2009. április 20., hétfő

Európán kívüli világ 5. (márc. 10.)

Hutvágner Zsuzsanna: Európán kívüli világ 5. óra (2009. márc. 10.)
Török birodalom (folyt.)
Ordo Porté = A szultáni udvar rendje című irat: a dinasztia belső erőviszonyait írja le, a török fegyvernemek fontos forrása: „Emír udvarában háromezer janicsár volt, később ötezerre, majd tízezerre emelték. Jelenleg nyolcezer van, => janicsárok egy helyen szerepelnek, mint fegyvernem.1. rend: ifjú nemesemberek, számuk 600, lovon mennek az emír előtt.2. rend: szimúr dár, szintén lovon az emír előtt.3. rend: 700 zsoldos lovon.4. rend: goribi ditler 400 lovas.csauszok, szolgálattevők a palotában nyolcvanan.”
Két pasa és két defterdár mindig a palotában vannak. A pasa a közigazgatást, a defterdár a pénzügyeket intézi. Az udvarhoz tartozik a solymászok csoportja is.
Katonai díjak: 20-25 aszper/nap. A janicsároknak 3-5 aszper/nap + évi egy hosszú kabát és ing, valamint íjaik után 30 aszper. A janicsárok agája a legelőkelőbb aga. Ha valaki meghal a janicsárok közül, azonnal belép valaki a helyébe. A janicsárok valamennyien keresztények fiai. A rend szerint a palota udvarán, sátorban alszik az emír. A törökök a kelet felé és a nyugat felé csatába menő emírt megkülönböztetik, vagyis Anatóliai és Ruméliai hadseregtestet különböztetnek meg. Ha nyugaton van csata, abban főleg a lovasok vesznek részt. Vereség esetén az összes keleti csapat egyesül, és segít a nyugatiaknak. Az emír mindig magával viszi a fegyvereket, amelyeket egy teve visz. Végveszély esetén az udvar összes népe fegyvert fog. A fejedelem portája erődítve van. A főméltóságok szolgálati birtokot, tímárt kapnak. Egy tímáron tíz fegyverest kell tartania. Az oszmánok ereje kifelé óriási, de befelé gyengék.
1425: Musztafa Dözme (Hamis Musztafa) kivégzése Drinápolyban.
Krisstallóczy Szaracén Miklós: 1396-ban a Nikápolyi csatában részt vett, és 12 évig török fogságban volt. 1423-ban Luxemburgi Zsigmond követként küldi őt Kora Jurukhoz, a szultáni hadak elleni szervezkedés ügyében. Utódai magyarosan a Szerencsén nevet használják.
Kythaia ekkor még önálló állam, de a szultán hamarosan meghódítja. Velence hol kereskedett a törökkel, hol szervezkedett ellene.
- 1423. Velence 20 gályát felszerel, melyeknek feladata Bizánc védelme.
- 1430. Zaffarbei török, aki azt állítja, hogy ő Bajazid szultán fia, Lepantóba megy => vigyázni kell, nehogy Lepantónál beszivárogjanak a törökök.
- 1430-31. Luxemburgi Zsigmond a fehér ürü uralkodójával, Utmánnal próbál szövetkezni a törökök ellen.
- 1431-ben egy szlávos hangzású iratban említik Kara Jürüköt, mint Mezopotámiai császárt.
- 1431. március. A nürnbergi birodalmi gyűlésen Kara Jürük mint fejedelem jelenik meg Luxemburgi Zsigmond előtt.
- Sah Ruh keleti szövetséges-jelölt Zsigmondnál.
- =, Lepantóba megy => vigyázni kell, nehogy Lepantónál beszivárogjanak a törökök.
- 1430-31. Luxemburgi Zsigmond a fehér ürü uralkodójával, Utmánnal próbál szövetkezni a törökök ellen.
- 1431-ben egy szlávos hangzású iratban említik Kara Jürüköt, mint Mezopotámiai császárt.
- 1431. március. A nürnbergi birodalmi gyűlésen Kara Jürük mint fejedelem jelenik meg Luxemburgi Zsigmond előtt.
- Sah Ruh keleti szövetséges-jelölt Zsigmondnál.
- = > II. Murád mindezekről értesülve – nehogy keletről megtámadják – keletre vonta össze csapatait, ezért Európából is kivonta csapatainak nagy részét. A török seregek kivonását Európából Zsigmond gyakorlatilag harc nélkül érte el.
- Zsigmond életében már nem jött létre szövetség, támadás a török ellen.
- I. Ulászló lett Zsigmond utóda. (Magyar-lengyel uralkodó.)
- Európa muzulmán negyedeiben prédikáltak a szultán ellen.
- 1444. évi várnai csata előtt a szultán egy arab tudóstól (arab tudós = fetva) kért tanácsot, hogy jogossá lehet-e tenni a támadást.
- A Balkán nyugati részén albánok élnek, akik közelednek a szultánhoz.
- Hunyadi János csapatai ellen már puskát is használnak a törökök.
- 1414-29. Szultán elleni szervezkedés.
- 1437. Nikolausz von Clues Konstantinápolyban járt, ahol egy arab nyelvű Koránt talált egy ferences kolostorban. => Egymás hite iránti érdeklődés.
- A török birodalmat a dinasztián belüli viszályokkal akarták meggyengíteni. (A trónkövetelők fellépését kihasználva.)
- 1447. Raguza (ma Dubrovnik) tanácsa tájékoztatta a magyar királyt, hogy Dau elmenekült (megj.: ő egy jövendőmondó lehetett). V. László visszahozattatta Dau-t, aki megjövendölte a II. Rigómezei csatát, és azt mondta, éjjel kell megtámadni a török tábort. De a jövendőmondás hamisnak bizonyult, a törökök győztek.
Török nyelvemlékek: hangtani és egyéb változások; zenetörténet: dervisek énekei; dervisek tárgyai is maradtak fenn, pl. olvasók.

Török előretörés Afrikában
Etiópia több szervezet egyesülése. Etiópia keresztény volt, szomszédja, Szomália muzulmán volt => sok viszály volt a két ország között. Az oszmán-törökök támogatták Szomália harcát Etiópia ellen. Egyiptom nehéz helyzetben volt, mert a törökök előretörése miatt veszélybe került a nyugattal való kereskedelme. Egyiptom fontos muzulmán terület volt. Kairóban nagy mecsetek épültek.
Mameluk szultánok fellépése: a Földközi-tengeren is próbálkoztak, Ciprusig is eljutottak. Szíriát Kairóból irányították a Mamelukok. A Szentföld is muzulmán befolyás alá került, innen sok könyv maradt fenn.Örményország két részre volt szakítva: Északi Örményország és Déli Kis Örményország. A déli muzulmán uralom alá került. Jerevánon kívül az egész területet elfoglalták. Grúzia = Georgia elismerte Timur Lenk fennhatóságát. A Kaukázus országai kapcsolatot kerestek a keresztény Európával, pl. örmény követek érkeztek Firenzébe. Irán Timur Lenk csapataitól nagy pusztítást szenvedett. Az Aranyhorda felvette az iszlám vallást.
A birodalmon belül a postát postagalambokkal oldották meg.
Egy forrásban fennmaradt, hogy egy francia magánvállalkozó 12 hajót állított ki, még Velencének és Genovának pénzszűkében ez alig ment. Végül megirigyelték sikereit és perbe fogták.

Nincsenek megjegyzések: