2010. szeptember 16., csütörtök

Az iszlám 1. szept. 16.

1,4 milliárd hívő, ebből 400 millióan arabok.
Marokkótól Indonéziáig + Fülöp-szk.
Az egri minaret volt a legészakibb!
Marokkótól Líbiáig: Arabok (sémiták), berberek (hámiták)
Egyiptom megosztottabb: koptok, keresztények, régi hamita egyiptomiak elarabosodtak.
Ujgurok Kínában kb. 14 millióan, ami Kína lakosságához képest csepp a tengerben.
A „szovjet” Közép-Ázsia: Azerbajdszán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán.
Arab-fsz. egységesen arab.
II. VH után Indiából és Pakisztánból nagy bevándorlás Angliába. Fro és Németo. is bevándorlási célpont lett -> nagy muszlim lakosság Európában is. Hollandia is nagy muszlim központ (indonéziai muszlim bevándorlók)! Európai muszlim népesség ma: 15 millió.
Észak- és Dél Amerikában egyaránt jelentős muszlim népesség, helybeli feketék között is, de főleg bevándorlók. Brazíliába nagyon sok szíriai, libanoni arab vándorolt be a 19. sz.ban-> régi muszlim közösség.
Dél-Afrikában és Ausztráliában is jelentős muszlim közösség.

Az 1970-es évektől erősödő muszlim vonulat, és erősödő negatív kép az Iszlámról Európában. A 67-es arab-izraeli háború fordulópont, előtte az arab világ legfontosabb jelszava a nacionalizmus volt (utána az iszlám), amit Nasszer képviselt. 52-ben megdöntötték a királyságot Egyiptomban, utána szocialista jellegű nacionalista diktatúra Nasszer vezetésével.
A forradalom filozófiája: Nasszer könyve, amiben kifejti, h nem lényeg, h muszlimok v keresztények vagyunk, arabok vagyunk. Kiterjeszti Afrikára is: az a lényeg, h afrikaiak vagyunk (nem rég szabadultak fel a gyarmatok!). A harmadik kör, ami Nasszernek számított, a muszlim világ. Izrael mentes arab világot képzelt el.
A szuezi háborúban Amerika kiparancsolta Izr-t a Sínai-fsz.-ről, ezt Nasszer győzelemnek tudta beállítani az egyiptomiak előtt.
A 6 napos háború első fél napjában szétverte Izr az egyiptomi hadsereget, erre bekapcsolódott még pár arab ország. A drámai vereség földcsuszamlást indított el az arab világban: vissza kell térni a valláshoz. Nasszer lemondott, aztán visszakapta a hatalmat, a vereséget rákenték a hadsereg főparancsnokára, öngyilkos lett.
67-ben Izr túlgyőzte magát, ami olyan traumát okozott az arab világnak, amit máig nem hevert ki.
72 müncheni olimpia
Ingamozgás az iszlám világban is a türelmesebb és a türelmetlenebb ágak között.

Iszlám fundamentalizmus: nem korrekt kifejezés
A fundamentalizmus kifejezés a Majom perhez kapcsolódik, Amerikában a protestáns egyházak tiltakoztak a darwinizmus isk tanítása ellen, mondván, hogy vissza kell térni a fundamentumhoz, azaz a Bibliához. Tehát az iszlámra vonatkoztatva nincs értelme a fundamentalizmus kifejezésnek. 

Nincsenek megjegyzések: