebéből, h fertőtlenítse…
  • A brít miláig nem ejtik ki a gyerek nevét (nem halachikus előírás, de minhág). Lányoknál a tóraolvasáshoz tartozó áldásig nem említik. Névmágia!
  • Lilit a legismertebb terhes nőket és újszülötteket veszélyeztető démon. Lilit egy midrás szerint Ádám első felesége volt, de nem volt hajlandó aláfeküdni, mert derogáló volt, hogy démon létére ráfeküdhessen egy ember. Minden nevetésével v mások szerint simán naponta 1000 új démont teremt.
  • Pidjon ha-ben: az elsőszülött fiúgyerek kiváltása. Bekhor: elsőszülött fiú. A bekhor születésekor az apának adományoznia kell. Elsőszülött az, aki a nőnek az elsőszülöttje, akkor is, ha halva születik. Ha valaki elvetélt az első terhessége alatt, akkor a megszülető gyerekei közül egyik sem számít majd elsőszülöttnek.
Betérés/Giur
  • Nem csak a vallás, hanem a nép részévé is válik!
  • Prozelita=gér, gér cedek (=igaz betérő)
  • Rut 1. 16-17 par excellance betérés történet
Fázisok: lebeszélés (Rutot le akarta beszélni az anyós, 3x vissza kell utasítani a betérést, nem kötelező, de hagyomány), tanulás és közben beépülés egy zsidó közösségbe… egyszerre elméleti és gyakorlati felkészülés, bét din előtti vizsga, brit mila, mikve:
  • megmerítkezés rituális fürdőben (férfiaknak is kell!)
  • előtte kötelező higiéniai fürdést csapni!
  • a mikvének kritériuma, h legyen benne természetes víz, esővíz is megteszi
  • átnézik az embert megmerítkezés előt, h nehogy rajta maradjon véletlenül vmi, ami elválaszthatná a testét a rituális víztől (pl. körömlakk, ékszer…)
  • a bét dinnek jelen kell lennie, h hallja, h a nő elmondja az áldásokat, miközben 3x megmerül
  • nem szabad közben a padlóhoz v a falhoz hozzáérni, minden felületen a vízhez kell érni (az egész hajnak is)
+ a betérés utolsó fázisa: „kabala tol malkut samajim”:az égi királyság igájának elfogadása.

Izrael Államnak van szefárd és askenáz bét dinje, de mindkettő ortodox-> csak ortodox betéréseket fogadnak el. 

Nincsenek megjegyzések: