2010. november 4., csütörtök

Az iszlám 5. nov. 4.

A non-antropomorfizmus valláspszichológiai szempontból probléma. Az iszlámnak nincs olyan megfogható figurája, mint Jézus. Mohamed abszolút ember, nem imádható. -> A „mohamedán” megnevezés sértő.
Mohamedet a medinai házában temették el, a nagy mecset része lett a sír. A sírnál nem szabad imádkozni, óvintézkedés Mohamed imádása ellen.
A hűség szúrája – 112. szúra.
RASZÚL=küldött, ~apostol. Nem próféta!
Mohamed raszúl.
Boraq: nőfejű, pávatollfarkú szárnyas ló, rajta repült el Mohamed Jeruzsálembe, ez az út az ISZLÁL (=éjjeli utazás). Jeruzsálemben Mohamed felment az égbe: MIRÁDZS, ennek a helyén épült fel a Sziklamecset (Omar építtette), Gábriel kísérte. A 7 égben találkozott korábbi prófétákkal. A 7. égben Istennel találkozott, aki elmondta, h naponta 5x kell imádkozni. ~Mózes a Szinájon
Másik variáció: az egész Koránt átadta Isten, ez nem terjedt el, annyira, mert ellentmond annak az elterjedt történetnek, miszerint Gábriel mondta el részenként a Koránt Mohamednek.
Mohamed égbemenetele ismert történet volt Európában, Dante is ismerte. Az Isteni színjáték arab fordításából kihagyták, h Mohamed a Pokolba került. J

Nincsenek megjegyzések: