2009. március 16., hétfő

Középkori Európa 6. (márc. 16.)

Anglia
?Hogyan lehetett akkora gazdasági ereje, hogy a sokkal népesebb Fro-gal szemben katonai sikereket érjen el?

Településtörténet
Maguk a földbirtokosok vezettek feljegyzéseket a birtok kapacitásáról.
Az egyház a városokban is sok egyh és világi épülettel rendelkezett + rengeteg földbirtokkal vidéken.
Burgh=mezőváros, kisebb rangú a citynél. Vannak vegyes települések, amik félig mezővárosok, félig cityk, lakosaik között különböző jogállású emberek vannak.
Városokban fraternitasok (testvérületek): Coventry, Westminster, Bristol, Chester, Newcastle, Norwich. Ehhez jómódú polgárság kell.
Regionális városok pl. York fennhatósága alatt. A regionális kp-ok alá is tartoznak kisebb települések. Vagy lehanyatlás eredményeként lett vmi regionális p, vagy felemelkedett azzá.
Londonban is volt fraternitas.
Régészeti ásatások folyamatos életű városokban, amelyek egyes részei lehanyatlottak, súlyponteltolódás a városban.
Elhagyott középkori falvak Yorkshire grófságban: rakott kőfalak, hosszúfalú házak, később lerombolták őket, de az alapjaik megmaradtak, amikor fölé építkeztek. Kőházak a falvakban! De van, ahol gerendákból voltak a falak. Téglaházak is előfordultak ugyanabban a faluban, ahol kő és fa!
Házsorokból álló szabályos utcasorozat, de később elpusztult a falu.
A régészet segítője a légi fényképezés: fű eltérő színezetéből megállapítható, h hol vannak épületmaradványok a földben, mik voltak mindig megműveletlen földek (parlagok), váltógazdálkodás nyomai (megművelt föld mellett ugar). Egész elhagyott falvak is felfedezhetők. Megállapítható az is, h egyes falvak milyen ütemben épültek ki, hány periódusban fejlődtek. Építkezési hullámok.
Pl. az egyik falu 1080 k épült, 1520ra néptelenedett el, 1300 k és 1375 k volt nagyobb építkezési hullám. Szt. Márton templom, temető. Tárgyak alapján tudjuk, h főleg fazekassággal foglalkoztak az ottani lakók.
Egyházi birtokon falvak és városok: részben polgárok, részben parasztok az alávetettek-> nem esett egybe az érdekük, eltérően ítélték meg az egyházi földesúr magatartását, ezért hol együttműködnek a földesúrral szemben, hol nem. Időnként közös megmozdulások: földesurak hol a parasztokat játszották ki a polgárok ellen, hol a polgárokat a parasztok ellen.
Világi földesurak részben faluközösségekre bízták a földjük művelését, részben bérbe adták őket. Az összeírásokban ez mind részletesen szerepel.
Anglia kutatásának egyik legfontosabb önálló ága a településtörténet.

Hadtörténet
A kortársak a siker zálogának tartotta az angol parasztság viszonylagos jólétét, aminke köszönhetően fel tudták magukat fegyverezni.
Yoeman: szabad paraszt, jómódú-> fegyverképes. Ők az íjászok (hosszúíj). AZ ő jobbágysorba taszításuk és elszegényedésük megfosztotta a hadsereget az ütőképes íjászságtól-> a 100 éves háborúban a franciák ezért is keveredtek felül a 15. sz-ban.
A királyok olyan szabadidős játékokat támogattak, amik alátámasztották a hadi teljesítményt is-> III. Edward elrendelte az íjászat szabadidős gyakorlását, nyilazás gyakorlását (ne hanyagolják el teniszezés, labdarúgás, kézilabda, teke stb. kedvéért), futógyakorlatokat, ugrás, ökölharc. Sporttörténészek is foglalkoznak ezzel. Fr történetírók is megemlékeztek Edwardnak ezekről a rendeleteiről.
Egyes településeken az egyh és a világi vezetés együttműködött a nyilazás-gyakorlatok érdekében-> templomok melletti temetők közelében.
DE néha szándékosan, gyakrabban a tv nem ismerete miatt továbbjátszottak nem ajánlott játékokat-> Edward későbbi rendelkezése halálbüntetéssel sújtja ezeket! Szó esik azokról a gonoszokról is, akik baromfiakt pusztítanak szórakozásból.

Nyelv- és tudománytörténet
Nőtt az olvasás ismerete. Fr hatásra egyetemalapítások. Kritikus hajlamú értelmiség. Az egyetemi városokban több kollégium működött, mindegyiken mást lehetett tanulni, volt könyvtáruk, itt nem karok voltak az egységek. Oxfordban Martom College könyvtárjegyzéke 1320 óta! Exeter, Oriel, The Queen’s, New College-ok. Folyamatosan jöttek létre egymás után->prosperálás a tud-ban.
Főleg az erősítette egy dialektus kp-i szerephez jutását, ha arra a dialektusra fordítottak külföldi könyveket. Pl. Kent nyelvjárása. A vétkek és erények summája, Laurentius Gallus 1279es könyve.

Politikatörténet
Anglia éppolyan megosztott volt, mint Fro., csak nem területi, hanem dinasztikus alapon. Minden dinasztia a saját területe fejlődését segítette, és a riválisokét elhanyagolta.
III. Edward felesége, Philippa Flandriából származott, apja Holland grófja. Hozott magával flamand takácsokat-> közvetett textilipar-történeti szerep, bátorította a szénbányák használatát. Philippa titkára Froissier fr történetíró volt-> forrás.
1346 a királyné angolul tartott szónoklatot a hadseregnek.
Edmund (1341-1402) III. Edward fia, 1385-ben York első hg-e lett, akkor II. Richard volt a király. Itt ágazott el a York-ág.
John of Gaunt Lancester hg-e szeretője Catherine Swynford, 1396ban összeházasodtak, törvényesítették a gyrekeiket-> Beaufort-ház. John egyik fia lett III. Henrik, Lancester hg-e, 1399ben Anglia trónjára lépett IV. Henrikként. Megfosztotta II. Richardot a trónjától. A parlament (itt már rendi gyűlést jelent) elismerte, vagyis a rendek segítették a puccsot. Ezzel kirobbant a rózsák háborúja.
Fro-ban mindig egy fr és egy ang versengett a trónért, Angliában csak angolok.
Wales mindig törekedett a függetlensége visszaszerzésére-> minden ang királlyal konfliktus. IV. Henrik is leverte őket.
Lollard mozgalom: egyházat kritizálta. IV. Henrik leverte, ezért az egyh megbocsátotta neki a puccsát. A Lollard-mozg. Előfutára John Wycliff volt, aki egyházkritikai gondolkodása miatt elveszítette katedráját. Tanítása többek között az is, h a király az egyh fölött áll. Nemzetközi híre lett. A pisai és a konstanzi zsinaton is foglalkoztak vele, Thomas Netter karmelita szerzetes (Essexben szül. és Rouen-ban halt meg) megcáfolta Wycliff tanítását. Írt könyvet „Johannes…zendülgetéseiről”, ebben kénytelen volt idézni Wycliffet-> forrásJ. Másik könyve A wycliffiták és a husziták ellenében írt cáfolat. Levelezése megmaradt a karmeliták gyűjteményében. Mindezek elismeréseként megkapta az egyh-tól a „legállhatatosabb doktor” címet.
Írásbeliség terjed-> Bibliaismeret-> egyházkritika. De csak a latinul olvasók fértek hozzá a Bibliához-> vita a Bibliafordítás jogosságáról.
Battler domonkos szerzetes cáfolta a Biblia fordításának szabadságát, mert tévedésre vezet, felfuvalkodásra, veszélyezteti az egyh hatalmát és ezért az állam rendjét is.
Thomas Palmer a népi nyelv szegénysége és a fordítás nehézsége, de főleg a félreértés lehetősége miatt ellenezte a Bibliafordítást.
Felkenésre használatos olajat ampullákban rejtegettek: a hivatalos ereszténység és az előreformátorok közötti összeütközések régészeti maradványa.
A király kísérete fokozatosan tanáccsá alakult, a parlament szélesedett.
IV. Henrik precíz volt J-> prezencia olvasás az országgyűlésen: ki mentette ki magát, ki nem jelent meg…Voltak gyakran résztvevők, akiket a tanácsba választottak, ezért fizetést kaptak. Voltak meg nem jelent választó lordok, szakemberek és jogászok, akik felvették a fizetést. Voltak olyanok, akiket nem választottak meg és nem si kaptak fizetést, de megjelentek, mert ettől remélték politikai befolyás szerzését. Ezekből bontakozott ki a Lordok Háza és a Képviselők Háza.
Trevelian (?) fontos történetíró szerint Crécynél és Azincourt-nál a yoeman-ek vállvetve hasrcoltak a lovukról leszállt lovagokkal és lelődözték az elavult fr lovagokat.
Westminster Abbey nagy támogatója volt V. Henrik. Ott is temették el. Azincourt arisztokrata hőseit is odatemették.
Salisbury apátságban Walter, Humbleton első lordja szarkofágján felsorolva tevékenységei: politikus, hadvezér, a parlament speaker-e (elnöke), követ a konstanzi zsinaton, V. Henrik végakaratának kivitelezője, kincstartója. Részt vett az azincourt-i csatában. Létrehozta egy Szt. János kórház alapítványát.
Sir John Fastolf: Azincourt hőse, Normandia helytartója és kormányzója, az angol kézen lévő Anjou tartományok kormányzója.
Magyar vonatkozás
Luxemburgi Zsigmond 1408. jan. 10-én Szt. György várában kiállított egy oklevelet, amelyben védelmet kér Pászthói Lőrinc étekfogó és kísérete számára, akik Szt. Patrik purgatóriuma felé tartottak. (Ugyanilyen védőlevelet adott Husznak Konstanz felé). Más oklevélben Rátholdy, de ált. Tary Lőrinc néven fordul elő.1411-ben Írországba zarándokolt Szt. Patrik purgatóriumát keresendő. Feszt Sándor Tar Lőrinc kételkedésbe hajló töprengéseiben a wycliffizmus hatását látta, mert szerinte T. L. azért tett zarándoklatot, h kételyeit a hittel oszlassa el. „Tary Lőrinc pokoljárása”. Kardos szerint T. L. nagy bűnök levezeklésének céljából zarándokolt el. Be is vallotta, h a lélek halhatatlanágát illetően súlyos kételyei támadtak. Üzenetet is hozott Írországból Zsigmondnak. Tehát titkos politikai megbízatása is lehetett. 1416 máj. 1jén Zsigmond császárként 800 fős kísérettel az ang-fr béke közvetítőjeként Londonba ment. Leedsben, Canterburyben, Westminsterben is járt. Küldetése sikertelen lett.

1420-ban trois-i egyezmény: V. Henrik feleségül vette Katalint.
Királyi palota gótikus nagyterme 1397-1401 épült ki.
John of Lancester, Bedford hg-e, IV. Henrik 3. fia, vagyis V. Henrik öccse, utána VI. Henrik király. 1422-61 uralkodott. És 1470-71. Uralma alatt összezsugorodott az angolok által felügyelt fr terület, végül csak Calais maradt meg.
Konstanzi zsinat: meg kell találni Wycliff elrejtett földi maradványait és megégetni. 1428ben találták meg, a hambait is megégették, biztos, ami boztos…
VI. Henrik sikertelenségének köszönhetően a York-ház feltámadt hamvaiból, kiújultak a harcok, fellépett Warwick, a „királycsináló”. IV. Edward legyőzte és elfogta Henriket, de Warwick kiszabadította és visszahelyezte a trónra.
Ami megmaradt VI. Henrik működéséből: Privy ?: tanács. Elnöke „államtitkár”, lord privicy, a király pecsétjét őrzi és közvetít a király és a tanács között. Robert Stillit (?) püspök is volt ilyen, aztán kancellár.

Nincsenek megjegyzések: