2009. március 23., hétfő

Középkori Európa I. /7. (márc. 23.)

A rózsák háborúja
Az egyházra is kihatott a dinasztiák közötti háború.
Szent György ábrázoláson a sárkány leheletének gőzéből egy oklevél formálódik, amely a Térdszalag Rend egy lovagját ábrázolja, öltözete Anglia és Fro. Királyi jelvényeit ábrázolja, ezzel jelzi, h támogatja Anglia fro-i igényeit.
1446 Exeter püspöke: székesegyházának kapuit és kerengőit mindig nyitva tartja, h a hívek bármikor Istenhez fordulhassanak, de van olyan istentelen nép, főleg fiatalok, képesek a kerengőkön tv-telen játékokat űzni (csiga, pörgettyű, pénzfeldobással sorshúzás, ugróiskola), vagyis a kerengőket, mint rejtekhelyet használják tiltott játékokra, ahelyett, h ott imádkoznának és még az ablakokat is veszélyeztetik.
A 100 éves háború terhei miatt muszáj volt növelni az adókat-> polgárok, parasztok és kisnemesek lázadnak. Jack Cade kisnemes felkelése Kentben1450-ben. Arisztokrácia különböző pártjai összefogtak ellene. Hagyományos lovagi nemesség és az újnemesség különböző módon harcolnak. Az arisztokrácia nyert, de kénytelenek voltak jelöltjüket, Richardot megkoronázni..
III. Richard York (fehér rózsa) trónkövetelő kimondatja VI. Henrik trónra alkalmatlanságát.
1455 Richárd nyílt polgárháborút robbant ki-> Rózsák háborúja
1456 St. Albans: Richard nyert csatát, a királyi tanácsban az ő hívei lettek többségben.
1460 Richard :)-> tárgyalások a fogságba ejtett VI. Henrikkel. Megegyezés: Henrik továbbra is királynak tartja magát, de halála után Richárd elsz az örökös. De Henrik felesége nem ment bele-> csata és :(.
Mindkét oldalon rengeteg nemes elesett, a régi főnemesség gyakorlatilag kihalt, újabb rétegek emelkedtek fel.
Lancester (vörös rózsa): régi feudális arisztokraták támogatják.
York: új nemesek, kereskedők támogatják. Társadalmi átalakulást jelez!
Richard Neville, Warwick grófja a „királycsináló”. Pénzleletek: ki sem bocsátott érmék VI. Henrik és IV. Edward nevével, mire kibocsátották volna, már más volt a király, ezért félretették nyersanyag tartaléknak, de szerencsére nem használták fel. :)
Írország
Az írek a Fehér Rózsa mellett voltak. Kildale grófjai 1468 után Írország tényleges kormányzói. A hagyományos ír városoknak van ír és angol nevük is.
Dublinban gabonapiac, kövezett utcák, híd, városkapuk, a lakosság negyedének volt csak ír neve. Megvan a curia és a thin (gyűlés) helye.
Megkülönböztetik a szabad és a földbirtokoshoz tartozó városokat.

1471-ben 10 éves fogság után, imádkozás közben megölték VI. Henriket. De nem győztek ilyen könnyen Richárdék, újratermelődött az ellenzékük. Az ellenzék élére a wales-i eredetű Tudor-ház került. Owen Tudor Franciaországi Katalin, az özvegy királyné szeretője lett, majd összeházasodtak. Ennek a Tudornak a fia, Edmund már Richmond grófja lett, a Lancestereket támogatta. Kortársa Robert, Hungerford (?) lordja, 1459ben halt meg és a Salisbury székesegyházban temették el, szarkofágján a lova imádkozik.
1463 Parlament, de a követválasztások szabálytalansága miatt szétoszlott. 1464-ben új parlament, adót vet ki a „birodalom védelmére”, valójában királyi hadsereg felállítását célozta, az ellenzék leverésére. A király élete végéig megszavaztatta azt a gyapjúmennyiséget a ruházkodására. Legtöbb határozat a külkereskedelemmel foglalkozott. Fontos, h megbízható kézen legyen Calais kikötője! Humphrey Stafford Calais kapitánya, ottani érdemeiért Buckingham hercege lett. EZ a katonai karrierek egyik legnagyobb lehetséges eredménye volt! Aztán az „öt kikötő őre” lett. De az 1460as polgháborúban elesett.
Burgundia és Bretagne érzékeny pontja az ang külpol-nak. Az 1468as parlament mindenféle pénzt megszavazott arra a célra, h megnyerjék őket szövetségesnek.
IV. Edward király
Richard fia. 1461-83 uralkodott. Warwick tette trónra, de aztán megelégelt e a hatalmát és 1470/71ben fellázadt a Lancestereket segítve, de ezt leverte Edward.
1475 XI. Lajos fr királlyal ang-fr békeszerződés.
Bizonyos történészek szerint ekkor elkezdődött az abszolutizmus Angliában, mert csak formális szerepe lett a parlamentnek. De mások szerint pont hogy parlamentarizmus kezdett kiépülni.
Szent György kápolnát építtetett Winsorban. Richard Bosham (?) püspök támogatta, aki fr származású ang püspök, szarkofágját Salisburyben temették el.
„titkos pecsétőr/titkos tanácsos” tisztsége Humphrey Stafford is betöltötte.
Thomas Falcombert ?(fr szárm), mellékneve „Fattyú”, Kent grófságát igazgatta Warwick oldalán, 1470/71ben még London egy részét is felégette, de aztán Edwardék elfogták és kivégezték.
! Az abszolutizmus intézményrendszer, nem pillanatnyi, erőszakkal fenntartott hatalom!
Lancester Edwardot 1471ben kivégezték. A Lancesterek csakúgy hullottak.
IV: Edward aranyoénze: graut (?).
Sir John Fortescew mindezt túlélte, jogtudós, pályafutása csúcsa a királyi ítélőszék fő igazságszolgáltató lordja cím. 1471ben elfogták, de IV: Edward megkegyelmezett neki. Ezért Fortescew elismerte Edwardot jogos királynak. Anglia törvényeinek dicséretéről c. könyv. Alkotmányjogot tárgyal. Leírja a királyi jogköröket is, ami nem abszolutizmusra utal! Egyre jobban visszavonult a politikától. Angliában a jog ismerete a műveltség része, fontos a nyomdászat!

London volt az egyik első olyan város, ahol nyomda működött, William Caxton állandó nyomdája. Hirdetményeket is osztogatott könyvrendelésekről! 1477 A Canterbury mesék megjelenése nyomtatásban. A szöveget már nyomtatták, de az iniciálékat és a szélrajzokat még kézzel festették. Ezzel növelni akarták a lovagok kultuszát is, mert kihaltak a hagyományos lordok. Order of Knightwood c. könyvet franciából fordították angolra, a gazdag városi patríciusok olvasták előszeretettel, nem a nemesek.
Mivel Londonban volt a könyvfordítás és nyomtatás kp-ja, ezért London nyelvjárása lett az angol köznyelv, a tübbi nyelvjárást visszafordította.
AZ egyetemek elkezdtek könyvekben kiadni előadásokat. Külföldi előadók latin előadásai. Pl. Lorenzo della Savona ferences szerzetes 1478ban Cambridge-ben, 79ben ki is nyomtatták. 1480ban újra kiadta St. Albas iskolája. Verseny van a nyomdák között!
Rövidített kiadások is keletkeztek.
St. Albans: Arisztotelész Fizikája, Anglia Krónikái, 1486ban Az úti emberek újjáéledése (sportokról) könyvek. Úr=gentleman: solymászik, vadászik, kézi fegyverekkel gyakorol. A könyv szerzője egy kolostor priornője!
1481ben Oxfordban nyomtatták ki Arisztotelész: A lélekről c művének kommentárját.
A polgárosodás fontos jellemzője az idő fontosságának felismerése. Bristolban kalendárium, az illusztrációk a városról szólnak.
Első papírmalom 1498ban, addig csak külföldről szereztek be papírt.

MOST jött csak az igazi belharc. IV: Edward fiai Edward és Richárd, York hercege. 1483-ban a Towerben megölette őket a nagybátyjuk. Már családon belül folyik a trónharc, nem a két rózsa között! Anna hercegnő, Richard hg felesége eltűnt, a 20. szában megtalálták a koporsóját és a holttestét, és kiderült, h őt is akkor ölték meg.

!Módszerek tekintetében lehetett absz, de intézményrendszert tekintve nem.

III. Richard
IV. Edward öccse, vagyis Plantegenet Henrik harmadik fia.
Főleg Shakespeare miatt tartjuk annyira gonosznak. Amúgy művészetpártoló, fejlesztette a kereskedelmet és papi kollégiumot is alapított.
1485 aug. 22. Bosworth L és megölték. Richmond hg-e, Tudor Henrik volt az ellenfele, aki ezután trónra lépett VII. Henrikként. Ezzel lett vége ténylegesen a belharcoknak. Erőskezű király volt Henrik és az alkotmányos formát is megőrizte. Ennek az írek nem örültek, mert megtörte az ír kiskirályok hatalmát.
Sir Edward Poynings
1495/96 mint kiküldött lord irányítja Írországot. Külön tv-eket alkotott Írországnak, h hogyan képviselhetik magukat az írek a parlamentben. Lett ír parlament is, annak is meghatalmazottja lett.
VII. Henrik
Camera Stellata/Csillagkamara/Court of Stars: állandó bírósági intézmény, a titkos tanács egy kirendelt bizottsága, a legfontosabb közigazgatási és büntetőjogi kérdésekkel foglalkozott. 7 tagú. 1487 végén tv a Csillagkamara felállításáról. Egyes történészek szerint az absz politikai ellenfelei ellen felállított vizsgálóbíróság volt. Azzal jutalmazta meg Fortescew-t, h bérbe adott neki egy kir földdarabot 1486-ban, szerződés király és alattvaló között!

1376-tól sokáig a Westminster Abbey refektóriumában ülésezett az alsóház: House of Common=Közületek háza.
Yoeman: lovagok alatt, jobbágyok felett. Egyre gazdagabbak lettek, így a 15. sz. második felében fokozatosan bekerültek a lovagok és a gentryk közé.
Király jogai: rendeletek, kiadványok kibocsátása, bizonyos kötelezettségek elengedése. Nem lett korlátlan királyi hatalom (mint Fro-ban), a parlament erősödött meg jogaiban.

Nincsenek megjegyzések: