2010. november 18., csütörtök

Zolnay L. : Kincses Magyarország (303-323. o.)

Középkori konyhák és asztalok

303-307. o.
Eszem-iszom országnak tartották Mo-t külföldön. Nálunk időnként a szegények sem éheztek (viszont néha a király is koplalt).
Szmarha, szerémi bor, sok halféle-> export is. Európa éléskamrája.
Királyi palotában: szmarha, sertés, juh, kecskehús, lúd, kacsa, pulyka, páva.
A 14. sz-tól egyre népszerűbb a lakomákon a szárnyas.
A pulykát már az Anjou udvar embere is fogyasztotta.
Vadak közül: szarvas, őz, vaddisznó, nyúl.
Halak: csuka, harcsa, ponty, viza.
Vadmadarak: tőkésrécék, fogoly, fajd.
Az éti csiga is csemegeszámba ment itt-ott!
Budai polgárházak szemétgödrei alapján ettek osztrigát és kagylót is!
Rák is.

Jobbágyok konyhái

Edények főleg cserépből, konyhaeszközök fából.
A parasztok naponta 3x ettek. Kenyerükben több volt a rozs, mint a búza. Zabkása, szalonna népeledel. A gabonaszűke miatt fontos a borsó, lencse, bab, káposzta. Köleskása unos-untalan.

Mindennapi kenyerünk

Bertrandon burgund főúr 1433-ban átutazott Mo-n: az Alföldön kovásztalan kenyeret esznek.
Barna kenyér alapvetően, több benne a rozs, mint a búza.
A 13. sz közepétől a földesuraknak fehér kenyeret és kalácsot (amit tortának hívnak) kell szolgáltatni.
Mindent csak kenyérért tudott megszerezni a jobbágy-> kenyéreladás-> kenyérhiány-> sok húst esznek. Főleg disznót.

Milyen volt régi kenyerünk?

Kovásztalan kenyér, olyan vastag, mint a mai lángos.
A kalácsok fonásformái termékenységi jelképek. A köldökszerű bemélyedések, amiket a pékek a kenyérbe nyomnak, azok is.
A 15. sz-ban terjedt el a fehér kenyér.

Régi sütőink híre-neve

Család- és helynevek tömege.
A pék szó a németből jön.
16. sz. Kürtőskalács, tokmányos (tojásos) kalács, perec, cipó.

Mekkora volt a legnagyobb magyar kenyér?

Az 1663. évi török hadjárat után Apafi Mihály megvendégelte a török sereget Küküllő mellett. Avlija Cselebi leírja, h akkor kenyereket szolgáltak fel, h ökrös szekerek húzták őket a helyszínre. Cselebi csak a rizspiláfot hiányolta a lakomáról. J

Középkori lakomák

A király eszik

A királyi szakácsdinasztiák az Árpád-kortól nemzedékről nemzedékre szolgálták az udvart.
Gyümölcsök, szarvas- csiperke és vargányagomba, hagyma, hús.
Fszeres lében úszó húsételek (szegfűszeg, gyömbér, fahéj, sáfrány, bors, szerecsendió).
Lakomák előtt a király bement e konyhára végigkóstolni a fogásokat.
Engelhardt királyi cukrász és a nápolyi Palamides (Este Hippolit cukrásza) híresek voltak.

Két fejedelmi sarj konyhája és asztala Mohács előestéjén

Hippolit érsek és Jagelló Zsigmond (II. Ulászló öccse, később lengyel király) étrendje. Zsigmond első felesége Szapolyai Borbála, Szapolyai János testvére volt.

Budai „jó éjszakák”

1525. farsangja az udvarban. II. Lajos Lucifernek öltözött. Haláltánc… Szerémi György krónikás szörnyülködött

Egy magyar Gargantua

Korógyi Péter, II. Lajos kamarása. Nagyevéséről volt híres. Mohácsnál halt meg. Élő egeret, macskafarkat és rothadó tehenet is megbírt enni. Mivel a Korógyiak ősei hozzájárultak Gellért megöléséhez, mindig, amikor belépett egy Korógyi Gellért budai templomába, "összerondította" magát.

Egy város gyomra

A városi jogkönyvek megszabták az étkezések idejét is. Ugyanazokat a típusú ételeket ették a polgárok, mint a királyi udvar, csak több főzelékfélét.
Bíróválasztás napján szesztilalom.
Keményen megbüntették a romlott ételt árulókat.
16. sz-tól népszerűek Budán az albán vörösborok.

Piacok, vásárok

Az állatbőröket naponta a mészárszékek elé aggatták, ez jelezte a hús frissességét, h aznap vágták.
Budán: szarvas, őz, medve, vaddisznó, nyúl, mókus, fácán, császármadár, nyírfajd, vadkacs, vízimadár, fogoly, fenyőrigó. Ritkábban liba, csirke.
Egy időben a halárusítás jogát is megszerezték a mészárosok.
Vadhúsáruskofa, gyümölcsöskofa, kilenc csirkéskofa (6 német, 3 magyar): csirke, liba, galamb, kismalac. Alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, zöldbrsó, bab, mogyoró, cikória, dinnye, uborka, tök, zöldmandula, som, szilva, kökény, őszibarack, zölddió.
Őszibarackot és szőlőt csak magisztrátusi engedéllyel lehet forgalmazni, Buda a bornak tartogatta a szőlőt. Télen ugyanezek a kofák borókát és aszalt gyümölcsöt árultak.
9 kofa a zöldség-és főzelékfélékre specializálódott. Bab, lencse, árpa, kender, mák, zab, ánizskása, köles, cirbolyamag, metélőhagyma, szárazhagyma. A káposztát külön kofák árulták.
Fűszert és posztót csak a nagykereskedők árulhattak. A sáfrány és a bors a legkelendőbb.
A gabonát nem súlyra, hanem térfogatra mérték.
Van heti és országos vásár. Heti vásár szerdán (németek, Mátyás templomnál) és pénteken (magyarok, Mária Magdolna templomnál). A Szombat kapunál mindennap volt vásár, de csak gyümölcsöt árultak.

A legrégebbi magyar húsvéti étlap

1547ben Nádasdy Tamás nádor húsvéti étlepja.
Borjú zúzával, paraj, vadhús.
Tehénhús, kappan, tejfeles galamb.

Hogyan böjtöl egy magyar úr?

1603-ból Thurzó Szaniszló étrendje (Galgócz kapitánya). 19 fogás kenyérrel, cipó, zsemle, kalács, bor, sör.

Ötszáz éves evőeszközünk: a villa

1480-as években. A budai udvarban haszn. Először.

Borokról, serekről

Fűszeres étrend és szennyezett ivóvíz-> sok borivás.

Borivás vagy szerelem

II. Géza: a bor erősíti a testet, a sok asszoyn meg gyengíti, tehát nincsen bölcsesség a muzulmán vallásban.
A pálinka szó csak a 17. sz-ra megy vissza, addig égett bornak hívták. A vermut középkori őse az üröm.
Cervitia: sörital latinul.
11. sz-ból ismerjük a sörfőzés iparát.

A király iszik

Pozsony borait már az Árpád-korban exportálták.
1347 Buda italmérési joga, I. Lajos adománya. A város minden szőlőbirtokosa a házánál mérhet bort. Pünkösdig Budán nem lehet import bort mérni.
Bertrandon de la Brocquiére dícsérte a magyar borokat. Erősek.
Mivel Budán minden ház kocsmaként működött, nem volt kocsma.
Koccintásnál fenékig kellett üríteni a borospoharat.
Buda környékén fehér bor a 15. sz-ig, a vöröset lenézik.

Kávé, dohány, áfium

A kávé és a kínai kávésfindzsa már 1541 előtt bejött.
„fekete víz” „fekete leves”
Kávézás közben áfiumszívás és sakkozás a budai török aranyifjak szórakozása.
Citrom és narancs levéből szörbet.
15. sz-i rétegben Budán török cseréppipák százait találták!
Mákony: dohánnyai kevert ópium, amit pipában szívnak.


Nincsenek megjegyzések: