2009. március 13., péntek

Középkori magyar történelem I. 5. (márc. 13.)

István egyházalapításai
996 Pannonhalmi apátság, Géza kezdte építtetni, István fejezte be, 1002-ben állították ki az alapító oklevelet.
Bakonybél, Zalavár, Zoborhegy, Pécsvárad. Bencés apátságok.
Bencés női zárda: Somlóvásárhely (a Somló hegy lábánál),
Veszprémvölgyi apácakolostor: görög nyelvű alapítólevél, görög keleti. Azért alapította, mert Imre herceg jegyese görög hercegnő volt és itt nevelték (még a nevét sem tudjuk). 1240ben kérték a ciszterci nagykáptalant, hogy alapítson Veszprémvölgyben inkább ciszterci kolostort.
Székesfehérvári bazilika: temetkezőhelynek szánta, legelőször Imrét temették el ott. Társas káptalan, élén prépost. Kb. 40 fős kanonoki testület.
A koronázó palást eredetileg miseruhának készült (nem tudjuk mikor alakították át koronázó palásttá). A palástvarrás akkor férfimunkának számított! Nehéz fizikai munka: aranyszálakkal varrni…
A 10 püspökség változott Szent László (1077-95) alatt:
- áthelyezte a bihari püspökség székhelyét Biharváráról Váradra-> Váradi püspökség.
- Szt. László megalapította a zágrábi püspökséget. 1534es oklevél elmondja az alapítás történetét, de időpont nem derül ki belőle. A horvátok 1094re teszik, 1994ben ünnepelték a 900. évfordulóját. A Veszprémi egyházmegyéből vágták le ezt a területet, mert az túl nagy volt. Cseh pap volt az első zágrábi püspök, mert szláv-szláv…:) az ottani szláv pogányok miatt.
Könyves Kálmán-> Nyitrai püspökség (addig csak prépostság volt ott), az esztergomi egyházmegye csücskéből vágták ki.
1185 jövedelemjegyzék III. Béla korából:
- 15. sz-i másolata a Bibloithéque Nationale-ban
- III. Béla kérőként jelentkezett a francia udvarban egy Capeting feleségért, ezért kellett neki egy ilyen jegyzéket küldeni. (Első felesége bizánci, meghalt.)
- Nagyon fontos forrás. Szerepel benne az akkor létező 12 egyházmegye és az, hogy melyik tartozik az esztergomi és melyik a kalocsai érsekség alá (Kalocsai: kalocsai, zágrábi, csanádi, erdélyi, nagyváradi).
Missziós püspökségek
A 13. sz-ban tovább bővült az egyházszervezet, a határokon megjelenő eretnekségek hatására + a Kárpátokon túli Kumániában élő kunok megtérítésének missziója-> missziós püspökségek. A domonkos rendnek fontos szerepe van a térítésekben!
- 1227 Milkói püspökség (Kárpátoktól K-re) Róbert esztergomi püspök pápai legátusként megbízást kapott a későbbi IV. Bélától, aki trónörökösként 1226-tól Erdélyt kormányozta. Béla ötlete volt a kunok megtérítése. Az esztergomi provinciához (érseki tartományhoz) csatolták. A Tatárjárás eltörölte a milkói püspökséget, de később névleg újjáéledt (címzetes püspöke volt, de konkrétan már nem létezett, hanem az esztergomi püspök segéde).
- Szerémi püspökség: bogumilok visszatérítése a célja. Két székhelye volt: Kő monostora (Pál monostorának is hívják, mert egy Pál alapította) és Szenternye. Német domonkos szerzetest neveztek ki ide először (János).
- Boszniai püspökség székhelyéről Diakóvári püspökségnek is hívják. II. András kisebbik fia, Kálmán is részt vett az alapításban, amikor Rex Rutenorum volt (halics irányítója), később Szlavónia kormányzója lett.
- 1290 k. Nándorfehérvári püspökség: tiszavirág életű, nem tudjuk meddig létezett ténylegesen, címzetes püspökség lett.
Változások az egyházszervezetben
->>> 17 egyházmegye, de a milkói, a nyitrai és a nándorfehérvári nem sokat számít-> 14 egyházmegye. Ehhez 16 székhely, társas káptalan. A török időkben nem működnek, de a jogfolytonosság megtartásáért kineveznek akkor is püspököket. Az egyházszervezet tartotta meg a 3 részre szakított ország egységét. Utána Mária Teréziáig nagyjából ugyanígy néz ki az egyházszervezet, ő változtat rajta.

1102-től A magyar király horvát király is, de a két egyházszervezet független. De a főkegyúri jog miatt a király nevezi ki a horvát és dalmáciai püspököket, időnként magyarokat tesz oda. Amikor É-Dalmáciát meghódítja Velence, érseki rangra emeli a zárai püspökséget (addig csak Spalato volt érsekség ott). Dalmáciában minden nagyobb város püspöki székhely, egyik püspökségnek sem túl nagy a területe.

A 13. sz.ban problémát jelentenek a görög keleti monostorok. PL. a pentelei monostor védőszentje Szt. Panthaleon volt, ma Dunaújváros (de hol Dunapentele, hol Sztálinváros volt). Végül az 1220-as és 30-as években mindegyiket átalakították a görög monostorokat latin rítusúvá, az ottani szerzetesek és apácák ezt elfogadták, amúgy sem voltak sokan. A másik alternatíva a források szerint az lett volna, hogy összevonják az összeset és csak 1 legyen.
Szentendre és Ráckeve szerb települések, Zsigmond alatt beköltöző szerbek alapították, ortodox templomok.

III. Vince pápa: „az esperes a püspök szeme”: az egyházmegye plébániáit felügyeli, vizitálja őket (egyházlátogatás). Állandóan visszatérő probléma volt a cölibátus megszegése. Szükség volt egy nőre, hogy vezesse a plébános háztartását, de nagyon állhatatos személynek kellett lennie, rokonnak (v nagyon öregnek…). Szóval ez volt a fő vizslatnivalója az esperesnek. De a hívőket is ellenőrizte: gyónnak-e évente legalább 1szer, megkapják-e az utolsó kenetet. Jámboradományok (amit végrendeletileg kap vkitől az egyház) végrehajtása megtörténik-e. 1200 k költöztek be ezek a főesperesek a püspöki székhelyre, addig a plébániák fizették őket (max. 5-7 fős kísérettel vizitálhatott), ezentúl a püspök. Kinevezte őket kanonoknak . Azok az alperesek, akik ezután is kinn voltak a plébániákon.
A püspökségek mérete szerint változó, hogy melyikben mennyi esperesi kerület van. Összesen 100 esperesi kerület létezett. Forrás: 1132-37 pápai adószedők Mo-n, összeírtak mindent, mert a papi jövedelmek 1/10-ét be kellett szedniük Rómának. A Vatikánban maradt meg ez a lista. A plébániák számát nem tudjuk pontosan.

Győrffy György: Az Árpád-kori Mo. történeti földrajza (1332ig elmegy). Nem teljes.

Mo. történeti földrajza a Hunyadiak korában (nem teljesen teljes): 20 ezer település volt, (ha egy faluban van templom, de nincs plébános, akkor egy másik plébánia filiája és nincs temetési joga, pedig az jó pénzkereseti lehetőség), és 10 ezernél több plébánia.

Nincsenek megjegyzések: