2010. november 9., kedd

Zsidó vallás és kultúra 8. nov. 9.

Omer számlálás (Szfirát háómer)

Széderestétől Sávuotig. 50 nap.
Ómer: a Tórában a Niszán 16-án bemutatandó égő áldozat.
Vájikra/Leviticus 23, 9-13 a bibl alapja.
Ómer alatt gyászszokások, a húsvét előtti böjtre hasonlít egy kicsit.
  • Hajvágás, borotválkozás tilalma
  • Házasságkötés nincs ilyenkor
  • Zenehallgatás, vigadozás tilalma
  • Tilos új ruhát venni
Mindezek feloldva a 33. napon, Lag baOmerkor. Rabbi Simon bar Jocháj jahrzeitja. Izraelben divat is lagbaOmerre időzíteni az esküvőt. Szokás szentek sírját meglátogatni is.

Savuot – „Hetek ünnepe” – Tóraadás

A 3 zarándokünnep egyike.
Munkatilalom. 2 napos.
Olvasmány: Rut könyve, a par excellence bibliai betérés történet. Moabita nő, aki hozzáment egy zsidóhoz, amikor megözvegyül, ahelyett, h visszatérne a saj törzséhez, az anyósát követi, tehát a zsidókkal marad. -> a Szináknál kollektív betérés történt, ez a kapcsolat.
Egész éjszakai tanulás. Közösségileg. Hajnali 3 és 4 között abbahagyják, jön a reggeli ima és az alvás. J Ez annak a tikun-ja (kijavítása), h a zsidók elaludtak a Tóraadás éjszakáján.
Tórai álláspont: „megtesszük és meghallgatjuk (naasze venismá)”- mondta a nép kórusban.
Rabbinikus álláspont: „rátok borítom a hegyet!” - kellett fenyegetőznie Istennek, h rájuk kényszerítse a Törvényt. S rájuk is borította, csak akkor vette le róluk a Szináj hegyet, amikor elfogadták a Tórát.
Tej és méz a gasztronómiai vonal-> tejjel-mézzel folyó Ígéret földje.

Szombat

Emlékezés egyrészt a teremtésre (Exodus/Smot 20,11), másrészt a kivonulásra (Deut. 5,15).
A sábát igeként azt jelenti, h megijedni, abbahagyni vmit. Ivritül ebből képezik a sztrájk szót is.
Munka, amit tilos végezni: tevékenység általában, nem feltétlenül, olyan, aminek örülünk, h megszabadulunk tőle. Imitatio Dei.
Dupla mannaszedés a pusztai vándorlás alatt szombaton.
Mire vonatkozik a munkatilalom?
  • Meglepően kevés szerepel konkrétan a Bibliában! Explicite csak a tűzgyújtás jelenik meg, amúgy csak azt írja a Tóra, h „tartsdd meg a szombatot” és h „ne szegd meg”. A hagyomány szabja meg, h mi mindent nem csinálnak az ortodoxok szombaton.
  • Ősmunkák: 39 van: avot melakha: a pusztai Szentély felállításához végzett munkák. Indok: a Tórában egymás után jön a Szentély felépítése és a szombati munkatilalomról szóló rész. -> 11 a kenyér elkészítésével kapcsolatos munka (szántás-vetés, aratás), 13 a szövetek készítésével kapcsolatos (tépés, mosás), 9 írással kapcsolatos (vadászat is idetartozik a pergamen miatt), 2 építéssel (építés és bontás), 2 tűzzel (gyújtás és oltás), +kalapálás és megán területről közterületre kivinni vmit v fordítva
  • Származtatott munkák: toledot: az ősmunkákból levezethetők, azokhoz hasonlítanak jellegben v célban. PL. a hajvágás és a borotválkozás jellegében hasonlít a gyapjúnyírásra, bár célban nem. Az öntözés viszont céljában hasonlít a vetéshez. Kalapáláshoz mindenféle olyasmi hasonlít, amivel feltesszük a pontot is i-re, pl. a zoknik összepárosítása is!
  • Szombat szentségével össze nem férő tevékenységek
  • Az üzletelés szombati tilalma prófétai eredetű.
Szombathoz kapcsolódó fogalmak:
  • Mukca/mükce: az ős- és származtató munkákhoz kapcsolódó eszközök: eke, kés, borotva, stb. El kell rakni szem elől.
  • Éruv: összefüggő, bármilyen anyaggal körülkerített közterület darabka, amin belül cipekedhetnek. Mükcét az éruvon belül sem szabad cipelni!
  • Pikuach nefes: az élet védelme
  • Sabesz goj: nem szokás fizetni neki, inkább étellel viszonozzák

Nincsenek megjegyzések: