2009. február 27., péntek

Középkori magyar történelem I./3. febr. 27.

A kereszténység elterjedése a régióban
Horvátok
9. sz. végén Nyi keresztények térítik meg Spalatoból kiindulva.
925 Tomislav fejedelem koronát kap a pápától-> Horvát királyság
Dalmácia a szk-et jelenti, Horváto. A szföldet. Helyesebb Ó-Horvátországról beszélni, ez jelöli a középkori kiterjedését. Kp-ja Tnin (latinul Tinin) volt. Később tolódott fokozatosan Éra a horvát határ a magyarországi „török világ” alatt.
Bajorország
Ausztria is bajor uralom alá tartozott. Kereszténység korán elterjedt. Passau-i és salzburgi egyházmegye (utóbbi 800 k lett az, addig püspökség).
Nagy Morva birodalom
Mai Morvaország Csehországon belül. 828 nyitrai püspökség. 860 k Rastislav fejedelem bizánci térítőket hívott, h csökkentse országa NYi befolyásoltságát-> megjött Cirill & Metód. AZ anyanyelvi liturgiát terjesztették, ez ellen tiltakoztak a latin egyh papjai, a pápához fordultak, ő jóváhagyta az anyanyelvi liturgiát, de aztán Cirill és Metód halálával véget ért ez az intermezzo és Morvaország a NYi kereszténység „kebelében maradt”. A Nyagy-Morva bir Morvaországtól Belgrádig tartott, a Duna-Tisza köze kötötte össze őket. Nagyon rövid ideig állt fenn, a magy honfoglalás elsöpörte.
Csehország
9. sz. Bajor (regensburgi) térítők. Egyházszervezet: 970 prágai püspökség a mainzi egyháztartomány része. A cseh egyház nem önálló, hanem a német-római bir egyház része. A cseh fejedelem is hűbérese volt a császárnak. Később Károly kirély emelte érsekségi rangra a prágai püspökséget.
Wojtech, megkeresztelkedett Adalbertté, Magdeburgban nevelkedett, amit I. Ottó császár a térítők kiindulópontjának épített meg. Adalbert lett Prága 2. püspöke. Éveket töltött Rómában, tanult, szerzeteskedett, itáliai szerzetesekkel tért vissza Prágába, megalapította a breznow-i bencés apátságot. Nem igazán tolerálta a színleg megtérteket. A poroszok ölték meg egy térítőútján. Holttestét megszerezte a lengyel fejedelem és eltemette Gnieznoban. 999-ben szentté avatták Adalbertet. Később egy cseh hadjárat során a csehek elhozták Adalbert holttestét a gnieznoi katedrálisból Prágába.
Lengyelország
Keresztény cseh felesége volt az uralkodónak, ez könnyítette a helyzetet. 965 poznani püspökség. 1000ben érseki rangra emelték a gniezno-i püspökséget-> a lengyel egyházszervezet önállósodott a magdeburgi érsekségtől. A poznani püspök megmaradt a magdeburgi érsek fennhatósága alatt.
Oroszok
Olga kijevi fejedelemasszony Bizáncban megkeresztelkedett. Vladimir fejedelem 988ban tért meg, ő terjesztette el az oroszok között.
Bulgária
Tőlük származik a magyar nyelv földműveléssel kapcsolatos szókincsének jó része.
679 a bolgár törökök elhagyták a Volga menti szállásterületet és a mai Bulgáriába vándoroltak, rátelepedtek az ott élő szlávokra, akik náluk jóval többen voltak, így elszlávosodtak a hódítók.
Bolgár cárság. Féltek, h a Ki kereszténység felvételével függő helyzetbe kerülnének Bizánccal szemben, ezért 860 k NYi térítőket hívnak. Nem jött be, mert Róma túl messze volt. 1014ben vonták véglel függésbe a bizánciak Bulgáriát, magyar segítséggel, István szerzett Szt. György ereklyét is a hadjáratban. Így lett közös határunk Bizánccal.
Szerbia
13. sz-ban dőlt el, h a Ki egyházhoz tartozik.
Kárpát-medence
A római Pannoniában elterjedt: Sophianae (Quinquecclesiae), Savaria. A népvándorlás alatt is továbbéltek.
800 k Nyga Károly legyőzte az arabokat-> NYi térítők. A passaui püsp és a salzburgi érsek osztozkodik a területen.
Magyarok
ELm: a türkökkel való együttélés korszakában a kazárok felvették a zsidóságot, így a magyarok megismerték a monoteizmust.
Kalandozások: az Ibériai-fsz-en is voltak (arab forrás)! Kb. 50 kalandozó hadjárat volt összesen. Ily módon is „ismerkedtek” a kereszténységgel. Sankt Gallen apátsága (Szt. Gál): feljegyzés , h 926ban mit műveltek ott a magyarok, a szerzetesek elmenekültek előre, egy félkegyelmű barát maradt ott, ő a forrás. A magyarok csapra verték a hordókat és leitatták a barátokat is. Rabszolgákat is ejtettek, főleg keresztényeket.
Térítés 950től indul. 933 Merseburg és 955 Lech mező/Augsburg komoly lökést adott. Bizánciaktól is vereség. Pszichikai hatás, h lám a kerezstény Isten tényleg erősebb…
Első tapogatózások Bizánc felé. Bulcsú követsége és megtérése Bizáncban. Az ő beszámolóját írta le Bíborban született Konstantin A bir kormányzásáról-ban. A törzsneveket és Árpád utódainak nevét csak innen tudjuk.
Legközelebb Erdélyi Gyula ment Bizáncba megkeresztelkedni és térítőpüspököt is hozott, akit a bizánciak „Turchia püspökének” titauláltak, mert a magyarokat türköknek hitték. A püspök ténykedéséről nem maradt fenn semmi.
Taksony fejedelem (Géza elődje) 963ban Rómába küldött követeket. 962ben koronázták meg I. Nagy Ottó császárt-> NRCS!
Zakeus püspök Mo-ra indul, de nem ér ide, mert Ottó elfogadta útközben: vagyis nem lehet megkerülni a császárt a kereszténység ügyében.
973 Quedlingburgban Géza követei hivatalosan térítőpapokat kérnek I. Ottótól. Sankt Galleni Brunó szerzetes jött Mo-ra, előtte püspökké szentelték, térítőpüspök. Ezzel elindul a NYi kereszténység terjedése, a bizánci térítés elakad, még Ajtonyról tudjuk, h Ki keresztény volt, István verte le. Valószínűleg Szentgálon (Veszprém megye) volt Brunó székhelye, mert nyilván Sankt Gallenről nevezték el a helyet.
Mo-n segítséget jelentett a térítőknek, h voltak a kalandozásokból idehurcolt egyháziak, akik már ismerhették a nyelvet és segíthették az új térítőket. Határoknál a szomszédos már megkeresztelkedett népek, akiket a magyarok megértettek az együttélés miatt. Szláv szavak: Karácsony, malaszt, barát, apáca, zsolozsma, vecsernye (estéli ima).
Erőszak is volt a térítésben…
Adalbert keresztelte meg Istvánt a legenda szerint, de a mai álláspont szerint bérmálta, mert még Brúnó keresztelhette meg. Adalbert tanítványai tevékenykedtek Mo-n. Az Adalbert által alapított breznow-i apátságból jöttek cseh és itáliai térítők Mo-ra.
Szt. Gellért Velencéből jött. Palesztinába készült, de az Adriai-tengeren hajótörést szenvedett, és Dalmáciában kötött ki. HA már erre járt, rábeszélték, h jöjjön téríteni. Az első csanádi püspök. 1046 vértanúhalál.
Aserik (Asztrik) és Anasztáz nem tudjuk, h egy személy-e.
Thietmar püspök írt krónikát Gézáról: megkérdezték Gézát, h mért áldoz a pogány isteneknek is. „Elég nagy úr vagyok ahhoz, h mindkét istennek áldozzak.” Sarolt „férfi módján üli meg a lovat…még gyilkolni is képes, ahelyett, h a guzsalyt forgatná…”
István 995ben nősült meg. Bajor Gizella hercegnő, a császár rokona, Harcias Henrik bajor herceg lánya. 1002ben meghalt III. Ottó császár nagyon fiatalon. Gizella testvére lett a császár II. Henrikként 1002-24.
Cseh egyh és állam alávetett a NRCS-nak, lengyel egyh önálló, de a fejedelem függ a császártól. Na bezzeg a magyar egyh és állam függetlenJ
1001 Ravennai zsinat II. SZilvezster pápa, III. Ottó császár. Érsekséggé emelik az eszteromi püspököt, a magy egyh elszakad Mainztól.

Nincsenek megjegyzések: