2010. november 23., kedd

Zsidó vallás és kultúra 10. nov. 23.

Szombat reggel

Shaharit: Reggeli ima a zsinagógában (első sorban férfiak és hajadonok, de több anya megy el, mint péntek este), halachikusan sokkal lényegesebb a Kabalat Shabbatnál, idetartozik a heti szakasz olvasása.
A Tóra tekercsben nincs központozás és magánhangzó pontozás sem. Hagyományos kalligráfiai tagolás, nem tartalmi.
A Tóra tekercs:
  • Tóratakaró (standard díszítés: korona, 2 kőtábla, benne az alefbét első 10 betűje jelzi a 10 parancsolatot, gyertyatartók, adományozó neve, elkészülés éve)
  • Maga a tekercs meg nem született borjú bőréből készül! Ezt bizonyos irányzatok ellenzik. Ma már számítógéppel is át lehet nézetni, h nem mosódtak-e el a betűk.
  • A Tóra tekercs sosem válik tisztátalanná, még ha szeretkeznek rajta, akkor sem (Szentély pusztulása történet, római császár 2 prostival). Nem rituális tilalom, h ne érjünk hozzá, csak nem szokás hozzáérni, h ne sérüljön a szöveg.
  • Yad: Tóramutató
  • Keter torá= Tórakorona
A keresztény hagyomány szerint az első 3 parancsolat szabályozza az Isten-ember kapcsolatot és a maradék 7 az ember-ember kapcsolatot, ez a tagolás ábrázolásokon is látszik. A zsidó hagyomány 5-5 felállásban tagolja.
A héber írásban a betű utáni pont jelzi, h számnak kell olvasni és nem betűnek.
A Tóra olvasás dallama időről-időre és helyről-helyre is változik.
Haftara: könyvből olvassák, pontozott szöveg. A hagyomány által az adott heti szakaszhoz társított szövegek. Asszociatív kapcsolat. A 19. sz-ig nagyon rugalmas volt, volt olyan közösség, ahol minden közösségben az épp felhívott Tóra olvasó dönthette el, h milyen haftarát rendel az adott heti szakaszhoz, Itáliában főleg. Etiópiában még a 20. sz. elején sem volt rögzítve a kapcsolat. Európában a nyomtatás rögzítette valamelyest, mert ha már kinyomtatunk egy Tórát haftarákkal, az egyben kanonizál is automatikusan.
A saharit kb. 3 órás szertartás, de ki-be lehet járkálni közben. Utána ebéd.
Írni azért nem szabad, mert jellegében a szántással analóg.

Szombati ebéd

  • 2 kalács
  • Bor
  • Utána menuhá ve-szimhá (~siesta és vigadozás, pl. kártya, kockázás). Szombat órával időzítetten bekapcsolva lehet TV-t nézni a többség szerint, de a haszidok szerint nem fér össze a szombat szentségével a TV nézés, ezért el is dugják egy szekrénybe.



Nincsenek megjegyzések: