2009. március 31., kedd

Részlet a The Szarvas Times 2009-es tavaszi számából

Márciusi Madrich-hétvége

A 2009-es nyár madrich jelöltjei is elutaztak egy hideg márciusi csütörtökön a hagyományosnak tekinthető tematikus hétvégére Szarvasra. Mivel az idei tábortéma a zsidó közösség, az első esti bevezető program arról szólt, hogy milyen is magányosan élni, a hétvége többi programja viszont a közösség témája köré csoportosult. Balázs Gábor és Toronyi Zsuzsi jóvoltából több érdekes és témába vágó előadásban is részünk volt, amelyeket izgalmas és kevésbé közismert részterületeket feldolgozó workshop-ok követtek, mint például a kaifengi zsidók különös esetéről vagy a velencei gettó kialakításáról. Minden ilyen előadás - workshop blokkot ötletbörzével zártunk le, hogy a nyári programokra felkészülés gyakorlati úton is beinduljon.
Az időpontok betartásával ugyan jó (?) szokás szerint voltak problémáink, de így is nagyon intenzív három napot töltöttünk nem csak a tábortémában elmélyüléssel, hanem szórakozással is. Szerintem legalább akkora örömmel játszottunk Találd Ki!-t, mint chanich korunkban, a gyurmázásról nem is beszélve (bizony-bizony, ma már ennyire modern és nano-high tech a felkészülésünk – a szerk.), ezért is sikerült olyan kreatív színes gyurmamodellt formáznunk a hagyományos zsidó közösségi épületekről, mint például a mikvéről és a Hevra Kadisáról (akinek ezek nem egyértelmű fogalmak, ne ijedjen meg, legkésőbb nyáron megtudja!).
Nekem személy szerint nagyon jót tett az intenzív gondolkodást igénylő programok sokasága, de éppen emiatt voltak pillanatok, amikor nehéz volt túllendülni a fáradtságon, most is a Havdala billentette helyre a lelkesedésemet és az energiáimat. Mindig a Havdala volt számomra a legmélyebb benyomást hagyó élmény Szarvason, még ilyenkor is, amikor nem a Körös-parton kerül rá sor és nem vagyunk olyan sokan, mint nyáron. Ezúttal Paszti rögtönzött előadása révén megemlékeztünk a lebontott régi játszótérről (játszótér… érdekes, hogy a negevnél jóval idősebb korosztályok tagjainak is mennyi emléke van erről a helyről… :D – a szerk.), és azokhoz a bizonyos hintákhoz kötődő meghatározó élményekről, úgyis, mint akár első csókok…(oh, azok az édes-bús emlékek…na de ma már a nosztalgia sem a régi! – Smuel)
Az utolsó estén szerepjáték keretében, többek között régi chansonokra, Hungária és Illés számokra táncoltuk, báloztuk és buliztuk át a magyarországi zsidó közösség történelmét 1848-tól egészen 1990-ig, nekem ez a program tetszett a leges-legjobban (nu ja, fellépett például egy tök jó fej és roppantmód vicces, nem kevésbé sármos és lehengerlő egyéniséggel megáldott rikkancs is, aki mindig hozta és körbeüvöltözte az aktuális híreket, no persze csak a maga szerény, visszafogott és kifinomult módján… - Arnold). És annak is nagyon örültem, hogy utána hórázhattunk, így talán a tánctudásunk sem merül teljesen feledésbe nyárra, biztosan fogtok találkozni táncos lábú madrichokkal is.
A madrichsereg jelenléte még a rettentően zord, hideg szarvasi időt (na jó, a hóesés azért szép volt) is felderítette, ennek az üdvös, vagyis napos hatását persze az indulás előtti utolsó pár órában élvezhettük a legjobban.
Szóval nem csak a csillagászati tavasz jött el, egy héttel a madrichok tematikus hétvégéje után, a március 29-i Szarvas találkozón a chanichok számára is beindul hivatalosan a 2009-es szarvasi szezon. Sokat készülődő, de ami a legfontosabb: lelkes madrichok várnak benneteket idén is!

Kelemen Ági
The Szarvas Times XIII. évfolyam 1. szám, 2009 tavasz. 14-15. o.
Szerkesztő: Buttás Levente, tehát neki köszönhetőek a szerkesztői bejegyzések =)

Nincsenek megjegyzések: