2009. február 9., hétfő

A római királyság és köztársaság 1. (febr. 9.)

Gyakorlati információk:
Febr. 23-márc. 23. Hegyi W. György tartja az előadásokat.
Kurzusismertető: http://oldwww.btk.elte.hu/okortort/okortort.html
3 ZH: febr. 23. vaktérkép; márc. 2. fogalmak; márc. 9. évszámok. A megtanulandók a tanszék honlapján.

Italia praeromana
Képek
bronzkori mükénéi eredetű tárgyak D-Itáliában (Tarentumi Múz.)
mükénéi települések Itáliában. Sűrű: Szic., Tarentumi-öböl, akadnak a Tiberis mentén és Szardínián (rézlelőhely! „az ókor Ruhr-vidéke”) is.
Az ókori Itália nyelvei. A) italicus nyelvek: umber, szabel, latin, siculus. B) nem italicus nyelvek: venét, etruszk, É-picenumi, görög etc. A latin eluralkodása előttről umberül ismerjük a legtöbb feliratot. A nyelvrokonságban az alapszókincs számít (testrésze, számok…etc.), nem az átvett szavak, még ha azok sokkal többen is vannak. Pl: A) tűz: agni (szanszkrit), ignis, pur (umber), pyr (görög), Feuer, fire. B) víz: ab (szanszkrit), aqua, utur (umber), vatar (hettita), water. Az italicus nyelvek nem egy gyökerűek, hanem az együttélés és egymásra hatás következtében váltak hasonlóbbá egymásra!
bronzurna agyagfejjel. Villa Nova kult.-> etr. Latiumi kult.-> latin.
samnis harcos tányérkarimás kalapszerű harci fejviselettel
falfestmény Paestumban (Campania). Görög hatásra kialakult stílus, de sajátos változat. Secco: már megszáradt vakolatra festik fel. Freskó: akkor festik fel, amikor még nedves a vakolat, együtt szárad meg vele.
venét urna (lefedett vödör) bronzborítással
Villa Nova-i urnasíros temetk. Bikolikus urna: két egyforma, egymásra illesztett részből áll. Meander minta (gör.) AZ urnákat gödörbe tették és azt kővel lefedték.
ház alakú urna bronzból (bár vaskori). A latiumi kult. Is átvette a Villa novaitól.
Rekonstruálható belőlük, hogy milyen házakban éltek.
Gabii váza: az első Itáliában talált betűírás: „eulin-felirat” Kr. e. 750 k. EYOIN (jó ború) v EYLIN (jó szövő).
Gramisca: horgony felirattal. Szósztratosz ajánlotta fel, aki gazdag kereskedő volt.
falliscus edény: nyelvük nagyon hasonlít a latinra.
elefántcsont táblácska görög ABC-vel (jobbról balra). Etruszk ’8’=f.
A zágrábi múmiatekercs: liber linteus (vászontekercs). Egy egyiptomi múmiáját tekerték bele, akié volt a könyv. Etr. Szöv., valószínűleg áldozati naptár.
A capuai agyagtégla (háztetőcserép): a 2. lehosszabb etr. Felirat.
Tabula cortonensis: a legújabban megtalált etr. Felirat, 1992. szőlő adás-vételi szerződés.
Lémnoszi felirat: meglepően hasonlít az etr. Nyelvre! A tengeri népek között az egyiptomiak turusok alatt talán az etr-okat értették. DE lehet, hogy Egyiptomból csak egy részük pattant vissza Lémnoszra Etruria helyett.
a piacenzai bronzmáj
szárnyas Kalkhasz ábr. Kalkhasz egy etr istenfigurával keveredett.
Az etruszkok
AZ írásukat el tudjuk olvasni (görögöktől átvett), de nem értjük. Előkerült egy etr-pun bilingvis felirat. A föníciai feliratokat a Biblia segítségével fordítják le! Astarténak szentelt templom alapításáról szól. Pun emporion volt Etruriában!
A nyelvük egyetlen itáliai nyelvvel sem rokon->vita az eredetről. Hérodotosz szerint az etruszkok az éhínségtől menekülő lídek voltak, Türszénosz királyfi vezette őket Itáliába. Halikarnasszoszi Dionüszosz szerint viszont az etr. És a líd nyelv nem is hasonlít egymásra, az etr-ok autochtónok. A Ki eredet mellett szól a művészetük Kies jellege. DE csak az írásbeliség megjelenése után lett jellemző! ETruszko-korinthoszi vázafestészet.
AUguriumnál az augur D felé néz, Nyra pars familiaris (innen jövő madarak kedvező jelek), Kre pars hostilis (innen jövő madarak kedvezőtlen jelek).
Mez-ban is voltak májmodellek, de sokkal régebben és egész más funkcióban, mint az etruszkoknál. Az utóbbiaknál nem konrét jóslatot közöl, hanem jósiskolai modellező eszköz. Valószínűleg a görögök leutánozták a mez-i májmodelleket, az etruszkok meg a görögöktől vették át.
A Villa Nova kult. Kontinuus, a nép régóta élt ott, de néha beolvadhattak kisebb Ki származású csoportok.

Nincsenek megjegyzések: