2009. április 20., hétfő

Középkori Európa I. /10. (ápr. 20.)

Északi integráció
Eufémia svéd hgnő fia trónkövetelő-> Margit dán királynő bebörtönzi, 1395ben lemondás fejében elengedi. Matrilineáris jog. Németek is támasztottak igényt az északi trónokra, ha rokonságban voltak valahogy a dinasztiával.
Német és skandináv területek sokszor egyesültek átmenetileg, anyai ágon.
Margit dán királynő
IV. Valdemar lánya. Összeházasodott VI. Håkon norvég királlyal, gyerekházasság-> politikai egyesítés a cél. 80ban már Norvégia királynője is, később svéd királynő is. 1397 Kalmári Unió (1520ig): a három skandináv királyság első egyesülése. Svédország révén Finnország, Norvégia révén Izland is hozzátartozott. Kalmar svéd város.
A Hansa tudta, h a tartós skandináv egység a kiszorításukhoz vezetne. A lappok keresztény hitre térítésében is közreműködött. Latin levelet írt nekik, h térjenek meg az igaz hitre. =) De papokat is küldött.
Olaf, Håkon fia norvég király
Margit fia, Margit uralkodott helyette gyámként. 75től uralkodik elvileg.
Pomerániai Erik (1382 szül)
Margit utóda, Margit választatta királlyá: hármas királyság fölötti királyi hat megerősítéséért harcolt német fejedelmekkel és Hansa városokkal is és Angliában keresett szövetségest. De Svédo. Annyira függött a Hansától, h nem működött Erik politikája.
Apja pomerániai hg, nagyanyja a dániai Margit nővére volt-> távoli rokonság révén lett dán király.
Svédországban is veretett pénzt.
Városfejlődés: királyi városalapítások, megerősítette a fontos folyóparti városok privilégiumait. Előírás: kőből építsék a házakat, h elkerüljék a tűzvészeket.
Koppenhágából egyik fővárosát kreálta, addig csak kereskedőtelep volt, Erik hangsúlyozza, h királyi város. De be is avatkozott a városi mozgalmakba, 1422 Koppenhága.
1423-25 zarándoklat a Szentföldön. Ez is azt hangsúlyozza, h milyen hatalmas birodalom uralkodója, mert csak a császárok szoktak zarándokolni!
Kapcsolat Zsigmonddal, útközben megállt Mo-n. Zsigmond felszólította, h Erik ne viszálykodjon Holsteinnel. Meghívta Budára tárgyalni. Lübeck városát is meghívta a budai gyűlésre az északi viszályok felszámolása érdekében tanácsnokokat kért.
1424. február 18. Zsigmond oklevele: ha nem lehet jelen a tárgyaláson, akkor Czillei Henrik képviselje. Ekkor tényleg járt Budán Erik.
Amíg nem hatalmasodott el a cseh ügy és a török kérdés kiújulása, addig az északi kérdésre koncentrált Zsigmond a legjobban, pl. Pomerániai Eriket is bevette a Sárkányrendbe.
Hajóépítés, hork és kokk típusok a jellemzők. 42 tagú hajóraj.
Németek fokozatos betelepülése Dániába, tisztségeket kaptak-> dánok elégedetlenségére, de főleg Svédországban. Oslo környékén is elégedetlenség. -> mindenhol felkelések, különböző időpontokban.
Engelbrekt Engelbrektsson a svéd vezető a bányavidékeken, Amurd Sigurdsson norvég vezető. A svéd történetírás népi jellegű felkelésnek tartja, bár bányatulajdonos vezette, nagy részük szabad paraszt volt.
1436 királyi tanács felszólítja Eriket, h a hatalma érzékeltetését csökkentse. Erik nem engedett, unokaöccsét hívták meg a trónra, Bajorországi Kristófot.
1437 svéd felkelés. 39 dán és svéd trónfosztás, utána norvég is. Erik erre hajórajával elfoglalt egy szigetet, és 39-49 kalózkodott. =) Onnan is kiszorították, ezután Erik visszavonult Pomerániába és ott élt 59ig.

Svédország jelentős bányavidékekkel bír, ezért volt hatalma Engel Brektsonnak. A svédek a vas anyaországának nevezték Svédo-t. Stájerorsz. Bányászatával csak Svédo. Vette fel a versenyt. A svédek egyforma méretű vashasábokat gyártottak, évi 80 ezer tonna export. Kardhosszúságú vas is egységes súlyú. Felkelés esetén volt miből kardot készíteni…A parasztoknak is lehetett bányarészük. Bergknappe: bányarész tulajdonos paraszt, aki maga dolgozik a bányában, de földtulajdona is van és a mezgazd-ban is dolgozik.
Fallum (?) : réztermő vidék Svédo-ban, a Hansa termeli ki és szállítja el.

A svéd függetlenség
1435 rendi gyűlés: nemesség, papság, köznép (!), Engelbrekt Engelbrektsson hívta össze, régenssé is választották. 36ban Engelbrektet meggyilkolták Pomerániai Eriket támogató főnemesek.
Ezzel a gyűléssel úgy tekintik, h Svédo. Kivált a kalmari unióból.
Ritsdag (?)=birodalmi gyűlés: nemesség, papság, polgárok, parasztok (az utóbbi két réteg a bányászokat is jelenti).
Fémben gazdag területek-> hamar elterjednek a tűzfegyverek. Ezért is volt sikeres a felkelés. Rengeteg régészeti lelet bizonyítja.
Kő- és vasgolyók is voltak lövedékek. A kartács a legveszélyesebb (kül anyagok keveréke). Lánccal ellátott golyók forognak repülés közben. Üreges golyó: lőporral töltött- becsapódáskor robban is.
A „nemzeti öntudat” Svédo-ban volt a legnagyobb, ennek a középkorban a saját szentek tisztelete a lényege. Szent Birginta (Brigitta): szinte amint meghalt, szentté avatták, 1391ben. 13 évesen ment férjhez, 8 gyereket szült-> család tisztelete. Férje halála után látomás.
Szent Brinof minta főpap. A konstanzi zsinat megerősítette szentségét.
A nemzeti önállósághoz királyi szentek kellenek.
Szt Gertrúd, Szt Olaf és Szt Péter olajággal freskón. Szt Pál Szt Erik és Szt Brigitta. Alabárdos szt király, jogaras szt király, szt pap.
Estil angol szent, Svédo-ban lett vértanú-> kultusz Svédo-ban.
Szt. Erik és Szt. Henrik.
Szőnyegszövés oltárokra.
A pápaság által elismert egyházszervezet is fontos az önállósághoz! -> Uppsala curiája a 14. sz-ban intézméynesül, templom felszentelése 1435ben, Olad Larsson érsek. Egyetem is ezért lett Uppsalában, Jakob Ulfson uppsalai érsek.
Bajor Kristóf
1401ben örökös királyi rezidenciává teszi Koppenhágát.
Polgármesterek kinevezése és letétele, parasztok elnyomása.
Jütland Éi részén felkelés 1441-43.
Keresztély
Oldenburg német grófi házból származik. Anyja Schleswig-Holstein örökösnője. Jogcíme: V. Henrik király utóda. Holstein grófja. Schleswig és Holstein örökös egyesítése.
Betagozza Svédo-t a birodalomba.
Folyton külföldön volt-> birodalmi kapitány helyettesíti (ezt a címet Engelbrekt is viselte a feleklés során 1435-36ban és Karl Knutsson is 1437-38ban).
Felkelés-> Parasztok gyűlése Stockholmban: királlyá proklamálja Karl Knutssont
Karl Knutsson-> pénzverés Stockholmban, saját hajóraj, az uppsalai érsek nem ismeri el, de Keresztélyt sem.
A dánok leverték, megint dán kriályi helytartók, akik a forma miatt svéd származásúak kellett, h legyenek-> svéd helytartó dinasztiák.
1438 bártfai templom padján Rex Svediae, Rex Norvae és Dánia királya külön-külön címeren szerepel!
1497 János dán király legyőzte a svédeket.

Nincsenek megjegyzések: