2010. november 16., kedd

Zsidó vallás és kultúra 9. nov. 16.

Nem lehet dolgokat húzogatni szombaton, mert a szántás származtatott munkája (jellegi hasonlóságánál fogva).
A bar/bat micva köteles kor alatti gyerekek nem micvakötelesek (húzogathatnak dömpert a homokozóban szombaton is), de nem lehet őket sábesz gojnak használni, mert a micvatartásra kell nevelni. Zsidót egyébként sem lehet sábesz gojnak kezelni, akkor sem, ha ő nem tartja a szombatot.
Szombatöv: amire fel lehet akasztani a kulcsokat egyenként és így lehet őket hordozni közterületen is, mert az öv a viselet része, így nem számít cipekedésnek a ráaggatott kulcs vivése.
Bizonyos hangszereken lehet játszani szombaton (a 19. sz. végétől kényes kérdés, mert orgona került a neológ zsinagógákba), az egyszerűbbek élveznek előnyt, mert nem romlanak el pont szombaton valószínűleg, tehát a dobolást senki sem tiltja, az orgonát viszont az ortodoxok nagyon is, mert bonyolult-> könnyen elromlik és szombaton nem lehet megjavítani.
Leil sabbat: péntek este.
Samor (őrizd meg) és zakhor (és emlékezz rá) a két gyertya neve a szombati asztalon. A samor a negatív parancsokat, a zakhor a pozitívokat jelképezi.
A nő számára a gyertyagyújtás pillanatában bejön a szombat, ami 18 (v kevesebb) perccel a szombat bejövetele előtt történik meg. Az anya általában otthon marad és kipiheni a szombat előkészítésének fáradalmait, a férfiak és a fiúk viszont elmennek a zsinagógába Kabalat Sabbatra, aminek a végén Lekha dodi, aztán gyerekek megáldása otthon (apa),  Salom alekhem, Eset hajíl (~”derék asszony”, a házigazda énekli szólóban, Prov 31), kiddus (már a zsinagógában is elmondhatják), vacsora.
Piút=vallásos költemény.
A középkorban a szegény utazó zsidók aludhattak zsinagógákban, miattuk alakult ki a zsinagógában mondott kiddus szokása.
A szombati vacsora: két barchesz (jiddis szó, csak a szombati kalácsot jelenti, szó szerint: amin áldás lesz), teljes kell (nem elvágott darab), h legyen és 2 darab. A kenyeret is megáldják. Utána gefillte fisch az előétel
Halat bármilyen formában szokás enni szombaton.
Eiezwiebel: lengyel tojás. Hagyma mindenképpen van benne, mert a mannának mindenféle íze volt, kivéve hagyma. Inkább szombat reggel kerül az asztalra, mint péntek este.  

Nincsenek megjegyzések: