2009. május 25., hétfő

Gershom Scholem: A prágai és a rehovoti Gólem

A prágai Maharal=Rabbi Júda Löw ben Becalél alkotta agyagból, szájába pergamenlapocskát tett I. szent Nevével, amíg az benne volt, élt. Mindig kivette a rabbi pénteken, de 1szer elfelejtette->a Gólem nőni kezdett, a rabbi kivette a szájából a Nevet és megoldódott a dolog.

Másik változat: egy 16. sz-i nagy lengyelországi rabbiról szól, aki szintén lebírja a Gólemét, de rázuhan az agyagtömeg és megöli.

Rabbi Löw szellemi és vérszerinti őse is Kármán Tódornak, a matematikusnak, aki Löwben látta az alkalmazott matematika első nagy géniuszát a családban. G S szerint Löw szellemi elődje Neumann Jánosnak és Norbert Wienernek is, akiknek döntő szerepük volt a számítógépet, napjaink Gólemét létrehozó matematikai varázslatban.

Az ember leutánozhatja a Teremtést, de egy dolgot nem tud adni teremtményének, a beszédet, ami a bibliai szellemiség számára azonos az értelemmel. Lásd a talmudi Raba és Rabbi Zera történetét (Raba elküldte műemberét Zerához, de az rájött, h nem igazi ember, mert nem tudott válaszolni kérdéseire.)

Széfer Jecira: a legrégebbi héber szöveg, ami a világ számokból és betűkből való felépítésével foglalkozik. A SZéfer Jecira szerint Jeremiás fiával együtt az alefbét betűinek kombinálásával létrehozott egy embert, akinek homlokára volt írva: „JHWH Elohim Emet”, de saját maga vakarta le az emet (igazság) szó elejéről az alefet, így a mét (halál) szó maradt-> vagyis így azt hirdette, h Isten halott!

Chaim Löw Pekeris prof a rehovoti Gólem Rabbi Júda Löw-je.

A két Gólem összehasonlítása

1. a régi a világot alkotó 22 betűre épül, az új a kettes számrendszerre

2. a régi erőforrása a szó, az újé az elektromos energia

3. a régi ember formájú volt valamennyire

4. A régi nem tudott tanulni, az új bizonyos mértékig képes javítani önmagát.

5. az emlékezést illetően az új fejlődést mutat. Ádám sohasem volt beteg, a kabbalisták gólemje szintén nem. A rehovoti viszont nagyon is hajlamos erre.

6. Tudnak-e szeretni? Rabbi Löw: „A Gólem sohasem volt beteg, minthogy nem volt, ami rosszra indította volna.” És direkt volt nemi vágy nélkülinek teremtve, h biztonságban legyenek a nők.=)

Scholem háborog azon, h Weizmann Intézet nem szán pénzt a Kísérleti Démonológia és Mágia Intézetének Létrehozására, hanem inkább a kísérleti matematika kétes lehetőségeit részesítették előnyben. Modern kaland.

„…azt mondom a Gólemnek és alkjotójának: működjetek békében és ne pusztítsátok el a világot. Salom.”

Nincsenek megjegyzések: