2011. március 24., csütörtök

A dualista rendszer V. 2011.03.24.

Ferenc József

Somogyi Éva, Gerő András könyvei a legjobbak Ferenc Józsefről.
Apja Ferenc Károly alkalmasabb lett volna a trónra, mint Ferdinánd, de nem érdekelte a politika, úh valószínű volt, h majd egyszer Ferenc Jóska lesz a császár.
Zsófia ókonzervatív volt és birodalmi keretekben gondolkodott.
F. J. I. Ferenc kedvenc unokája volt-> mindent megkapott.
Neveltetése 6 éves korában kezdődött. Az első évben heti 12 óra tanulás. Cél: a birodalom fontos nyelveit tudja: magyar, cseh, lengyel, olasz. + francia. Semmi szabadideje nem volt már gyerekkorában sem. Sose lázadt fel ez ellen.
Nagyon jó nyelvérzéke volt.
Egyetlen hobbija a vadászat volt, 4 éves korában kapta meg első puskáját. Fegyelem, vonzalom a hadsereg iránt. A szobájából rá lehetett látni az őrségre, kicsi korában mindig megnézte az őrségváltást.
10 évesen egy ezred parancsnoka lett és megkapta első egyenruháját.
Nem nagyon nézték meg, h kik legyenek a nevelői. Távolságtartó volt a nevelőivel, már gyerekkorában nagy tiszteletet követelt.
Tizenéves korától foglalkozott politikával, Metternichtől vett minden vasárnap órát. A hatalom művészetére tanította F. J-et.
Naplót írt, de minden este ellenőrizte Zsófia a bejegyzéseit…
Az udvarban a spanyol etikett volt érvényben-> érzelmek kizárva.
1848. elviszik az udvarból, hogy ne kompromittálhassák semmilyen aláírással és ne legyen baja. Radetzkyhez küldik az É-itáliai hadszíntérre. Radetzkynek kicsit útban volt.
1848 során többször felmerült Ferdinánd lemondatása és F. J. trónra emelése, de Metternich és Schwarzenberg még Ferdinánd nevében akartak rendet csinálni, hogy a megtorlások ne F. J. nevét mocskolják be, hanem tiszta lappal kezdhessen uralkodni. De végül is 1848. dec. 2-án Olmützben császár lett F. J.
Schwarzenberg, Windischgrätz: ők állnak F. J. mellett az uralkodása első félévében.
F. J. trónra lépése előtt nem lehetett rosszat hallani Zsófiáról, akkor viszont egyből a gyűlölet kereszttüzébe került.
1849: a megtorlások ódiuma mégiscsak Ferenc Józsefé lett. Egyértelműen volt is benne személyi felelőssége. De van, aki szerint politikai következményeit nem bírta felmérni. Csapó Csaba szerint ez már nem rontotta a magyarság és F. J. kapcsolatát.
Megtorlások-> eltűnik a katonai elit (vagy börtön, v kivégzés) és a politikai elit (kivégzés, börtön, v emigráció). F. J. semmit nem bánt meg ebből.
1849 után F. J. beutazza a birodalmát, utoljára Mo-ra jön, 1852-ben. Hónapokig készítették elő a látogatást. Pozitív élményekkel ment haza. Jókat vadászott és fürdött a Dunában. Az nem érdekelte, h az emberek azért ünnepelték, mert kivezényelték őket. Maguk az ünnepségek sem érdekelték.
Miért ünnepelték tömegek mindenhol:
·        Nagyon sok helyen a nemzetiségek voltak többségben, akik a magyarok ellen harcoltak a szabharcban
·        Az uralkodót látni életre szóló élmény, keveseknek adatik meg, ők ki akarják használni a lehetőséget
·        Jelzésértékű amnesztiát adott: százhetven-vhány embert kiengedtek, köztük pár politikai foglyot is
1854 házasság Erzsébettel-> első kislány Zsófia, második Gizella.
1857-es mo-i körútjukra elhozták mindkét kislányt, akik betegek voltak. Ezért a budai Várban hagyták őket és továbbmentek az országban. A kis Zsófia meghalt. -> a nagymama Zsófia már előtte tiltakozott az ellen, h elhozzák őket az útra, Erzsébet ragaszkodott hozzá.
Ferenc Józsefet nem érdekelte, h őt szeretik-e, de annak örült, h Erzsébetet szeretik.
A kis Zsófia halála feletti kiborulásban Erzsébet feladta Gizella nevelését, és hagyta, h az anyósa irányítása alá kerüljön.
1857 magyar konzervatívok emlékirata F. J.-hez-> nem hajlandó átvenni!
1859 F. J. személyes vezetésével vereség Itáliában
1860-61 Mo-n megint forradalom közeli állapot, F. J. engedményekre kényszerül. Elkezdődnek az egyeztetések, amik a kiegyezéshez vezetnek.
1867 alkotmányos monarchia:
·        F. J. nem szól bele különösebben, h kik legyenek a miniszterek
·        Csak a honvédelmi posztra figyelt oda, az az ő felelőssége volt, pedig nem jár nagy hatalommal, a katonaság tekintetében is vannak fontosabb pozíciók
Kik befolyásolhatták az uralkodót:
·        Az udvar, főleg a főudvarmester, főlovászmester-> mert rendszeresen kapcsolatot tartanak az uralkodóval, velük beszél személyesen (F. J. soha nem beszélGETett!)
F. J, hihetetlenül megnézett minden fillért, ha elrojtosodott a nyakkendője, kifordítva tovább használta…De hölgyismerősöknek hatalmas összegeket juttatott „végkielégítésként”. Mindamellett fogalma sem volt róla, h mi mennyibe kerül.
Az 1867 után rengeteget járt Mo-ra, sokszor az év harmadát itt töltötte, ezeknek a napoknak a harmadát vadászattal töltötte. Ha család nélkül jött, akkor a budai Várban lakott, ha családdal, akkor Gödöllőn.
Nem szerette a fogadásokat, de kötelességének tartotta. 

Nincsenek megjegyzések: