2012. május 17., csütörtök

Arab szépség

Az idei izraeli dokumentumfilmfesztiválon csak két vetítésre és egy beszélgetésre sikerült eljutnom. Az egyik filmet abszolút fölösleges volt megnézni,  Hanuszka címűt. Felbosszant, amikor egy ennyire jó alapanyagot nyújtó történetből ennyire unalmas dolgot hoznak ki. Daniel Stein-szerű történet, csak egy kislányról van szó, akit orsolyita apácák fogadnak be 1942-ben, Lengyelországban és beszervezik a lengyel ellenállásba, Krakkóba visz üzeneteket Woytilának. De se a játékfilm, se a dokumentumfilm műfaji követelményeit nem elégíti ki, nem tudjuk meg az adódó kérdésekre a választ, amiktől érdekes lenne az egész:
1. Rájöttek Augustina nővérék, hogy a kislány igazából zsidó? (Woytila azt mondja, amikor idős korukban találkoznak, h ő nem sejtette - de ezt nehezen tudom elképzelni. Ugyanakkor azt is nehéz elképzelni, h egy pápa hazudjon.)
2. Tényleg megtért katolikusnak? Ma is gyakorolja a katolikus vallást, izraeliként, ez arra utalna, h megtért, és nem csak rajta ragadt a szerep, amit évekig játszania kellett. De egyszer sem esik szó arról, hogy mit gondol Krisztusról, Istenről vagy a Megváltásról.
A másik film, amit elcsíptem, az Arab Szépség (Lady Kul-el-Arab) viszont nagyon is profi dokumentumfilm. Emlékeztetett a szamaritánusos filmre, amit tavaly láttam az izraeli dokufilmfesztiválon, ez is jól megérteti, hogy a tradicionális közösségben élő családokban a szülők hiába támogatják a gyerekeik álmát és állnak ki mellettük teljes mellszélességgel, attól még az álmokat nem lehet áldozat nélkül felvállalni, mert a közösség az egész családot taszítja ki. Itt ráadásul csak a film forgatása után ölték meg a főszereplő lány húgát egy jó kis honour killing keretében. Duah Fares izraeli drúz modellnőről szól (művészneve Angelina), akit nagyon támogatnak a szülei abban, hogy az Arabok Hölgye viszonylag iszlám- és drúz vallás kompatibilis szépségversenyen induljon. Na de ő a Miss Israelen akar indulni, hogy lehessen nemzetközi karrierje is, ahol ellenben fürdőruhában kell mutatkozni meg egyebek... A szüleit még ennek a támogatására is sikerül rávennie, mígnem a rendőrség elkapja a nagybátyját gyilkossági kísérletért, és az el is mondja a nyilvánosság előtt, h Duah-nak halnia kell a szégyenért, amit a családra hozott. Nagyon tetszik, h a film megmutatja, h ez a butácska lány nem emancipálódni akar, nem kitérni, hanem csak az az álma, h modell lehessen, és erről lemond, hogy a testvérei ne kerüljenek életveszélybe.
 Utána egy izraeli szociológussal volt beszélgetés az izraeli kisebbségekről, nagyon felkészült adatokkal és érdekességekkel. Pl.:
- a világon évi 5000 és 20 000 között van a honour killing/crime of passion áldozatainak száma! A legtöbb Pakisztánban, de egyáltalán nem csak a muszlim világban jellemző, a francia jogrendszerben is enyhítő körülménynek számít (az USÁban mondjuk pillanatnyi elmezavarnak tudják be a féltékenységből elkövetett emberölést).
- bedel: egy arab módszer a fogyatékos gyerekek kiházasítására: egy családból két testvér egy másik családból való 2 testvérrel házasodik össze, így árukapcsolással kiházasítják a nem jó partynak számító gyereket is.

Nincsenek megjegyzések: