2011. december 7., szerda

Magyarország jelenkori története 1944-1990. 12. 2011.12.07.


§         Nincs Kádár rendszer, csak a rendszernek van Kádár-korszaka.
§         Új címer, új külsőségek.
§         Sztálin szobor helyett Lenin szobor a Felvonulási téren. Sztálin helyett mindenhol Lenin került a középpontba.
§         A párt hivatalos lapja Szabad Nép helyett Népszabadság nevet kap.
§         Kádár: puritán melós imázs, nem a nagy vezéré. Szerette volna a pártot is a maga képére formálni, de nem sikerült, a párt egyáltalán nem lett puritán.
§         Azért Kádár is a Rózsadombon lakott villában, a „Káderdűlőn”. Szeretett vadászni (mondjuk ez nem túl puritán hobbi)
§         Szelepek rendszere. Kultúra, humor.
§         A kultúra helyettesítette a politikát is, amivel nem volt szabad foglalkozni.
§         Krízishelyzet már a 70-es években. A vásárlóerő 1968 és 78 között 2,5szeresére növekedett és ráadásul volt mit venni a boltokban, megjelent a mennyiségi élelmiszerbőség. Életszínvonal emelkedés.
§         Lakásépítési kampány. Lakótelepek a városokban, magánerős építkezések falun.
§         A lakásépítési kampány előtt több százezer ember ingázott: hét közben munka a nagyvárosban, munkásszállóban lakás, alkoholizmussal. Csak hétvégén találkoztak a családjukkal. (Feketevonatnak hívták az ingázók vonatait.) -> alkoholizmus, válás, lelki betegségek, stb.
§         A 80-as években Mo. vezetett az öngyilkosságok számában.

1968 Új Gazdasági Mechanizmus

§         Nyers Rezső, Fok Jenő, Fehér Lajos irányították a reformokat. Piaci viszonyok mérsékelt behozása, pár elem. A döntések ott szülessenek, ahol a szükséges információk meg vannak, tehát a gyárakban, ne központilag legyen meghatározva, h hol mit gyártsanak: döntési mechanizmus decentralizációja.
§         Termelékenység növekedés intenzív gazdaságfejlesztéssel. (nem több gyárat építeni, hanem a meglévőkben fokozni a termelést).
§         Munkaerő érdekeltté tevése. A munkások nagyobb arányban részesüljenek a haszonból, mint korábban, amikor sokat lefölözött a központ.
§         Piaci ár becsempészése a gazdaságba.
§         3 féle ár:
-          kötött ár (politikai döntés, a piaci árnál kisebb): ami mindenkinek kell: energia, alapvető élelmiszercikkek.
-          szabad ár (a szolgáltató dönti el): nélkülözhető dolgok.
-          csúszó ár (a köztes kategória).
§         Pl. a bútorok általában szabad árasak voltak, de a gyerekbútorok kötött árasak, gyerekcipők is-> gyermekvállalás ösztönzése.
§         A kötött áras termékek előállítási és eladási ára közti rést az államnak kellett dotálnia: gyárak kárpótlása. A dotáció 1974-től már csak külföldi hitelekből volt lehetséges.
§         1978. dec. 6. MSZMP-KV döntése: reformok felgyorsítása, mert a fizetésképtelenség határát súrolta Mo.
§         1980’ Románia elhatározta, h kifizeti minden adósságát-> életszínvonal drasztikus leszorítása: fűtés napi 8 órában, világítás csak másik 8 órában.
§         1981 végén a lengyelországi rendkívüli állapot rontotta a térségbe vetett bizalmat és a térség gazdasági helyzetét.
§         A 15 milliárd dollárnyi kölcsönből (1987-es adat, Grósz Károly új miniszterelnök nyilvánosságra hozta) 1,2 milliárd ment gazdasági befektetésre, a többi az életszínvonal mesterséges fenntartására és így a fennálló hatalom fennmaradására.
§         A 73-as olajválság utáni években a nyugati bankoknak nem volt érdemes beruházni, jobb volt kihelyezni a pénzüket, ezért adtak kölcsönöket.
§         A szocialista tábor számára nagyobb presztízsveszteség lett volna, ha összeomlik egy szoci ország gazdasága, mint az, hogy Mo. belépett az IMF-be, ezért a SZU hozzáment, h Mo. nyugati bankoktól kérjen hiteleket és a SZU nem tudott dollárt adni a finanszírozáshoz és egyébként is csurrant-cseppent dollár Moszkvának is abból, amit Mo. felvett.

Az Új Gazdasági Mechanizmus eredményei
§         Mellék üzemágak szabadsága-> aki szemfüles volt, elkezdte azt termelni, amire tényleg volt igény az országban.
§         Beruházási lehetőség nem volt, nem lehetett az üzemeket nagyobb vállalatokká bővíteni-> a pénzt csak felélni volt lehetőség.
§         -> luxuskiadásokra adják a fejüket magánemberek-> harácsolás elleni kampány a munkás ellenzék részéről, Kádár ellen is irányul. Moszkvában is panaszt emelnek Brezsnyevnél.
§         Brezsnyev rossz szemmel nézte az új gazdasági mechanizmust, magához rendelte Kádárt tárgyalni és lehordta a szocialista piacgazdaság miatt.
§         Hazaérve Kádár, mondván, h már 65 éves, írt a KB-nak egy levelet, h lemond és nyugdíjba vonul. Na, ez megrémisztett mindenkit, Moszkvát is, úh Brezsnyev visszakozott, teljes bizalmat szavazott Kádárnak.
§         Kádár kegyeskedett tovább irányítani a pártot és a reformokból is visszavett. Ennek a jelképe az 1972-es osztályharcos hangvételű alkotmánymódosítás. Belevették, h a társadalom vezető rétege a munkásosztály és már ténylegesen a szocialista világrendszer része Mo.
§         Az egyetemi felvételiben visszaállították a munkások gyerekeinek előnyét.
§         1968 Csehszlovákiában a reformok túlmentek a megengedett határon, mert elmentek a szólásszabadságig -> Brezsnyev-doktrína érvényesítése: ha egy szoci országban vmi veszélyezteti a szocializmust, akkor a SZU-nak kötelessége beavatkozni-> katonai intervenció, Dubcek félretolása
§         1968. aug. 20. Táncdalfesztivál döntő, miközben magyar csapatok mentek a Felvidék irányába… Az Illés nyerte a fődíjat az Amikor én még kissrác voltam-mal. Szelep, figyelemelterelés.
§         Van, aki szerint a táncdalfesztiválok voltak az első szabad választások, mert ott tényleg szavazhatott az ember. J
§         Ellenkultúra, beat zene és irodalom. Üvöltés antológia.
§         Illés, Omega, Metro, Hungária.
§         Radics Béla – Tűzkerék. Szobra lakóhelyén, az angyalföldi lakótelepen.
§         A III/III. ráállt a a beat zenészekre is. Bródy-ékra is, de Radics Bélára még inkább.
§         Vörösmarty téri „Elizélt palota”.

Nincsenek megjegyzések: