2010. november 17., szerda

Történeti segédtudományok 9 nov. 17.

Az oklevél spontán forrásnak számít. Mivel jogbiztosíték volt, hamisították. A hamis oklevél is információt hordoz, arról a korról, amelyikben írták. Egy valódi oklevél is tartalmazhat hamis infókat!
A 17. sz.-tól vizsgálják az okleveleket. A forráskritika módszertana az okleveleken alakult ki. Külső és belső ismertetőjegyek fogalma. A külső ismertetőjegyeket csak az eredetin v egy nagyon jó fénymásolaton/fényképen lehet vizsgálni.

Az oklevelek külső jegyei

A 8. sz-tól terjedt el az íróhártyára írt oklevél.
Mo-on 1310-ben kezdődött a papír kora.
A nagy pergamen darabok kis fecnijeit felhasználták kisebb iratoknak.
Az egyetemi diplomák még a 20. sz. elején is pergamenből készültek.
Bevett oklevél alak: a hosszabb oldalra párhuzamosan írnak. Ha a függőlegesre párhuzamosan, akkor charta transversa.
A szöveghez igazodott az oklevél mérete. Ha kellett, több hártyát összevarrtak. Nehéz volt előre megsaccolni a szöveg hosszát.
Transfixum: két hártyának van 1 pecsétje.
Scriptura longior: hosszabbított írás, litterae elongatae-ból áll.-> az első sort így írják, h díszesebb legyen.
Az oklevél is litterae!
Ha átírnak egy oklevelet, belefoglalják az egyik oklevél szövegét a másikba, gyakran a pecsétet is átírják. A pecsét körirata maiuscula.
Grafikus szimbólumok. Pl. XP Krisztus monogram. Eberhard Chriszmon: C. Egy másik: középen négy mezőbe vágott kör: bal felső sarokban Sanctus Paulua, jobb felső sarokban Sanctus Petrus, bal alsó sarok a pápa neve és jobb alsóban a sorszáma. A külső körben körirat: a pápa jelmondata.
Állat- és növényfigurákkal díszítés esetleges, Mo-n nem volt divat.
Csergubacsból főzött fekete tintával írták az okleveleket ált., de a bizánci diplomatika szerette a színeket. Vasgáliccal rögzítették a festéket.
Kancelláriai jegyzetek: 15. sz-tól terjd el. Pl. megjegyezheti, h a király elrendeléséből állítják ki az oklevelet. „Commissio propria domini regis”-> erre a feliratra nyomják a pecsétet. Ha kétség merül fel az oklevél hitelességével kapcsolatban, leveszik a pecsétet és előkerül a commissio-s felirat.
Egy környék scriptoriumaiban hasonló írást használtak.

Az oklevelek típusai

  • privilegium: örökérvényű-> kalligrafikus, függő pecséttel van megerősítve, ha ünnepélyes privilégium, akkor arany v ezüstpecsét (utóbbi Bizáncban), viaszpecsét: királyi oklevélnél kétoldalú. A bulla fém függőpecsét. A pápai bulla ólompecsét.
  • Litterae clausae: zárt oklevél, csak a címzett tudja elolvasni (feltöri a pecsétet, ezáltal hitelteleníti, tehát 1x elsüthető dolog). Ha tovább kellett küldeni, akkor újra lepecsételték.
  • Patens: nyílt oklevél, pergamenre írják, nem örökérvényű, az oklevél aljára rányomott pecsét, ami nem zárja le az oklevelet, mindenki számára nyitott.
Servus servorum Dei: a pápák hivatalos meghatározása, a szerénységet jelzendő használtak ólompecsétet. Nagy Szt. Gergelytől kezdve elterjedt alázatossági formula.

Az oklevelek belső ismertetőjegyei

Ennek a tanulmányozásához csak a szöveg kell.
Protocollum=bevezetés
  • Invocatio: in nomini Dei, verbalis (szöveges) v simbolica (szimbolikus, pl. Krisztus monogram). Az ezredforduló táján volt divat az invocatio, utána szinte egyáltalán nem fordul elő.
  • Inscriptio: Zárt oklevélnél, ha a címzett előkelőbb a feladónál, akkor ez a rész beékelődik az intitulatio elé. Itt leszögezi a feladó, h a címzett mennyivel előkelőbb nála.
  • Intitulatio: az oklevéladó megnevezése. Pluralis maiestatorum=királyi többes. Dei gratia=Isten kegyelméből (…Mo. királya stb.) alázatossági formula/formula humilitatis. Utána jön a címei felsorolása: rex Hungariae, stb.
  • Salutatio: pl. „az Úr kegyelmének kirajzását kérve”, „üdvöt mindenkinek az Üdvözítőjében”.
Contextus/textus=tárgyalás
  • Arenga: filozofikus bevezetés, lehet olyan is, aminek semmi köze az oklevél témájához, v olyan, ami lazán: pl. mivel minden könnyen feledésbe merül, szükségesnek tartja a király leírni, h…
  • Promulgatio/notificatio: közhírré tétel. „mindenkinek a tudomására hozzuk, h…
  • Narratio: sztorizás, pl. minek a hatására határozta el az illető, h adományt ad egy bizonyos templomnak, vagy annyira vitézül harcoltam, h birtokadományt kérek érte…
  • Dispositio: elrendel v megállapít vmit. PL. megállapíthatja, h egy gyerek még kiskorú, ezért nem lehet perbe hívni. El a leglényegesebb része az oklevélnek.
  • Sanctio: ami jár annak, aki megszegi az oklevél dispositioját…PL. „osztozzék Júdás sorsában”, de vannak ennél temporálisabbak. Optimista sanctio: üdvözülni fog, aki betartja
  • Corroboratio (megerősítés): jelzi, h milyen pecséttel erősítik meg az oklevelet.
Eschatocollum=befejezés.
  • Testes=tanúk: előbb az egyháziak, aztán a világiak felsorolva.
  • Subscriptopnes: a főméltóságok aláírása. A főméltóságsoron könnyen lebukhat a hamisító, ha kiderül, h akkor épp nem is azok viselték azokat a méltóságokat, akiket odahamisított.
  • Datatio=datálás. A király uralkodásának hányadik évétől.
  • Datum per manus: kinek a keze által kelt az oklevél
  • Actum: mikor történt a cselekmény, amiről szól az oklevél,
  • Apprecatio: az oklevél bereksztése. Pl. feliciter, v ámen.

Akit az intitulatio meghatároz, azt auktornak is hívjuk. Akinek küldi, az a destinarius.
Thuróczy oklevelek narrációi alapján írta a Krónikáját.
A 15. sz.-tól már aláírják az okleveleket (subscriptio).
A dispositionál lehet beszélni particulae-ról is (felsorolások).
Mo-n fennmaradt két görög nyelvű oklevél is. 

Nincsenek megjegyzések: