2009. február 26., csütörtök

Wesselényi, Széchenyi, Kossuth 3. (febr. 26.)

Felvilágosodás, magyar jakobinusok és egyebek
A Habsburg svájci sváb család. Habitsburg=Héjavár. A Habsburg ellenes történészek szerint eredetileg kereskedőket fosztogattak…
„Mások háborúzzanak, te csak házasodj, boldog Ausztria!”
Merész Károly lánya, Burgundi Mária a franciákkal szemben akarta megvédeni örökségét, ezért ment hozzá Habsburg Miksához-> Habsburgoké Németalföld, Brabant…
Burgundia volt Eu. Egyik leggazdagabb része, [mert a kékbanánban van], ami összekötötte a levantei és a Hanza csomópontokat.
Na, egyszer csak burgundiai karavánok jelentek meg a szerencsétlen, szegény svájci falvakban-> felfutás. De Németalföld még jobban meggazdagodott.

Levante ó-olaszul keletet jelent. Kapcs a Közel-Kelettel, ami a Távol-Kelet árucikkeit is forgalmazta. Tartósítás titka a középkorban: a bors, az is K-i cikk, Arabia felixből importálják. Mekka és Medina a karavánkeresk miatt gazdag.
A IV. keresztes hadjárat többek között Velence és Bizánc közt huzakodás a Levante ellenőrzéséért.
„Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől” mondás eredete: II. András keresztes hadjáratában volt egy Makó nevű lovag, aki lerészegedett, ezért lemaradt a seregről. Ez valószínűleg 19. sz-i legenda. Valószínűbb, h Akkonról van szó, mert onnan még nagyon nehéz volt eljutni Jeruzsálembe, csak később a magyar néplélek értelmesebbnek tartotta Makót, mint Akkont. =)
Veronika kendője apokrif hagyomány. Elvileg azokat a szövegeket kanonizálták, amiket a Szentlélek sugalmazott.

Mária Teréziában egyensúlyban volt a hagyomány és a reformpolitikai készség. Felvilágosodás-> új szemléletmód-> maga a pápa oszlatja fel a jezsuita rendet! Felv gyökerei: kereszténység, tudomány. Kialakul az emberi jogi gondolkodás, aminek az az alaptétele, h minden egyes ember jogokkal születik. Ennek az alapja, h a kereszténység szerint az emberben divinikus többlet van a többi teremtményhez képest, másrészt a humanizmus emberközpontúsága. AZ ember rendelkezik saját magával-> szabad gondolkodás. A legalapvetőbb persze az élethez való jog, ebbe az életfeltételek is beletartoznak-> tulajdon jelentősége: az élet feltételeiről való rendelkezés szabadsága. A velünk született jogoknak a közösségben polgári jogokként kell megjelenniük, hogy érvényesülhessenek. Polgár: egy közösség tagja. A lelkiismereti szabadság létezik önmagában, de közösségben élve következik belőle a szólásszabadság és a sajtószabadság, aztán a gyülekezési, a tanítási, politikai és mindenféle más szabadság is. DE más filozófusok: az ember természeti lény, és a természetben nem működik ez a rengeteg jog, hanem az erősebb győz, és csak az ő jogai érvényesülnek-> korlátlan szabadság. De Sade marquis: Az igazság c. vers. Ez a libertinizmus/szabadosság (nem egyenlő a liberalizmussal!!!) A felv kritikusai felhasználták a libertinizmust a felv lejáratására. Mo-n Fekete János gróf volt híres libertinus. Bort termesztett és verseket, írt, küldött Voltaire-nek is, válasz: „a bora jobb, mint a versei”.
Szollipszizmus: csak az létezik, amit éppen érzékelünk.
A 18. sz-ban általánossá vált az emberjogi gondolkodás-> új modell alapján kellett az államokat irányítani. Minden ember a közösség tagja, a rendi társadalomban csak a rendek voltak azok.

Magyar jakobinusok (francia értelemben inkább girondisták): az 1780-90es évek nemzedéke, Hajnóczy József a legnagyobb gondolkodója. Ők az emberi jogi gondolkodás értelmében kritizálják a rendiséget. Hajnóczy reformprogramja: a magyar rendi államszerk olyan átalakítása, amelyben a természetjogok érvényesülnek. Itt változik meg először a natio fogalma: nem csak a kiváltságosok, hanem az ország lakosainak egésze-> a nemzet modern értelme. A nemzet az a keret, amelyben a természetjogi gondolkodás rendi államra vonatkoztatása végbemegy. 1795 kivégzés a Vérmezőn/generális kaszálón (mert a várkatonaság lovainak legelője volt). 1795től 1915ig nem tudta senki, h hol vannak a jakobinusok sírjai, de akkor előkerült egy följegyzés, ami szerint a Szilágyi Erzsébet fasoron lévő kaszárnya temetőjében. A koponyák a holttestek lába közé voltak téve. A Fővárosi Levéltár raktárába tették el a csontokat…aztán kivitték őket a Kerepesi temetőbe…1959 MÁV felügyelő a Törttud Int-ben: találtak 7 sírt ott, ahol a Keletiből kifutó sínpárok érintették a kerepesi temetőt…

A konzervativizmus is viszonyfogalom, nem mindegy, hogy mit őriz egy konzervatív és mikor.

„És mégis mozog a Föld.” Galilei mondta, amikor kilépett a Santa Maria Sopra Minerva templomból (domonkosok központja), ahol visszavonta a tanait és az inkvizíció felmentette.
Giordano Bruno mágusnak mondta magát, ez volt vele az inkvizíció fő problémája. A 19. sz. csinálta meg belőle a modern, tudományos gondolkodás hősét a Vatikánnal szemben.

Márc. 26-án nem lesz óra.

Nincsenek megjegyzések: