2009. március 19., csütörtök

Széchenyi, Wesselényi, Kossuth 6. (márc. 19.)

Kertbeny Károly
A magyarországi török fürdőkben nők és férfiak egyszerre fürödtek és külföldi utazók szerint „szabadosságokat” követtek el.
A színház a polgárosodás mintavilága. A modern sztárkultusz a Reformkorban kezdődött. A tehetség tisztelete, virágcsokor hajigálás etc. A romantika zsenikultuszának hatása. Klein Rozália operaénekesnő: Bellini Normája.
„Fiatal Magyarország” csoport: a márciusi ifjak elődje. Benne volt Karl Benkert hírlapíró, egy pesti német színész fia. Kertbeny Károlyra magyarosította a nevét. Kritikákat írt Petőfi verseiről. Forradalmár, honvéd lett, végigharcolta a szabadságharcot, aztán Németországba emigrált és teleírta a német lapokat Petőfivel. Petőfi világhíre Kertbeny írásain alapul. Bibliográfus, hosszas listák a magyar irodalmi művekről.
A homoszexualitás az ő kifejezése, írt is róla egy könyvet. A bécsi udvar fizetett neki rengeteget a magyar emigránsokról szóló jelentésekért. Sokat kellett költenie a homoszexuális kapcsolatokra… Visszaköltözött Budapestre, a Rudas Fürdőben bérelt szobában lakott. A város eltemette a Kerepesi temetőben, de sírkövet nem kapott. Aztán kb. egy századdal később a Melegek Szövetsége emelt neki sírkövet és az identitáspluralizmus hőse lett…

Széchenyi István
Zseni. Önkritikus.
A család nem olyan régen emelkedett fel. Széchenyi György kalocsai érsek harácsolta össze a vagyont a 17. sz-ban. Egyházi kapcsolatok révén szerzett birtokait ügyesen beolvasztotta a magánbirtok állományába, mindenféle unokaöccsök és unokahúgok örökölték. A 18. sz. folyamán több ágra szakadt a vagyon, de amikor Széchenyi Ferenc feleségül vette bátyja özvegyét, Festetics Juliannát, újraegyesítette a két főágat. Ez a vagyon birodalmi léptékben is számított. Sz. I. Bécsben született meg.
Festetics Julianna a Georgicont és a keszthelyi Helikon ünnepségeket megalapító Festetics György húga. A Festetics vagyonból is jelentős hozomány került Széchenyi Ferenc zsebébe.
Fiatalon nagyon rossz tanuló volt, csak az apja miatt kapott mindig jó jegyeket=D De aztán megszállta a műveltségszerző szenvedély. Keleti útjára vitt magával ógörög tanárt.
1809 Nemesi felkelés Napóleon ellen: a 18 éves Sz. I. is harcol. József nádor vezette a sereget. A francia sereg modern tömeghadsereg volt, ezzel szemben a nemesi felkelés elavult volt. A bécsi udvar Tatára menekült. A győri csata után soha többé nem hívtak össze nemesi felkelést.
Sz. I. rákapott a katonaságra, beállt a reguláris hadseregbe.
Bábolna (Dunántúl) és Mezőhegyes (Tiszántúl) ménesei látták el a magyar lovasokat lóval.
A lipcsei csatánál 22 éves volt. Harapófogóba kapták Napóleont.
Betléri kastély (Krasznahorka alatt): az Andrássyak ősi fészke. A Kaunitz csalásnak Austerlitzben volt kastélya, ott aludt Napóleon a 3 császár csatája idején. Mivel beházasodott egy Kaunitz hercegnő az Andrássy családba, most a betléri kastélyban van az az ágy, amiben Napóleon aludt az austerlitzi kastélyban.
Metternich volt a legnagyobb Napóleon-relikvia gyűjtő, ez nagy divat volt. Most is meg lehet nézni a gyűjteményét.
A Sasfiók Reichstadt hercege volt, Bécsben nevelkedett és halt meg. Mária Lujza Párma hercegnője lett, ott is lett egy fia- Montenuovo család. A Montenuovok később Ausztriába költöztek.
A népek csatáját Zichy Ferdinánd jegyezte fel, Sz. I. sógora (Zsuzsanna húg férje), Sz. I. elbeszélése alapján. Bernadott időben elárulta Napóleont Lipcsénél, úgyhogy a mai svéd dinasztia az ő leszármazottja.
Sz. I. folyton lehúzza magát a naplójában.
1814 Bevonulás Párizsba
„Tiszteld felebarátodat, és szeresd a feleségét” szállóige…
Caroline-botrány -> Sz. I-t Nápolyba söprik Bécsből. Közben jön a Sas 100 napos röpte-> SZ. I. az É-itáliai Habsburg seregekhez csatlakozik-> a tolentino-i csatában forgatta utoljára a kardját. Hazatér és nem találja a helyét. Próbál utazni, próbál házasodni, de nem megy. Botrányok kísérik. Caroline húgával, Selenával sem jön össze, aki a Liechtenstein grófoknál lakik, akik Beethoven legnagyobb pártfogói voltak. Hunyadi Gabriellával sem jött össze. Málypont.
Egyszer csak találkozott egy erdélyi báróval… barátság Wesselényi Miklóssal, aki 16 évesen görögül levelezett Döbrentei Gáborral, ugyanakkor kézzel el tudott törni egy patkót. Apja a zsibói bölény, a rendi jogok és a kuruckodás megszállottja, egyszer II. József le is csukatta, amiért megostromolta a szomszédos birtokot. Állítólag W. M-nak több mint 30 törvénytelen gyereke született.
Sz. I. és W. M. mintája Anglia, Mo-t olyanná akarják tenni. Sz. I. szerint ami a legnagyszerűbb Angliában: az alkotmány és a gőzgép, először is ezeket kell átvenni.
Sz. I. utálta a történelmet, mert felv modellje: ha egy népnek nagy történelme van, akkor már nagyon öreg, sokat már nem lehet várni tőle. Bezzeg egy fejletlen nép még ifjú, előtte az egész élet. Mondjuk a görög szabadságharc kissé elkerülte a figyelmét annak ellenére, h pár évvel előtte utazgatott ott.
Sz. És W. együtt is elutaznak Angliába. Közben megálltak Hollandiában, a La Trappe-ban lévő trappista kolostorban. Részt vesznek egy éjjeli imán. Bejelentik, h vkinek a jelenlévők közül meghalt az apja, imádkozzanak érte. Még a keménynyakú kálvinista Wesselényit is megragadta ez a dolog.
Wesselényi Angliában rendőrségi ügybe keveredett, de a nagykövet, Esterházy gróf persze rögtön kihozatta.
Széchenyi halálosan beleszeretett Zichy grófnéba, Kreszcenciába, akinek hét gyereke volt Zichytől. Amúgy egy harmadrangú osztrák grófi családból származott. A reménytelen szerelem miatt hatalmas energiát tud belefektetni a haza fejlesztésébe, így dolgozta fel az esetet.
A 20-as évek közepére már nagyjából tisztán látja, h mi a teendője az országgal kapcsolatban. Kiderül, h a ló az, amihez nagyon ért. Lóverseny: eszköz a lótenyésztés felfuttatására, népszerűsítésére, szóval PR fogás.
A lovakról c könyv: kísérlet a korabeli magyar valóság minden problémájának megoldására, nem rossz, de nem átütő siker.
Kiválóan megtanult magyarul, de a Naplót németül írta.
„A kisded makkbul idővel termő tölgy lesz, ha időközben el nem gázolják.” A lovakról mottója.
1831 Kolera- probléma a 32-es orszgyűlésen.

Nincsenek megjegyzések: