2009. március 10., kedd

Középkori Európa története I. /5. márc. 9.

Százéves háború
Városok
Százéves háború-> utak bizonytalanná váltak-> távolsági kereskedelem tönkrement.
1430 angolok fosztogatnak Clermont vidékén. 1438 „Bourbon fattyúk” csapatai fosztogatnak 1439 Rodrig de Villandrando a Pireneusoktól D-ről jött Franciao.-ba fosztogatni… Az állam nem bírt rendet teremteni, a városok önkormányzati mozgalma fellendült.
1435 Toulouse parancsnokai: „a királytól elhagyatva…magukat védelmezik meg magukat egy szövetségben…” Sikerült Villandrandot rákényszeríteni, h visszavonuljon Kasztíliába.
Népességtörténet, statisztika. Mekkora a város területe, népessége. Adókönyvek. Fontos, hogy 1 családot mennyi főnek számolunk. PL. 1415 Reims 200 ha területű, egy ha-ra 57 ember jutott. Toulouse-ban 138 fő jutott egy ha-ra.
Az önvédelem sikeresnek bizonyult Toulouse esetében, gyorsan kezdett növekedni a népesség. A százéves háború befejezése után nagyváros lett.
Százéves háború->általános elnyomorodás, népesség csökken…
Cahors város Toulouse-tól É-ra, német területeken kereskedik. 1432 egyetemalapítás. Sokáig angol megszállás.
Bordeaux mindig az angol szférába tartozott.
Párizs a legnagyobb város már akkor is.
VII. Károly (1403-61)
1422-től király. Egész É-Franciao. És D-Franciao. Egy része angol kézen.
1429 Hadműveletek Orléans visszafoglalására. Feltűnik Jeanne d’Arc („a hős leány”), akinek segítségével megkoronázzák Károlyt Reims-ben. Megegyezést talált 1435-ben a burgundi párttal, béke Burgundi Fülöppel (ez egyben elismeri, h Burgundia külön állam!)
1429-36 fokozatosan verik vissza az angolokat városról városra. De Normandia 1444-ig angol kézen. Helyi mozgalmak is vannak az angolok ellen, pl. 1432 Rouen-ban felkelés, kiűzik az angolokat. Alsó-Normandiában 14 000 paraszt kelt fel az angolok ellen. Pénzt is vernek „Carolus, Francorum Rex” felirattal. AZ egyház is felsorakozik mellette. Reimsi érsekség is, ami 1429ig angol kézen volt.
Amikor VII. Károly erősödni látszott, a nemesek egy része is közeledni kezdett hozzá, főleg a D-i területekről, amiket össze lehetett fogni, mert az angolok lényegében már elhagyták őket.
A „hős leány”
Bejárta az orsz-ot és mindenkit felszólított az angolok elleni harcra. 3 hónapig tartott a pere Rouen-ban. Halála után 21 évvel megsemmisítette az egyház a Johannát halálra ítélő inkvizíciós ítéletet. 1455 rehabilitáció, flamand kézirat férfi öltözetben és karddal ábrázolja, lovagnak. Szentek és angyalok hangjainak engedelmeskedett, eretnekség vádja.
1412-ben született Domrémy-ben, egy kis lotaringiai faluban. A hang küldte el Franciaországba Orléans felszabadítására.
1920-ban avatták szentté.
Emléktáblák mindenhol, ahol bizonyíthatóan tartózkodott valaha Johanna. Tour-ban azt is tudjuk, melyik házban és kinél volt 1429-ben. Jean Duppy látta vendégül, aki Johanna szicíliai királyné és egy kis francia hercegség hercegnőjének tanácsadója volt. A következő házat, ahol járt a „felfegyverzett szűz házának” hívják, ott egy páncéling gyártó mester élt.
Olyan feljegyzések is vannak, amelyek szerint az apja neve is Day vagy Arc volt, és így keletkezett a D’Arc formátum.
Liliomokkal díszített máriás zászlóval tüzelte a katonákat. Az angol csapatokon keresztül vitte be Károlyt Reims-be. Párizst is megostromolta.
Fennmaradt egy általa küldött francia nyelvű levél 1429-ből, Johanna, a szűznek nevezi magát a levélben. Címzettei a lojális franciák, Reims város polgári lakosai. Egy márkival is levelezett.
Mielőtt VII. Károlyt megkoronázták Reimsben, VI. Henriket megkoronázták a párizsi Notre Dame-ban, és pénzt is veretett.
A burgundiak fogták el Johannát, és pénzért adták ki az angoloknak. Az egyházi bíróság visszaeső eretneknek (varázslónő) bélyegezte.
1431. máj. 30-án égették meg Rouen piacterén. Hamvait a Szajnába dobták. A Párizsi Egyetem is nyilatkozott a per alatt, szerintük mint eretneket el kell égetni. A párizsi parlament )városi bíróság) mellette volt.
Az angolok kiűzése és a francia állam megerősödése után indult meg a rehabilitációs per.
1435 Tour: Carolus, Francorum rex felirat…
Bölcs János herceg lavírozott a francia és az angol király között.
A francia győzelem után
Károly reformjai: állandó hadsereg, állandó bevétel: taille. Pénzügy konfliktus a rendekkel.
„Praguerie” felkelés 1440: elégedetlen főnemesek a király ellen. II. Jean d'Alencon, IV. Jean d'Armagnac, Charles de Bourbon vezették. A prágai huszita lázadásokról nevezték el. Casus belli az orléans-i 1439-es rendi gyűlés, ahol Károly megtilitotta a szoldosok alkalmazását, ami sértette a főurak érdekeit. LAjos dauphin is csatlakozott.
Retz bárója, Franciao. marsallja hírhedten kegyetlen, főleg gyermekekkel. Élve megégették.
1453-ra minden francia területet sikerült visszafoglalni az angoloktól, kivéve Calais-t. A trónörökös belekapcsolódott egy összeesküvésbe, de a király leverte.
1450 Normandia visszaszerzése.
Szeretője, Agnes Sorel befolyásolta cselekedeteit.
A háború utolsó szakaszában szép lassan magához tér a távolsági kereskedelem.
Párizs
Mesteremberek, kereskedői karrierek…”a kereskedők feje” rang.
A Szent Mihály hídon 32 bódéban árusított a nép.
Gobelinek.
Kurblizható nyílpuska, fémágyúk, kézi bomba.
Egyes városoknak volt saját tüzérsége, pl. Tour.

Megjegyzés: Az utolsó negyed órában a betonfúró nagyon megnehezítette számomra, hogy halljak bármit is, így a jegyzetelést is…

Nincsenek megjegyzések: