2010. október 25., hétfő

Rosenzweig: A zsidó történelem szelleme és korszakai

A zsidó történelem szelleme és korszakai

Előadás, 1919. őszén hangzott el Kasselban a Humanität nevű társaság előtt.
                  
Minden nép autochtonnak szereti gondolni magát, ezzel szemben a zsidók egyek eredetmítosza a lech-lechá. A történelem leg kezdetén egy száműzetés áll. A megszerzett Ígéret földjén is folyton emlékezni kell rá, h nem a saját földjük, az első termény betakarításakor mindig el kell mondani, h „kóborló nomád volt atyám”.
A zsidó nép vágya, h „nép legyünk, mint a többi nép köröttünk.” -> lázadásnak minősül Isten ellen. -> Próféták: „im lo taaminu ki lo téaménu” (ha nem tartotok ki, nem tarttotok meg”. Luthernél: „gläubet ihr nicht, so bleibt ihr nicht”:
A babilóniai fogság lett a zsidóság bennlakásos iskolája. Végre tényleg uralkodott a tiszta monoteizmus a nép körében és vége lett az állami önállóság álmának. +Nabukodonozor óta létezik diaszpóra!
Az alexandriai zsidóknak már le kellett fordítani a Bibliát görögre. A hazában is megszűnt a héber népnyelv lenni, felváltotta az arámi a Fogság óta.
A héber szent nyelv lett, de nem holt, „mert hiényzik belőle az elevenség legmagasabb ismertetőjegye: a meghalni tudás”.
A hazájában sem volt már olyan a zsidóság, minta többi nép.A 3. száműzetés sem lett a történet vége, mert a zsidó történelem száműzetésből száműzetésbe tart a kezdet kezdete óta. A 70-es év így elveszíti húsbavágó jelentőségét, hiszen megmaradt a diaszpóra, ami sokkal lényegesebb volt a centrumnál. Pedig a rómaiak szándéka az egész kipusztítása volt, Tacitus szerint a keresztények miatt, mert ha kitépik a gyökereket, a fa már könnyen elhal.
A zsidóság nem tűr korszakokat, nem tűr történelmet.
Bármennyit fáradozik is a cionizmus, h normális népet csináljon, mint a többi nép, Herzl az Államán látszik a meggyőződés, h a Zsidó Államnak egész másnak kell lennie, mint a többinek, mintaállamnak, a szociális igazságosság államának.A cionizmus legjobb képviselőinél, főleg az [I.] VH alatt egyre messianisztikusabb lett. Az asszimiláció is igazából ideális embert akar faragni a zsidóból.
A zsidó szellem érintetlenül vonul a történelmen át. Nem csoda, h a tört és ami benne él, neheztel rá. 

Nincsenek megjegyzések: