2009. március 2., hétfő

A középkori Európa története 4. márc. 2.

Franciaország

1329 első párizsi parlament, elnöke Pierre de Piet : a király jogai elidegeníthetetlenek. !Franciaországban a parlament legfelsőbb bíróságot és nem országgyűlést jelent! Parler=beszélni szóból.
Iura regni=a királyság jogai
1337es kir oklevél: a kir oltalmába vett egy apátságot. Ez már francia nyelvű oklevél! Spo-ban még nagyon sokáig a latin volt a hivatalos okmányok nyelve. „ez az egyh legyen és maradjon mindenkor, örökké, számomra, a mi örököseink, és Fro királyainak leszármazottainak számára …” hosszasan és változatosan hangsúlyozza, h mennyire nagyon a fr kir oltalmában van ez az apátság…
Az oklevelekben szép számmal szerepelnek zsidók, nagyon fontosak voltak az orvos szakmában. Rengeteg orvos került ki közülük, főleg D-Fro-ban, Provence-ban. Egész zsidó orvos dinasztiák: tudásukat nemzedékről nemzedékre adják, együtt dolgoztak keresztény orvosokkal is. De Rouen-ban is sokan voltak… Nagy tekintélyük volt a zsidó közösségen belül is. Gyógyászati könyvek.
Guy de Sadiac (?) híres (keresztény) orvos a 14. sz-ban. 3 avignoni pápa orvosa volt! Szakkönyvet írt: Az orvosi sebészet inventáriuma címen latinul 1343ban. A 16. szban is használták, kiadták franciául is.
14. sz. közepén fekete halál/ pestis járvány. Közel-Ki hajókon lévő patkányok miatt.
A pestis következményei
- Nagy halálozás-> mezgazd termelés megzavarodott-> a járvány kiegészült éhínsággel.
- Ekkor ismerték fel, h mennyire egészségtelen a városok sűrű betelepültsége és a higiénia hiánya.
- Növénymagok szétszórásával próbálták tisztítani a városok levegőjét. Tudományos és városépítészeti következmény.
- Misztikus szekták is megjelennek: a pestis isteni büntetés. Önostorozók/flagellánsok elterjedése. Magukat ostorozva kérték Isten bocsánatát.
- Pogromok (elvégre mindig mindenről a zsidók tehetnek elv alapján…)
- Parasztfelkelések: a nemesek is megmérgezhették a kutakat v okozhatták vhogyan.
- Simon de Covillon (?) orvos szerint „a közönséges nép jól viseli a halált, mivel számára élni annyi, mint meghalni. De a kegyetlen halál megkímélte a fejedelmeket, nemeseket és bírákat…kellemes életet élnek ezen a világon…”
- A párizsi orvosok az égi csillagzatok állását mondták a pestis elsődleges okának a királynak írt hivatalos válaszukban.
- VÁLSÁG-> meggyengül a fr királyság
A Százéves háború előzménye
Fro. NYi része sokáig Anglia része, mert az ang din fr eredetű.
A Fekete Herceg (Edward) jótevő eljárása: Arno de Campra örökös nélkül halt meg és végrendelkezett: a Bordeaux városi Szent Kereszt apátságra hagyta birtokai nagy részét mindenféle jövedelmekkel együtt. Ezt a végrendeletet erősítette meg Edward herceg (ang létére fr nyelven): „Edward fr (!!!) és ang kir…Aquitánia és Wales hercege…” felváltva sorolja fel franciaországi és angliai címeit-> provokatív
Mindennapok
Párizsi Bibliothéque Nationale illusztrált kézirataiban kül társ oszt-ok mindennapjait ábrázolták. Pl. szerzetes csuklyában, szerzetes csuhában, 2 püspök, bíboros, trónon ülő király, mellette áll a trónörökös; urak, páncélosok, kereskedők pénzes tarsollyal, hajók és bárkák (távolsági kereskedelem), polgár oldalára kötött erszénnyel, szántó ember, boronáló paraszt, vető paraszt, dudaszóra táncoló pásztorok és pásztornők.
Nagyon tagozott társ.
Egyház
14. sz. avignoni fr pápák. Védelmüket kiterjesztették a zsidókra-> Cargantas városában zsinagóga és mellette zsidó temető.
Grenoble püspöke (Avignon alá tartozott) egyh szemléket tartott a plébánosok fölött-> vizitációiról jegyzőkönyvek. Sok ágyasságban élő plébánost és vikáriust (helyettes) leleplezett. Évről évre több száz plébániát átvizsgált-> nagyon ügyelt a püspöki kar az egyháziak erkölcsére…Az egyház megbecsültségének növelése egyben az azt védelmező állam tekintélyét is növeli.
Eretnekek elítélése perekben. Egy német elítéltet (Heinrich ?)1377ben meghívott a Párizsi Egyetem oktatói sorába!
Lengyel és magyar oktatók is voltak a párizsi egyetemeken.
Matricula=anyakönyv
Ábrázolások könyvtárakról: egymás mellett olvasó diákok.:) Egyetemeken előadások, könyvtári olvasás.
Szent Mártonról elnevezett bencéskollégiumi egyház élén bíboros. A bencés rend nagyon jó kapcs-ot ápolt Avignonnal.
Városi lakosság ellátása Avignonban: kézművesek, városháza közelében mészárszékek.
Párizs
Párizs volt földrajzilag a legalkalmasabb a kp-i hat kiépítésére… Annyira terjeszkedett a város, h V. Károly a 14. sz. közepén új falat építtetett, a Szajna jobb partján lévő részeket is körülvette. Louvre felépítése: védelmi funkció is. Párizsban ma rengeteg erődfal és bástya van a föld alatt a 14. sz-ból.
Tűzfegyverek bevezetése. Hyres ágyúkészítő és puskaporgyártó mester.
Párizsban kir kápolna.
Hotel de Dieu híd ábrázolása 15. sz-i miniatúrán: apáca, betegápolás, kikötői jelenet.
A hivatalos egyh legrangosabb intézménye a párizsi Notre Dame. Rengeteg síremlék van benne-> polgárok és egyh jó kapcs-a. 1431-es ábrázoláson térdelő férfi a „kereskedők elöljárója” címet viselte, ami gyakorlatilag polgármesterséget jelentett, csak azt a címet nem volt szabad felvenni.
Dijon
Műv-ek népszerűek. EGyh ábrázolások: Mária gyermekkel 15. sz.
Lakosság vallásossága
Imakönyvek.
„az órák könyve”: szertartáskönyv
Chevalier=lovag
Küzdelem a huszitizmussal
1420 huszita tanok terjednek Párizs polgárai között. „prágai cikkelyek” egységesített, kinyilvánított világnézet. 1423ban Picardiában is megjelenik a huszitizmus.
Dauphin tartomány a mindenkori trónörökös birtoka, itt is lettek Husznak hívei (jobbágyok). Pénzt küldtek Prágába, h segítsenek a huszitáknak!
Az egyh maga is elismerte, ha az Avignon és Róma közti megosztottsága és elvilágiasodása miatt indokolt némi elégedetlenség vele szemben. Ennek megoldása volt a baseli zsinat célja. A baseli zsinatot előkészítendő külön gyűlést tartottak a fr egyháziak. Husz legyőzésére is keresték a megoldást.
Husziták agresszívak, felgyújtják az adókönyveket, fosztogatnak etc. Népi elégedetlenség megnyilvánulásai. A huszitizmus egyben társ mozg is.
Gallianizmus: fr papi irányzat.
VI. Károly
1380-1422 uralkodó.
Kül nézetek alakultak ki róla: A) az „igen szeretett Károly” B) „Őrült Károly”
V. Károly fia, gyermekként lett király. ! nagybátyja gyámkodott felette. Egyikük, Lajos, Anjou hercege a legdominánsabb.
1385 feleségül kapta Bajor Gizellát. Dinasztikus kapcs a NRCS-gal.
1388ban vette át a tényleges kormányzatot, jó király. DE 1392 „őrület rohamai mutatkoznak meg rajta”
1392 vidéki (É) népi felkelés és Párizsban a „kalapácsos emberek” lázadása. Párizs eléri, hogy legyen önkormányzata! Ellenlábasai szerint Károly őrültségből ment ebbe bele.
Kiváló minőségű aranypénz. Ezüstpénz kereszttel jelölve.
XXIII. János pápa megkísérelte Károlyt kibékíteni a burgundi herceggel, végül Luxemburgi Zsigmond veszi kézbe az ügyet.
1414 Zsigmond levele Károly orléans-i herceggel: óvatosságra inti XXIII. János pápa békítő kavarásával szemben.
1415 Agincourt: fr vereség az angolok ellen. VI. Károly békét köt.
AZ Orléans család a Valois ház ága! Charles of Orléans/Orléans-i Károly költő és nemes, Agincourt-nál helyettes parancsnok, 25 évig volt ang fogságban, akkor váltságdíjjal szabadult.
Egy svájci történetíró szerint a 100éves háború főleg a fr arisztokrácia belháborúja. Burgundia nyíltan az angolokkal volt.
A Tower királyi kincstárában őrzik azt a rubinköves koronát, ami V. Henrik sisakja volt Agincourt-nál. V. Henrik felvette a „Fro, királya” címet.
Ang ballada is szól Agincourt-ról.
Hierarchikus/vertikális felépítés: feudalizmus. Pl. Boulogne és Calais kikötővárosok közepes kp-ok, alájuk rendelődnek szföldi kis kp-ok.
1418 Tolouse (fontos Dfr város) a burgundi párthoz csatlakozott.
1420 Tolouse Károly trónörököst támogatja.

Megjegyzés: utánanéztem a francia nevek írásának, amit nem találtam meg, azok mellett van kérdőjel zárójelben.

Nincsenek megjegyzések: