2010. november 1., hétfő

Rosenzweig: A Biblia világtörténelmi jelentősége (Nem hang és füst)

1929 áprilisában írta, az Encyclopedia Judaica „Biblia” címszavának. (Ott a Biblia és a világkultúra címmel jelent meg.)


Ahhoz, h tartalma alapján alkalmazzunk superlativusokat egy könyvre, dogmatikai előítélet kell. A Biblia jelentősége is csak hatásán és sorsán ragadható meg. Egy világird és vele egy népek feletti tudat megalapítása 2 eseményben ragadható meg: 2 nemz ird alapkönyvének első lefordítása egy új nyelvre: az Odüsszeiá-é Rómában egy gör hadifogoly által és ezzel kb. egy időben az alexandriai Tanach fordítás.
Különbséget kell tenni a zsidó Biblia közvetlen hatásai és az Újszövetséggel való összekapcsolásának hatásai között. Az előbbiek világtörténetileg sporadikusak, az utóbbiak alkotják a világtörténelmi összefüggés cementjét.
Ha Egyház és Zsinagóga nem szegélyezné is többé az emberiség útjának kapuját, a Biblia mégis továbbra is nyitva állna, h az űtját járó emberiség kikérdezze  az út felől, és „mindent megtaláljon benne.” [fontos! A borítón a strasbourgi székesegyház eredeti D-i kapujának két alakját ábrázoló rézmetszet látható: Ecclesia kehellyel a kezében és pálcával és Synagoga bekötött szemmel és törött pálcával.]

Nincsenek megjegyzések: