2009. március 2., hétfő

A római királyság és köztársaság 4. márc. 2.

A kutatók egy része megkérdőjelezi, hogy a királyok hatalmát egyből 2 consul vette át, a valószínűbb, hogy először 1 praetor volt az egyszemélyi vezető, és fokozatosan alakult ki a collegialitas elve.
Kr. e. 444 és 367 között több olyan év volt, amikor katonai tribunusok irányították a közt-ot.
Kr. e. 367 nagy reformok éve: praetori intézmény, aedilis curulisok megjelenése, a 2 consul egyike plebeius kell, hogy legyen. Lex Liciniae-Sextiae. A „klasszikus köztársaság” megformálódása.
A kutatók organikus fejlődést tulajdonítanak a római intézményrendszernek, míg a római történetírók elképzelése szerint eleve a közt kezdetén bele volt kódolva a siker.
Hagyományosan Kr. e. 287-hez kötik a plebeius vs patrícius pol küzdelem lezárulását.
A Gracchusok utáni, populares vs optimates küzdelem már a „polgárháború felé gyalogoló” római történelem.
Scipio Aemilianus apja Aemilianus Paulus fia volt, de örökbe fogadta Scipio. A Gracchusok távoli rokona volt. De általában azért a rokonok egy politikai oldalon vannak.
Tribunus plebis szerepe
- egy ideig tényleg a „nép képviselője” a plebeiusok emancipálódásáig. De utána kiüresedett ez a funkció és hozzákapcsolódott a cursus honorumhoz.
- Szokványos karrierkezdés volt, aki elég nagy népszerűséget szerzett vele, az később felhasználhatta. De ha túl sokat politizált a senatus ellen, akkor vsz befellegzett neki a későbbiekben is.
- „Kitessékelhet” senatorokat a politikából két censori összeírás között is, ált. más senatori csoportok megbízásából teszi meg… A Gracchusok rúgták fel a tribunus plebisek és a senatus együttműködését, ezzel új szakaszt nyitottak a néptribunusi politizálásban.
- Rengeteg szimbólum kötődik hozzá, Caesar, Pompeius és Octavianus sem akárhogy viszonyul hozzá. Ez az a tisztség, amit Tiberuis még Augustus életében megkap.
„nép védelmezője” szerep manipulatív

Még a császárság korában is tudták, hogy ki melyik nemzetség volt eredetileg plebeius, de már nem jelentett politikai hátrányt.
A rómaiak „konzervativizmusa”: egy csomószor nem szüntették meg az elavulttá vált hivatalokat és tv-eket, ez is új megoldások keresésére ösztönözte őket. Új dolgok régi intézményeken keresztül.
Cato az egyik leghíresebb homo novus a róm pol-ban. A II. pun háborúban kezdte karrierjét, a consulságig vitte.Korának legmeghatározóbb politikusai közé tartozik, de a Scipioval való szembenállása miatt még többet tulajdonít neki a hagyomány, ahogy magának a szembenállásnak is. Azért anyagilag Cato sem a semmiből jön, hanem többgenerációs lovagi családból, tehát elég tehetős, a Rómán kívüli vidéki elithez tartozott. + katonai tehetség, jogászi pálya. Végigpereskedte életét, még 91 évesen is pereskedett. Lucius Valerius Gracchus pártfogolta, vele együtt volt consul és censor is.
Marius is híres homo novus, nála még döntőbb volt a katonai karrier, neki is szüksége volt rá, hogy beházasodjon az elitbe, mint ahogy a legtöbb homo novus tette.
Scipio Kr. e. 205ben consul, ez pont olyan év, amikor ténylegesen nem harcol, hanem készül a 204es afrikai átkelésre Szicíliából. Politikai kudarc, és már 203ban meghal-> korabeli (bizonyítatlan) gyanú: politikai bukásával függ össze korai halála…
„Scipio-perek”: Publius, testvére, Lucius ellen. De felőrölte Publius karrierjét.
A peres eljárások nagyon-nagyon fontos eszköztárat jelentettek a róm pol-ban. A görögöknél is, pl. ha nem lehet Periklészbe belekötni, támadjuk meg Pheidiészt, azzal is dehonesztáljuk Periklészt… Jogszolgáltatás politikai konnotációja…
A nyilvánosság is nagyon lényeges.
A bírói és a végrehajtó hatalom nincs a montesquieu-i elvárásnak megfelelően elválasztva.
Ciceronak nagy segítség volt a consulatus eléréséhez a Verres elleni er sikere.
Otium (nyugalom) vs negotium (tevékenység). A negotium része a jogi életben való részvétel is, nemcsak a politizálás (pl. a patrónusok intézték a cliensek pereit), nyüzsgés a forumon etc. Az otium elfogadott ideje:ünnepnapok, az aznapi tevékenykedéseket úgysem kísérné szerencse.
Cato hogyan buktatta meg Scipio-t
- Scipio hatalmas sikere veszélyessé tette őt a nobilitas többi tagja számára, mert saját képére akarta formálni a közt-ot.
- Scipio tekintélyének köszönhetően csupa Cornelius volt egy ideig a patrícius consul-> eléggé közelített volna az oligarchiához, ezért alakult ki ellene széled koalíció, több hadjáratot nem bíztak rá.

Nincsenek megjegyzések: