2009. május 4., hétfő

Középkori Európa 12. (máj. 4.)

Janovi Mátyás Párizsban tanult. A Biblia tanulmányozása során eretnek nézetekhez jutott el. „őt neveztem barátnőmnek és jegyesemnek” (értsd a Bibliát). 1389-93 között írta Az Ó-és Újszövetség szabályai c könyvet: szöveg szerint értelmezi a Bibliát.
Ne legyenek a templomban olyan tárgyak, amik elvonják a figyelmet Istenről. Szent, egyszerű parasztok. Zsinat elé rendelték, h megmagyarázza tanait. Visszavont bizonyos dolgokat.
Anyanyelvi bibliamagyarázatok.- > nyelvművelés
Cseh helyesírási könyv.
Bibliafordítások csehül. Bibliai történetek ábrázolása. Még arról is van, hogy Mózes írja a Tórát!
Cantilena=anyanyelvű egyházi ének. Először lefordították a latin énekeket, majd csehül is írták őket. A szöveg gyakran társadalmi problémákkal foglalkozik.
1408 zsinat Prágában: megtiltja a cantilenákat. Volt egy szöveg, amit már nem mertek betiltani, ami Szent Vencel nemzeti szenthez szól.
XII. Gergely pápát letette a pisai zsinat -> de nem oldódott meg az egyházszakadás.
XIII. Benedek volt az avignoni pápa, 1417ben tette le a konstanzi zsinat.
1407 Hus: az ágszakadásról (nemzetség kihalásáról) írt könyvet, jogi megoldást javasolt. Az egyház kapzsiságát szidalmazza itt is.
Hus Judit könyvére hivatkozva helyeselte a zsarnokölést, ezzel a világi hatalom ellen lázított. Pláne az idegen (német) világi hatalom ellen.
1409 Hus: De vitiis (A vétkekről) c irat. Az Antikrisztus előhírnökei az egyház Krisztusellenes bűnei. Radikálisabbat már nem is lehetett volna mondani…
Az egyetemen jöttek össze a különböző nyelvű értelmiségiek, akik latinul megértették egymást. Akadémiai nemzetekbe szerveződnek az egyetemen. Az egyetemek irányítása is konfliktus tárgya. Régen pápai jóváhagyással lehetett csak egyetemet alapítani, tehát ő szabta meg a tananyagot is. De nőtt a helyi lakosság műveltsége és öntudata és így feltűnő lett, h az idegeneknek nagyobb befolyása van az egyetemen, mint a helyieken. Itt az volt a baj, h túl sok német volt a prágai egyetemen.
IV. Vencel király beavatkozott az egyetem statutumába. 1409 jan. 18. királyi dekrétum: kutná horai dekrétum: az egyetemen létrehozta a cseh akadémiai nmezetet (addig nem is volt!), ebbe sorolta a magyarokat is és a Morvaországből érkezőket is. Ennek a cseh akadémiai nemzetnek legyen a legtöbb szavazata.
Ezért 1409 májusában a német egyetemi tanárok és hallgatók elhagyták Prágát felháborodásukban. Új egyetemeket alapítottak. A leghíresebb a lipcsei.
Hus vette rá Vencelt a kutná horai dekrétum aláírására.
A cseh királyság 15. századi krónikája: kronológiailag elég gyenge, emlékezetből írta a szerző. Az elvonuló német egyetemisták közül sokakat kifosztottak és megöltek vándorlásuk közben, még Csehországban.
Nápolyi László összetűzött a pápasággal. A csehországi németek helyeselték a Nápolyi László elleni keresztes hadjáratot, míg a cseh mesterek azt modták, h nem szabad keresztények ellen keresztes háborút indítani. A cseh klérus is ellentétbe került a néppel, mert azok sokszor világi plébánost hívtak. Erre a prágai érsek tovább rontott a helyzeten, azzal, h a német Konrádot nevezte ki püspöknek, aki halott látó hírében állt.
Husita nyugtalanságok később is.
Framtisek Palacky történész.

Nincsenek megjegyzések: