2009. április 20., hétfő

Európán kívüli világ 1400 körül 2. (febr. 17.)

Pabeschitz Virág Orsolya
Európán kívüli világ 1400 körül
2009-02-17

Oszmán birodalom

Nevét egy török fejedelemről, szultánról kapta, I. Oszmánról (1326ig uralkodott) és ezzel különböztetik meg ezeket a törököket más szervezetben élő törököktől. Ugyanazon hitű, nyelvű csoportok egymással is harcban álltak, ebből sok kérdés fakad. Az európaiak reménye ezen csoportok összeugratása volt.

Orkhan/Orhan szultán (1279-1359)

I. Oszmán utódja, folytatta a nyugati harcokat és 1329-38-ig Kis- Ázsia nyugati részét meghódította. Feltételezik, hogy ő szervezte meg az első janicsár alakulatokat. Uralma vége felé Kis- Ázsiából Európát is támadta 54-59 között és a Bizánci birodalomtól elragadta Trákiát. Megkezdődött a törökök betelepülése.

Ordo Portae
Nyugatról nézve írták le a török szultán különböző seregtesteit. Első helyen a szultán körüli testőröket említették, egy elit gárdát, melynek harcosai szpáhi-ként vannak leírva. Kimutatható, hogy ez a török szó a perzsáktól származott.

Fegyverek
Régészeti kutatásokból, pl.: csúcsos sisakok (arabokra, törökökre jellemző).

Udvari történetírás
Dicsőítő céllal írtak le eseményeket, melyek az egyes szultánok nevéhez kapcsolódtak. Oszmán és Orhán szerepelnek, mint hitharcosok. Eldicsekedtek az udvari történetírók.

A szultánok muzulmán területekre is támadtak, melyeken bej rangú, törzsi rangú vezetők voltak, és ezen területekre is terjeszkedtek a szultánok. Orkhan, a Karaszi vezette bejli egy részét elfoglalta, a bej csak a nyugati részeket tarthatta meg. Ellenséges kapcsolat volt a törökök és Irán között, mely akkor az ilkán (mongol eredetű) hódítók alatt állt. Szultáni központ is változott, 1350-ben perzsa területen Tebrisz városban tartotta udvarát és oda gyűjtötte be az adókat a szultán.

Más vallások ellen terjeszkedik a szultán, ezért hitharcos, ezt nevezzük gázinak. 1337. évi feliraton Orkhan önmagát határozta meg: a szultán, a gázik szultánjának fia, gázi, a gázi fia, a végvidékek ura, a világ hőse.
Szuverenitást mutatja, hogy a török szultán külön pénzt veretett, ez Orkhán alatt is így volt.

Egy állam rendszeréhez a pénz mellett a hiteles írásbeliség is kapcsolódik és ennek megfelelően minden állam kialakítja azt a formát, ahogy a szultánok, királyok iratait hitelesítették. Szultáni tugra (rajzolat, minden szultánnál más és más), voltak az udvari paleográfusok (szépen írók), szultáni irattár. Bármilyen nagy céljaik voltak, mégis s pénzverésen érződött, hogy még egy a fejlődésnek nem csúcsán álló hatalomról van szó. Orkhan apró ezüstpénzei nem voltak szabályos köralakúak, sőt vannak ovális pénzei is, ez a pénz az akcse. Evvel a legalsó népréteg is rendelkezett, kis értékű vásárlásnál és adófizetésnél használták.

Házasság is meghatározó a rangnál
1349-ben Orhan egy bizánci hercegnővel kötött házasságot. Egy muzulmán többnejűségben él, de az feltűnő, ha egy hitharcos hitetlennel házasodik. De más szempontból hasznos volt neki. Legelőkelőbb leányt kapott feleségül, és ez a többi törökök felett is az elsőbbségét mutatatta. Európai oldalról talán azt hihették, hogy leszerelik Orkhán-t. Valójában a nyugati terjeszkedés nem állt meg. 1326-ben Brussa/Bursa 1330 Iznik tűnik fel, mint központ, mindegyik Kisázsia ény-i részén és ez mind a keleti terjeszkedéssel függ össze. Angara meghódítása 1356-ban következett be.
Először Trákiában hódítottak, majd Bulgária területére csaptak át, és ezekről kiderült, hogy nem csak portyák, hanem bázisok megszerzése, ahonnan azután fontos stratégiai pontokat szerezhettek meg. 1354-ben Gallipoli meghódítása, melyben a vezető szerep Szulejmán hercegé volt.

Támadások, terjeszkedések csak azt az országot érintették, amelyből területeket ragadtak el?
Ezeknél az országoknál is jobban érintettek azok az országok, melyek távolsági kereskedelme a Balkánra és Kis- Ázsiára terjedt ki. Ilyen ország volt a Velencei Köztársaság.
1343 adatok: Velenceiek panaszait jegyzik fel: Konstantinápolyi Baiulus vizsgálta ki a panaszokat, hogy hol és milyen károk érték a velenceieket. Ebből kiderül, hogy a Fekete tengerre be tudtak hajózni, a másik irány pedig Szerbián keresztül vezetett. Bölcs politikát folytatott a bolgár cár, a velenceieknek vámot kellett fizetniük. 1352-ben János Sándor bolgárcár már kiváltságokat ad velenceieknek, melyben biztonságot ígért kereskedőinek az egész országban, ha a szállított áruk 3%-t megfizetik vámként.
Bulgáriában 1352 októberében említik az első velencei konzult Várnában Marco Leonardot és ebben az évben Marino Falier levelet vitt a dózsétól a cárhoz. Ekkoriban számos helységről is említés van, ahol átutaznak velencei és egyéb kereskedők. A legkülönbözőbb helyesírásokkal említenek helyeket. Bulgária: Crepos Caliakra (Caliakra erőd), máskor, mint városok szerepelnek. Caliakra erőd egy szirten helyezkedik el és a földnyelv szűkületén és közepén három falvonulat is épült (kapukkal és tornyokkal). A romok között lovas domborműveket is találtak.

Keresztes hadjáratok felelevenítése
Savoyai Amideo 1366-68-ban felfegyverzett flottával jelent meg a fekete tengeren és tudatosan a kikötőket szállta meg, valamint Várna felé haladt előre. Ennek az expedíciónak egy Antonio Barbeni volt tagja, aki feljegyzéseket írt, helyeket, távolságokat, kereskedési lehetőségeket, lerakatokat jegyezte fel. Itt szerepel Messembria/Neszebar.
1336szintén: Zöld gróf: fel vannak sorolva az elfoglalt Bolgár helyek, melyeket a Bizánc fennhatósága alá engedtek. Tehát ekkor még be tudtak menni a fekete tengerre az európaiak.

Genova
Grimaldiak kereskedő családja, ma Monaco uralkodói. Callatreai kapitány szerepelt az egyik családtagként. Genovaiak állandó telepekkel rendelkeztek Bizánc környékén, ezt oklevelekből lehet tudni.
Két magyarnak is kiállítottak oklevelet, budai és egy lőcsei polgárnak.
Nem volt összehangolva a genovaiak problémamegközelítései, callatreai kapitány elvette a javaikat a magyaroknak és azok pert indítottak Zsigmond királynál, hogy kárpótolják őket. Így tudjuk, hogy egy frank 646 Ft-ját lefoglalták, hogy kártalanítsanak.

Okmányokban szereplő helységek: Anhiano (Pomorje), Mesembria (Mesebar), Várna, Kilia, Likostoo, Maorokasztro.

Kilia
1350-60as években az első genovai dokumentumok és egy genovai közjegyző működött itt, Antonio di Ponzo, ennek további fontossága, hogy a tatárokon (Fekete-tg é partján) keresztül jutottak el az áruk az olaszokhoz.

Különböző kereskedők a tatár kán joghatósága alá tartoznak-e, vagy ott is élveznek autonómiát a genovaiak. Szerencsésebb esetben az is megtudható, hogy mit vásároltak, velenceiek és genovaiak itt, 1355, 1361ből vannak adatok búzavásárlásra vannak adatok.

Dobrovica
Genovai kolóniákat zavarhatta a területe. Ekkor a legfontosabb település Kaffa, ahol genovai képviselők voltak és ahonnan jegyezhették, küldhették el a panaszokat Dobrovica cselekedetei miatt.

1373, 1375
Kereskedő gályákat, genovai katonai gályákat is kértek Dobrovica ellen védelemre.

Gazdaságilag a két kereskedő nép egymással is versenyzett, de külső érdekeik egybeestek. Egyes esetekben még nagyobb uralmat akartak az olaszok gyakorolni. 1373 szept. 18-án Likostonó fölött egy gubernátor szerepel, vagyis annektálták a területet, ennek az élén Luciano de Negri gubernátor insulae volt, kinek feladata a mondott sziget őrizete.
Egy későbbi okmányból az derül ki, hogy a konzul úr udvarában állítottak ki okmányt. Az okmányban szerepelő a gálya írnoka. Velence és Genova eltérő politikát folytat, és így a genovaiakkal szemben álló Dobrovica herceg egy okmányban a velenceiek egyetértését élvezi, amikor hátbatámadta a genovaiakat (1384).

Egyházi jellegű forrás
Giovanni de Galonni Fontibus érsek ír a genovaiak által birtokolt Likostonoról ahol a Duna a Fekete-tg-be ömlik. Zsigmond királyunk egy nagy katonai expedíciót indított, ami a Nikápolyi csatavesztéssel végződött és ekkor nem menekült el hazafelé, hanem egy bárkával eljutott Likostonoba, majd a fekete tengerre. Valachok (románok) is megjelennek a leírásban.

Kereskedelmi kézikönyv: kereskedelem gyakorlata
Maolo Castro mint gabonakereskedelmi hely szerepel, mint bevett szokás.

Szent György Bank: befolyást szerzett a konzulok, kapitányok mögött a területekre. Fontos jel: genovai konzul némelykor a bank képviselője is volt. Teljes társadalomról képet ad, hogy milyen nyelven beszéltek, akik partnerek voltak (görögök, valachok örmények is szerepelnek az okmányokban). Megkülönbeztetik a települések polgárait és lakóit.

Rabszolgaeladási okmányok: olasz távolsági kereskedők keletről nyugatra rabszolgákat vittek, akik tkp. hadifoglyok voltak. Tatár, orosz, gót rabszolgák is szerepelnek.

Nem egyedi eset a két magyar kalandja, hanem számos eset lehetett, amikor nem készültek jegyzőkönyvek és ezeknek a tárgyai a keleti áruk vagy tengeren túli vidékről jött áruk. Ezek az áruk, magyar, román és lengyel területekre is eljutottak.
Román fejdelem: Öreg Mirchea, aki kiváltságot adott kereskedőknek, hogy árukat vigyenek át a területükön. Bors, Sáfrány, Gyömbér, Szegfűszeg, Édes görög bor Malváziából, étolaj, oliva, citromok, textíliák, festett textíliák, kerámiák, ezüst tárgyak, díszek.
Budai városi jog: Luxemburgi Zsigmond idejéről maradt fenn, 412. paragrafusban: azok az áruk, melyeket az apácák mérlegén kell lemérni (minden távolsági kereskedő is vitt magával mérleget, de ezek hitelességét sokszor kétségbe vonták): bors, sáfrány, gyömbér, muszkat, virág, cukor és más fűszerek.
423. paragrafusban még egyszer szerepelnek honi és más országok kereskedők, akik menjenek Budára árulni. Itt megint megjelenik a zöld gyömbér és a füge, olasz bor és damaszt (textíl).

Állandó bázisuk volt a németeknek Velencében, mely egy épület, raktár volt, ahol különböző németek állandó irodát béreltek és így tudjuk, hogy egy bizonyos Jörg Mendel és testvére állandó irodával rendelkeztek, melynek a felét 1442-ben bérelt tőlük egy Konrad.
A legtávolabbi helyek ahonnan áruk érkeztek 1446-ban Bejrút(Libanon) és Alexandria, ahonnan fűszereket jutottak el Velencébe. Bors, szegfűszeg, gyömbér, gyógyszerek, festőanyagok, indiai selyem.

Ciprus, Kréta, Khiosz szigete szerepelnek a politikai erőviszonyokban, kereskedelemben, kereskedelmi utak biztosításában.

Lengyelországba jutó áruk: Krakkó, innen is vannak dokumentumok.

Azovi tenger: fő helye Tara volt. Fontos velencei kereskedelmi telep volt, Konstantinápoly, Trapezunt.

Ebbe a távoli kereskedelembe is bejutottak németek, eljutottak a fekete tengeren át az azovi tengerbe, Ulman Strongeld nyomult előre.
Bármilyen kockázatos is volt ez, a legelőkelőbb családokból is akadtak, akik elvállalták ezt a helyzetet. Elmorao Valaresso 1421, Vittor Dolfin 1421-27 között tanában.
Itt is szerepel gabona, sózott hal, de onnan is olcsóbb volt Velencéig vinni árukat, mint nyugatról megvásárolni. Velencei iratok jelölik, hogy dukátokban volt a pénzforgalom. Ha ezek a gályák átjutottak a tengerszorosokon, akkor Kallipoliba jutottak el. Ezért volt fontos a törököknek ez a hely.

További kutatási téma: más olasz városok is? Milánóban és Vicenzában is árulták az árukat. Említhetőmég Saloniki, Marmora szigete, Panados városa és Konstantinápoly. Ezekből megállapítható, hogy a fekete tenger északi partját gótia-ként emlegetik az olaszok. Rodosz, Khiosz szintén szerepel az ügyletekben, valamint a török császár fővárosa.

1380: Elias bej, mint partner jelenik meg és Tohtameze tatár kán, genovaiakkal álltak kapcsolatban. Feljegyzések vannak a 15. század közepéről: kenyér mennyibe kerül? Asper pénznemben adják meg.

1447-es év genovai dózséja újraszabályozta, hogy semmi ügyletet nem szabad kötni, kivéve a genovai kommune írnokai előtt vagy a tengerparti városokban vagy a tengereken túl genovai írnokot választva. 15. század közepén az áruk összetétele eltolódott. Rabszolgaeladás, Velencében, származási hely Kaffa és Alexandiória és Kairó szerepelnek.. Ilyenek jutnak el Lengyelorszégba.
Úti állomás németország felé lenygelország.

Környék eltatárosodott, a városokba is betelepültek és a lakosság nagy hányada tatár lett. Ennek az elismerése, hogy 1449-ben a genovaiak is elismerik, hogy ha Kaffa külvárosába betelepülnek, akkor azok már városlakók. Nem kaphatnak azonban ilyen jogot a szaracénok. 1449es szabályozás szerint olasz mellet görög örmény okmányokat is el kell fogadni.

Államközi síkon nehéz a kapcsolattartás genovával, ezért a szent györgy bank revizorai feladati az elszámolások felügyelése. Feljebb lépett a bank.

Franciák is kapcsolatot létesített a genvovaiakkal, a franciák is már ekkor panaszkodtak a nehéz sors miatt Peraban és ezért franciák is felszerelt hajókkal, Busziko marshallal, 1200 fegyveressel ment a Boszporuszhoz.

Nincsenek megjegyzések: